Šachový klub Ústí nad Orlicí

Postup na dosah ruky! DOPLNĚNO!

KPI, Lanškroun A – Ústí nad Orlicí A

V Lanškrouně jsme bez větších problémů zvítězili 5,5:2,5 a po debaklu oslabené Třebové na Synpu už by nám postup neměl uniknout!

Nastupovali jsme s respektem k dvojici Pokorný – Hrubeš a očekávali jsme, že soupeře přehrajeme vzadu. Průběh utkání však vypadal zcela jinak.

V miniaturce vyhrál Martin Šmajzr, instruktivní partii pro žáky rozhodně opublikujeme. Hned nato zapsal bod dost nečekaně Michal, když Horst v otevřeném boji podcenil problémy s osmou řadou. 2:0 po výhrách vepředu!  Půlku jsem přidal já, pan Ambrož neměl bojechtivé úmysly. Pak se nějakou dobu hrálo, než před kontrolou skončily obě zadní partie – Martin Poslušný ani pan Švub tam víc než půlku rozhodně neměli.

Dohrávalo se za stavu 3,5:1,5 pro nás a riziko, že bychom nevyhráli, nebylo velké. Po kontrole remízoval i Jarda Volf na jedničce. Za pobytu první, druhé a čtvrté desky v Krčmě Martin Pečinka svou převahu realizoval, Petr Mareš cestičku k výhře v komplikované pozici nedohledal (byla-li).

Pokorný – Volf 1/2 V jakési grunfeldovské slovanské (?) se Jarda zodpovědně bránil, mírně lepší pozici bílý nikde nedotáhl k větší výhodě. V koncovce bělopoláků měl sice Jarda centrální pěšce zablokované na bílém, k výhře bílého to však nestačilo. Důležitá neutralizace první desky a zasloužená kvasnicová dvanáctka!

Zeinert – Hrubeš 1:0 Zahájení 1. c4 f5 se dalo čekat :-). Okolo dvacátého tahu vznikla rovná pozice, bílý připustil postup f5-f4 a černí střelci mířící na bílého krále vypadali nepříjemně, měl jsem lehké obavy. Černý se však dopustil dvou  nenápadných nepřesností a rázem stál před nekrytelnými hrozbami jeho vlastní král! Tahle výhra asi rozhodla o bezproblémovém průběhu zápasu. Podle Michala černý váhal, když měl hrát v zahájení aktivně, a rozbalil to, když měl brzdit.

Solil – Šmajzr 0:1 Martin měl svému tradičnímu soupeři co vracet, připravil se dobře, odhadl, že si soupeř vybere nekorektní oběť na f7, a prostým vývinem figur ho smetl ze šachovnice. Jako na kroužku: centrum, vývin, dvojice střelců, vazba, volný sloupec a důsledný tlak na slabiny.

Holásek – Ambrož 1/2 Můj zkušený soupeř nastoupil teprve podruhé v sezóně (proč vždycky na nás?, říkáme si). Proti mé oblíbené královské indické v útoku zvolil výstavbu c5, d6, e5. V pozici jsem zcela ztratil nit a můžu se pochválit jen za taktickou nabídku remízy; prohraný jsem sice asi nebyl, ale v popartiové analýze jsem si lezl do jedné léčky za druhou. V situaci, kdy jsme měli oba na dvacet tahů dvacet minut, by se zřejmě děly hrůzy.

Palla – Pečinka 0:1 Martin černými bez problémů více než vyrovnal, vidličkou získal pěšce a řádil v centru, čekal jsem poslední úder … Pak se cosi zaseklo, soupeř jeho aktivní dámu vytlačil a postouplé áčko zablokoval, takže realizace převahy se protáhla do hlubokého odpoledne.

Mareš – Šilar 1/2 Taky královská indická v útoku, tentokrát ovšem v mé oblíbené verzi s bílým klínem na e5, chtěl jsem si to s Petrem vyměnit. Petr hrál ovšem schéma vlastní hlavou (měl bych připomínky 🙂 ), k rozhodujícímu průlomu se nedostal, vše o tempo nevycházelo, černý pronikl těžkýma figurama po béčku. Před kontrolou kapitán radši zavelel k remíze, Šilar ji sám nabídl – a Petr nevzal! Průlom f4-f5 bílý provedl až po výměně dam a tedy s menší razancí. Komplikovaná pozice se do remízy dohrávala ještě dlouho.

Marek – Švub 1/2 Domácí junior se ostrého Najdorfa s e7-e5 nezalekl, ve střední hře ovládl céčko a dostal se střelcem na b6, zatímco protihra černého po f sloupci nebyla tak nebezpečná. Víc než opakování tahů však bílý před kontrolou nenašel.

Poslušný – Šebrle 1/2 V královské indické se bílý nedostal k žádnému typickému plánu, spíš vykrýval možné taktické hrozby černého. Ani z postupu pěšců dámského křídla nic nebylo; diváci sice kdesi viděli pěšce navíc, v závěrečné pozici ovšem k vidění nebyl. V obou posledních partiích tahali naši hráči spíš za kratší konec, s nedostatkem času jsou půlky rozumnou pojistkou celkového stavu.

Partie na druhé  a třetí desce si o zveřejnění přímo říkají. První je (nejen) pro děcka, druhá pro fajnšmekry.

Solil (2043) – Šmajzr (2156)

1. e4 Jf6 Aljechinova? 2. Jc3 e5 Vídeňská? 3. Jf3 Jc6 Hra čtyř jezdců? 4.Sc4?! Hra dvou jezdců v obraně! Kolikrát to asi měli soupeři na desce v dávných žákovských časech? 4. … Jxe4! Naši žáčci zde (doufám) berou a tempo. Martinovi trvalo jeho odhodlávání pět minut. 🙂 (Viz též minulé příspěvky z žákovských turnajů – partie Vítka Holáska z Polabin a Vítka Kapouna z Lanškrouna.)

5. Sxf7+? To se od útočníka Romana dalo čekat. Jenže k útoku musí být předpoklady. Po čtvrthodinovém zamyšlení volí bílý špatně. 5. … Kxf7 6. Jxe4 d5

Možná se vám, milé děti, úder bílého líbil. Rozbil černému rochádu a chystá se útočit. Ale bílý již stojí hůře. Základem pozice (nejen) v zahájení je totiž centrum a to ovládá černý. Připočtěte dvojici střelců a náskok ve vývinu, který černý nutně získá. Musíte jen vědět, že po 7. Jeg5+ se ustupuje králem normálně na g8 (s převedením třeba na h7), kdežto po 7. Jfg5+? je třeba Ke8 (DÚ: zjistěte proč). 7. Jg3?! Rozpačité. 7. … Se7?! Těžko kritizovat vítěze, dal bych však přednost agresivnějšímu 7. … e4 8. Jg1 Dh4 nebo 8. … Sc5. 8. d3 Vf8 9. 0-0 Kg8

Tzv. umělá rocháda. Opakuju hodnocení pozice: černý má centrum, dvojici střelců a náskok ve vývinu. Kde ho vzal? Vždyť ztratil na rochádu tři tahy (Kxf7, Vf8, Kg8)! Jenže bílý taky ztrácel tahy – Sc4, Sxf7, Jg3). Náskok černého ve vývinu spočívá jak ve volném sloupci pro věž, tak v tom, že bílý Sc1 nemá moc kam. Navíc by teď bílý měl ztratit další tempo na tah h3, jinak bude Sg4 nepříjemné. 10. c3? (h3) Sg4 11. h3 Sxf3 12. gxf3 Dd7 13. Kh2 Jd8 14. Vg1

To prý bílý zamýšlel jako útočný tah – hodlal po uvolněném sloupci zaútočit na černého krále!? Jak se nám změnila pozice? Černý transformoval svou výhodu dvojice střelců v rozbití královského křídla, přičemž předpoklady pro útok tam má on, nikoliv bílý! K takovým předpokladům patří mj. přesila materiálu, proto onen převod Jc6-d8-e6-f4. 14. … Je6 15. Jh5 Kh8 16. De2 Sd6 17. Jg3 Potupně zpátky. Kdeže je bílý útok? 17. … Vf6 18. Kg2? (Se3) Jf4+a bílý se vzdal. Předčasně? Ne. Po vynuceném 19. Sxf4 exf4 20. Jf1 Ve8

si černé těžké figury zařádí na otevřených sloupcích královského křídla. 0:1

Zeinert (2152) – Hrubeš (2175)

Pozice se symetrickým materiálem, ale lehce asymetrickým rozestavením. Možností figur je mnoho a další volné dráhy se budou ještě  otevírat. Na postup bílého na dámském křídle (b4-b5xc6) reagoval černý protinástupem v centru d6-d5 a nyní otevírá opačnou frontu: 20. … f4! Přihlížel jsem a lehce vraštil čelo, černé možnosti se rýsují docela nehezky. 21. exf4 exf4 22. gxf4?! dxc4 23. dxc4 Dxf4 24. Dxc6


To se nám to pročistilo. Černý má dva sloupce pro věže a dva aktivní střelce. Bílý má pasívnější Vf1 a Sg2, těžko si představit, že se jen tak vzdálí od bílého krále. Tlak na f2 vypadá nepříjemně. Bílý má … co vlastně má? Drží střelcem pole f8, no a co? Napadl dámou Se6, to se snadno pokryje. Zkrátka dávám přednost černé pozici; těžko si představit, že partie potrvá pouhé čtyři tahy a že vyhraje bílý!!

24. … Sxc4? Kdo z nás by to nezahrál! Napadený střelec bere pěšce a napadá věž, která ještě chatrně drží f2 … Přesto je tento tah zárodkem obratu. Proč vlastně? Střelec bude v různých variantách na c4 viset a bílé věži bude na d1 lépe než na f1! Černý má nenápadně, ale osudně slabou osmou řadu, Vd1 je silná hrozba. (Správné bylo asi 24. … Dxc4. Po 25. Vfd1 Vxf2! 26. Vxd8+ Vf8+ se díky odtahu černá věž spokojeně prochází po dvakrát napadeném poli f8! Tah Dxc4 je vlastně mj. uvolnění dráhy f2-f8 🙂 ) 25. Vbd1?! Lépe přirozené 25. Vfd1!, ef dvojka ať si padá, stejně by padla. 25. … Vxd1? A tahle nenápadná hrubka už partii zcela pohřbívá! Zahráno po dlouhém, snad dvacetiminutovém zamyšlení! Komu by se ale chtělo dát tahem Vdf8 kvalitu? 26. Vxd1 +- Sxf2+ 27. Kh1

To je ta neuvěřitelná pozice. Černý je – věřte nebo ne – zcela zdechlý. Hrozí prostinké Vd8+. Co proti tomu budete dělat? Po 27. … Sh4 přijde ke slovu nekrytý Sc4: 28. Dc8+ Vf8 29. Sxf8 Dxf8 30. Dxc4+.

No dobře, tak okno. 27. … g6. Kdyby se bílý vrhl vpřed 28. Vd8+?, černý by po 28. … Kg7 29. Sb2+ Kh6 ještě žil. Jenže vychází studiové 28. Dc8+! Kg7 29. Sb2+ Kh6 30. Sc1. Působnost střelce po třech sousedních diagonálách stojí za pohled!

V partii se stalo jiné okno: 27. … h6 28. Se4 Zdánlivě pasívní bílý střelec se rozehrává právě včas. Bílá dáma zvládá všechno: kryje e4, napadá c4, hrozí Dc8. Zdánlivě nebezpečné černé figury nemají jedinou hrozbu a jedinou obranu! Pozice, o které se vám v noci bude zdát. 1:0

Na závěr fotografie, autorem je Martin Šmajzr.

3 thoughts on “Postup na dosah ruky! DOPLNĚNO!

  • Pavel Holásek napsal:

    Vašek: Protože má od nás přísné instrukce, co všechno má zvorat! 🙂 Ne, je to naopak: u nás se šachy učí, u vás si kazí styl 😉

  • Václav Pekař napsal:

    Ahoj. Koukám že tam u vás všichni hrajete indickou… Jinak gratuluji k úspěchu. Jak to že Martin Pečinka u nás vzdává už po zahájení a tady válí?

  • Martin Šmajzr napsal:

    Martin Poslušný měl hodně dlouho pěšce více, bohužel v časovce o něj přišel, jinak by měl velmi dobré vyhlídky na celý bod. Jinak poděkování celému týmu za výborné výkony v průběhu celé sezóny. Důležité je, že když už někoho výpadek postihne, tak ostatní ho bez problémů zastoupí. To je hlavní rozdíl oproti loňsku, kdy ty výpadky postihly vždy několik hráčů naráz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *