Šachový klub Ústí nad Orlicí

Ani Synpo nám stopku nevystavilo

Boj o druhou ligu pokračuje! Po nervydrásajícím duelu s Polabinami C a hladkém zaříznutí solidní Chotěboře nastoupila osmička ústeckoorlické Jiskry, opět v nejsilnějším možném složení, k dalšímu důležitému střetnutí. V naší tvrzi, čiliže U Skoby, jsme v 8. kole krajského přeboru Pardubického kraje přivítali Synpo Pardubice. Že soupeř nepatří do kategorie „ořezávátek“, ukázalo sedmé kolo, kdy Synpáci překvapivě hladce zařízli polabinské céčko a vyslali nám důrazné varování.

Teď k zápasu…

Do hrací místnosti jsem se zasněženým Ústím dobelhal kolem jedenácté a hned po létmém okouknutí pozic mi bylo jasné, že se budou hrát živé a zajímavé šachy. „Bezgólový stav“ ale trval překvapivě krátce, k naší potěše!

První bodík přišel z osmé šachovnice, odkud jsem to příliš nečekal. MARTIN POSLUŠNÝ,  jenž zahájil trochu nečekaně karokánkem, postavil pevnou, ale dost pasivní pozici. Místo aktivního řešení ale pardubický JAN JANKO naletěl na první „flignu“ a přehlédl triviální vidličku na dámu a krále, přičemž věž na d2 nebyla navíc krytá – vedeme 1:0.

Ještě veseleji je za dalších pár minut, kdy s hostujícím juniorem ONDŘEJEM KRAUSEM doslova vytřel šachovnici náš MARTIN PEČINKA. Úlohu měl ale podstatně zjednodušenou, protože Pardubák předvedl, dle mého, hodně slabý výkon, už po zahájení měl krále na d7 a bylo jen otázkou času, odkud to „přiletí“. A skutečně přiletělo v podobě ztráty přivázané figury lehce po 20. tahu – vedeme 2:0.

Taktickou remízu ve stále hodně zajímavém utkání pak přidal na šestce černými PETR MAREŠ, jenž se znovu potkal s THOMASEM HENNIGEM. Na šachovnici se objevila, dle očekávání, královská indická s f3, černý dal po standardních manévrech odvážně f5 a smír nabídl v přibližně rovné pozici – 2,5:0,5.

A pak se strašně dlouho nic nedělo 🙂

Živěji začalo být na Skobě, kam nás tentokrát přišli podpořit nejen šachisté našeho béčka, ale rovněž kolegové z Letohradu, po časové kontrole.

Asi klíčový bod přidal na sedmé šachovnici HONZA ŠVUB. Jeho partii se ZDEŇKEM SEIDLEM jsem viděl pouze několikrát, nevymykala se ze šachů, které náš hráč letos předvádí. V dámském gambitu trpělivě manévroval, držel malinké plus a snad pětadvacet tahů nezmizelo z prkna ani ň! Pak ale získal pěšce a jako vždy osvědčil svůj trpělivý styl – 3,5:0,5.

Teprvé poté se ozvali i hosté, a to zásluhou JOSEFA SÝKORY. Ústecký útočník PAVEL HOLÁSEK hrál na můj vkus až moc optimisticky, huráútok úspěch neslavil. Ze zápletky vylezl hráč Synpa s figurou víc a i když materiálu na šachovnici už mnoho nebylo, na vítězství to vcelku s přehledem stačilo – 3,5:1,5.

Vedoucí celek přeboru ale pata netlačila. Nestárnoucí JARDA VOLF měl jasný úkol neprohrát a svého úkolu se v souboji s TOMÁŠEM VESELÝM zhostil s přehledem. V sicilské s c3 zmizely ze šachovnice rychle dámy a hrála se technická přetahovaná, které Volfík zná. Došlo to do čtyžvěžovky, kde se o remízu musel snažit spíše lídr hostí – 4:2.

Dohrávají se dvě partie a my víme, že tři body jsou doma. Minimálně na třetí šachovnici stojíme výrazně lépe bez možnosti ohrožení, na druhém prkně to už vypadá také docela fajně.

Pečeť tří bodů přidává po dlouhém boji MICHAL ZEINERT, který odolává bílým figurám PAVLA VOBOŘILA. Ze zahájení vylezl lépe zkušený pardubický borec, sicilka s 2. f4 je hodně jedovatá varianta. Zeiny se ale bránil trpělivě, poziční přetlačovanou přestál ve zdraví a remízu podepsal už s pěšcem víc – 4,5:2,5.

Jako správný ústecký kapitán pak nejdéle bojoval MARTIN ŠMAJZR. PAVEL OUTULNÝ na něj zkusil skandinávku s ústupem Dd6 a vsadil na „beton“. Martin hezky utahoval šrouby, bod z pozice hodně koukal, ale ve věžové koncovce, byť se dvěma floky víc, nebyla výhra nějak k mání. Remíza ale nic nezkazila a konečné skóre je myslím průběhu matche odpovídající – 5:3 VYMALOVÁNO.

Ani v osmém kole krajského přeboru Pardubického kraje jsme tak nepoznali hořkost porážky.

Tři kola před koncem ale není ještě zdaleka důvod k oslavám, neboť Česká Třebová zaválela v Polabinách a po nejtěsnější výhře nám dýchá na záda s tříbodovým odstupem. Klobouk dolů, mladý mančaft Lokomotivy hraje s ohromným elánem!

Takže nic nepodcenit!

V posledních třech kolech bude sakra o co hrát a nás čeká nelehká úloha už za dva týdny v Lanškrouně, který si už na lídra brousí dozajista zuby!

9 thoughts on “Ani Synpo nám stopku nevystavilo

  • Honza Pokorný napsal:

    No co, bojovalo se, béčko vyválčilo bod a pak jsme to oslavili. Co bys o tom chtěl psát 🙂

  • David Schaffer napsal:

    Report ze zápasu béčka nebude? 🙂

  • Honza Pokorný napsal:

    No potěš já sem lama 😀 Samozřejmě to bylo na dámu a věž 😀

  • Martin Šmajzr napsal:

    To se Honza trochu upsal 🙂 Ta vidlička byla na dámu a na věž.

  • David Kameník napsal:

    Ditaz?

    citace :
    JAN JANKO naletěl na první „flignu“ a přehlédl triviální vidličku na dámu a krále, přičemž věž na d2 nebyla navíc krytá – vedeme 1:0.

    Když Janko přehlédl vidličku na dámu a krále, jak je možný že věž na d2 nebyla krytá? To dal trojvidličku? Nebo to bylo jindy? 🙂

  • Honza Pokorný napsal:

    Tak znám pravda serióznější zahájení 🙂 Navíc králák v nějaké kavárně určo vznikl 😀

  • Pavel Holásek napsal:

    Ty bys snad označil za kavárnu i královský gambit! 😉

  • Honza Pokorný napsal:

    Mně to přišlo už od oka až moc kavárenský, takže bych hodnocení neměnil ani v případě opačného výsledku. Sorry boy 😀

  • Pavel Holásek napsal:

    Já Ti dám huráútok! 🙂 Kdyby to dopadlo opačně, byl by to útok smělý a překvapivý?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *