Šachový klub Ústí nad Orlicí

V Chotěboři nám úsměv nezamrzl

Chotěboř – Ústí nad Orlicí A 2:6

Utkání s Chotěboří začalo tradičně již na podzim, kdy jsme se při losu dozvěděli, že opět hrajeme venku a k tomu v lednu. Před týdnem by se asi nejelo úplně dobře, dnes však auta naskočila, rychle se uvnitř zahřála a mohlo se jet.

Rychle remízoval Jarda v situaci, kdy utkání nevypadalo zrovna jednoznačně. Na osmičce stál špatně Martin Poslušný a jinak celkem rovina. Když partie Poslušný – Dobšinský skončila remízou, cítili jsme se už líp a v časovkách soupeři jeden po druhém začali odcházet, takže jsme v pořadí Zeinert, Šmajzr, Mareš, Holásek zapsali body až na 5:1. Martin Pečinka byl po kontrole bez figury, Honza Švub měl v koncovce pěšce. Pak i on zaznamenal výhru a závěrečná Martinova prohra výsledek upravila jen kosmeticky.

Petrus – Volf 1/2: Zahájení 1. e4 b6 se v jedenáctém tahu dostalo do pozice, kdy měl Jarda totálně zablokovaného francouzského střelce, takže jsme nechápali, kudy to bude hrát na výhru. A on to taky na výhru nehrál. Rychlá půlka znamenala pro Jardu příležitost k občerstvení, pro nás téma k hovoru 🙂

Zeinert – Linhart 1-0: Soupeř hrál jakousi hybridní indickou s d6 a b6, Michal přetavil převahu v centru v otevřené háčko proti malé rošádě. Černý hrál prakticky okolo dvacátého tahu už na půlminutě, Michal v závěru labužnicky obětoval věž na h7 – a když ji soupeř nebral, tak ještě dámu na g5 za nekrytelný mat. Téměř miniatura.

Hospodka – Šmajzr 0-1: Ve Vídeňské Martin navzdory Tarraschovi zahrál nejdřív Jc6-a5 a pak Jf6-h5 a vyšel ze zahájení s převahou (bílý bez rochády). Vylezla z toho koncovka s pikem navíc, kde jsem se sice bál remízové tendence nestejných střelců, ale Martin vytvářel taktické hrozby, čímž získal nejdřív kvalitu, pak dokonce figuru a bylo to.

Holásek – Krejčík 1-0: Královská indická v útoku mi tentokrát nesedla stoprocentně přesvědčivě, soupeř mi poměnil všechny útočící lehké figury, ale černá pole kolem jeho krále zůstávala slabá. Zdvojil jsem věže na háčku, šlápl h4-h5 a chystal se vtrhnout věžemi na šestou či sedmou řadu s postupem géčka. Soupeř si radši se čtyřicátým tahem vlezl do matu.

Novotný – Pečinka 1-0: V zavřené sicilské měl Martin postouplejší pěšce (f5, e5, d4. c5) a za nimi prostor k přípravě útoku, který mohl nastat při prvním otevření pozice (bílý měl nebojácně pěšce na f4, e4). Pak jsem jen viděl, jak se blíží čtyřicátý tah a Martin je bez figury :-(.

Mareš – Zvěřina 1-0: Soupeř se proti boudě bránil fianchettem s b6, po zahájení Petr úplně spokojen nebyl, ale postupně šachovnici ovládl. Bělopolný střelec dostal diagonálu h3-c8, figury se rovnaly k útoku na krále … Když si černý sebral pěšce Dxd5, dostal Sf5-e4, přičemž za černou dámou byla na a8 věž. Místo kvality ale Petr sebral dokonce celého koně a soupeř prohrál na čas již ve 29. tahu. Petr jede, zůstává nejúspěšnějším hráčem celkového bodování!

Fiala – Švub 0-1: V pozicích dámské indické se bílý rozhodl hrát bez vývinu Sf1 a bez rošády, tahy h4, Vh3 a postupem géčka se pokoušel o útok na krále. Náš hráč všechno vykryl, v koncovce získal pěšce a zrovna, když jsme se chystali na tradiční čekání a dlouhé přihlížení koncovce, partie náhle skončila.

Poslušný – Dobšinský 1/2: V jakémsi Blumenfeldově gambitu se Martin bílými moc neorientoval. Několikrát jsme se báli, že skončí už v zahájení, a i když pozici jakžtakž ustál, koukat se na to moc nedalo. Zásluhy za tuhle půlku si nárokuje Jarda, který prý pana Dobšinského včas pozval na jedno.

Celkově zápas ani moc nebolel, po Michalově výhře se body začaly jen sypat. Další krůček k postupu je učiněn, ztráta Polabin a výhra Béčka v Mýtě jsou k tomu vítanými třešinkami na dortu.

P.S.: Připadal jsem si skoro jako na domácí půdě. Na nástěnce fotky našeho žákovského družstva včetně Vítka a Vojty, vedle staré výsledky z Lanškrouna, kde Vojta vyhrál …

———————————————————————————————————————–

Po vzoru Honzy Pokorného pokračuji v rubrice Volfoviny:

Jak to bylo s tou půlkou? Zpětně hodnotí Jarda situaci takto: “Já když jsem dával remízu … Šmajzr mi to zakazoval … tak jsem zápas zhodnotil … postupně jsem to obešel, druhá až čtvrtá, to byly vyhraný pozice, jenom Martin Poslušnej stál trochu hůř.” (Pozn. aut.: po zahájení nebylo skoro nic jasné, jen to, že Martin P. bojuje, aby neprohrál.) “To bylo náhodou taktický ode mě!”

Na chodbě před hrací místností: “Jdu na Růžek.”

Po schodech dolů: “Gambrinus, Kozel nebo Plzeň?” (rozpočítadlo)

Po návratu: “Dal jsem dvě, pak jsem se zvedl, že se na vás půjdu podívat … a zrovna jsem uviděl Dobšinskýho.”

“Tomu tu půlku taky zakazovali.”

“Tak nakonec pět.” (jen hodně nezasvěcený posluchač neví, čeho pět)

“Takže já jsem dneska udělal celej bod!” (půlku svoji a půlku Martina Poslušného díky odlákání jeho soupeře; nebo zavlečení?)

“Když se postoupí, tak dělám náhradníka, pánové!”

“No fakt budu jenom náhradník. Musí se mančaft trochu omladit!” “A o koho ho tak asi chceš omlazovat?””O mě!”

Telefonát se Smolou: “Ve Sklepě maj vepřový hody! Ne? … Na Louži už jsem dlouho nebyl. … Dobře, tak U Skoby!”

Blížíme se k Poličce: “Kdybych věděl, kam šli Poličáci chlastat, tak bych … On pak jede autobus …”

Za Poličkou: “Lezník! Tady mívaj taky laciný pivo!”

Za Třebovou: “Byl jsem pískat v Pardubicích. Jestlipak víte, že Rosignano vyhořelo?” “Nekecej, nevíme! Takže už se tam šachy nehrajou?” “Copak, šachy se tam hrály, ale pivo nebylo!”

V Ústí: (marný pokus vystoupit) “No jo, počkej, já jsem připoutanej!”

18 thoughts on “V Chotěboři nám úsměv nezamrzl

  • David Schaffer napsal:

    Já byl taky pro čtvrtek z těchto a podobných důvodů:D, ale někdo to přehlasoval. Tak jsem to aspoň posunul na 19.00. Jinak Honzovi vše nejlepší k zítřejším narozeninám, ve smetišti bychom se o tom zmínili, kdyby už konečně zase vyšlo. 😀
    To by byla taková on-line oslava. 😀

  • Pavel Holásek napsal:

    David: My víme, jenže já jsem hlasoval pro čtvrtek, v sobotu slaví jeden z našich nestorů jedny ze svých kulatých narozenin (tuším třiadvacet …). Leda že bychom se připojili z DDM 🙂
    Příště by to chtělo hlasování opačný, tj. který termín absolutně nevyhovuje.

  • David Schaffer napsal:

    Jen mimo téma. Kdyby si chtěl ještě někdo v sobotu od 19 online zablicat, tak mi napište. Dnes tu mám zatím +- 10 jmen různé výkonnosti. Brzy vyvěsím na webu a na facebooku. 🙂

  • Martin Pečinka napsal:

    Pokyne, posledních 15 tahů před hrubkou jsem stál krásně a pozice bílího se zhoršovala a zhoršovala a já přemejšlel jak to vyhrát … jenže když někdo nastaví soupeři figuru, tak je to pak těžký, co si budem povídat

  • Honza Pokorný napsal:

    Mně se hlavně líbí, že hraní je motivací pro psaní a naopak. U partie se už těším, až sednu večer ke svařáčku a sesmolím něco veselého. 6,5/7 je nejlepší pololetní “vízo”, co jsem za poslední roky měl. V neděli navíc na Moravskou s největší pravděpodobností bílý figury, tak se do soupeře pořádně zakousnu!
    Jinak si neskromně myslím, že jsme web rozjeli na docela vysoký standard. Teď ho jen udržet a nepolevit!

  • Pavel Holásek napsal:

    Pokyn: Připadám si jako Erben či Němcová – takový sběratel lidové slovesnosti 🙂

  • Honza Pokorný napsal:

    Pavle, musím přiznat, že moje první kolo “volfovin” bylo proti tvému elaborátu jen velmi slabým odvarem. O půl jedné v noci se svíjím smíchy 😀
    PS: Péčo, jak jde prohrát s Tomášem Novotným? 🙂

  • Pavel Holásek napsal:

    Jo, tím byl míněn Poslušný.

  • Martin Pečinka napsal:

    Proč tady jsou dva Martinové P. ?! 😀

  • Martin Pečinka napsal:

    “(Pozn. aut.: po zahájení nebylo skoro nic jasné, jen to, že Martin P. bojuje, aby neprohrál.)” ….. cože ???????? 🙂

  • David Schaffer napsal:

    Na jednu půlku jsem zapomněl. 🙂

  • Martin Šmajzr napsal:

    Tak to stihli těsně před limitem: Letohrad – Č. Třebová 2,5 : 5,5

  • David Schaffer napsal:

    Letohrad prohrál 2-6. Výsledky na šachovnicích ovšem nevím, ale dají se zjistit. 🙂

  • Martin Šmajzr napsal:

    Blokuje ho Letohrad… Dle rozpisu má ještě 0,5 hodiny čas, pak bude pokuta.
    Lanškroun – Polabiny D 4,5 : 3,5
    V. Mýto B – Polička 3,5 :4,5
    Polabiny C – Synpo 2,5 : 5,5

  • David Schaffer napsal:

    Gratulace! Moc pěkná reportáž a poznámky pod čarou absolutně bezkonkurenční! :D:D Nevíte, kdo blokuje zpravodaj KP1? Ani nevím,jak hrálo naše áčko. 🙂

  • Pavel Holásek napsal:

    A jak čtu ve zpravodaji, částečný úspěch Déčka (2,5:2,5 v Kunvaldu). Láďa Kubišta pokračuje ve vítězném tažení – bod s Hodkem (1670) se počítá! Remízu pana Fangla jsem ráno v autě tipoval. Vzadu přidal bod Jarda Víglaský.

  • David Kameník napsal:

    Hmmm. Vy to snad s tím postupem myslíte vážně. Chotěboř je přeci pravidelný odběratel bodů Ústeckého Áčka 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *