Šachový klub Ústí nad Orlicí

Závěr snů!

Jako již každoročně se v Koutech nad Desnou v hotelu Dlouhé Stráně koná Mistrovství České republiky juniorů a mládeže. Letos má náš klub dokonce zastoupení v kategorii D16 nás reprezentuje Verča Šmajzrová.

Jako nasazená třetí od konce může pouze překvapit, což se jí podařilo hned v prvním kole! Povedlo se jí (po velkém boji) udržet remízu s 6. nasazenou Eliškou Vavřínkovou (1738), avšak v druhém kole narazila na druhou nasazenou Blanku Brůnovou. V uzavřené sicilce obě hrály trochu nepřesně, pak ale Verča moc nevěděla, co hrát a spíš soupeřka převzala inciativu, ale Verča vymyslela taktický obrat a získala pěšce, ale bohužel poslední chyba prohrává…

Na rozboru s trénery se ukázalo, že stačilo kupříkladu Vg3 nebo Se4 a pořád drží vyrovnanou pozici, po Vxd3 partie neměla dlouhého trvání.

Na rozboru s trénery se ukázalo, že stačilo kupříkladu Vg3 nebo Se4 a pořád drží vyrovnanou pozici, po Vxd3 partie neměla dlouhého trvání.

Což se potvrdilo i v pondělním dopoledním kole, naštěstí pro Verču nakonec chybovala soupeřka Anna Zlámaná.

 20. Dxf3 Sxb2 21. Dh5 Sxc1

V této pozici už Verča stojí přepychově a je tam už celkem rychlá výhra (BNT) 20. Dxf3 Sxb2 21. Dh5 Sxc1

Bohužel se teď rozhodla dobrat střelce (Vxc1) místo vyhrávajícího Jg5! a dál Jf6 Sxh7 Kh8 Vxf6 Vxf6 Sg6+ Kg8, ale to bylo celkem těžké už dopočítat

Bohužel se teď rozhodla dobrat střelce (Vxc1) místo vyhrávajícího Jg5! a dál 22. …Jf6 23. Sxh7 Kh8 24. Vxf6 Vxf6 25.Sg6+ Kg8, ale to bylo celkem těžké už dopočítat

Pak se ještě dlouho hrálo, Verča s pěšce víc, pravděpodobně remízovou koncovku. Naštěstí soupeřka udělala hrubku Vc6?? a ztratila figuru a následně prohrála.

Pak se ještě dlouho hrálo, Verča s pěšce víc, pravděpodobně remízovou koncovku. Naštěstí soupeřka udělala hrubku Vc6?? a ztratila figuru a následně prohrála.

V odpoledním kole se už projevila únava, kdy neudržela koncovku, vyměnila dámu i koně a soupeřka využila Verčiných chyb a pěšcovku prohrála, ale držela se opravdu dlouho (dohrála jako úplně poslední ze všech kategorií, byla ráda, že ještě dostala večeři, který výjimečně byl dobrá ;-)).

Momentálně má výkon 1578, hraje vyrovnaně i s favoritkami, občas chybí zkušenosti z víc turnajů nebo třeba neznalost koncovek, ale tuto kategorii může hrát i za rok, do té doby je spoustu prostoru pro zlepšení :-).

Dnes zvládla udržet remízu s Terezou Kočí (vyhrála MČR v rapidu) a ukázalo se, že malá příprava neuškodí, kdyby Lotyšský gambit viděla poprvé v partii, asi by to nebylo nejlepší.

Turnaj zatím probíhá bez problémů, už proběhla přednáška Richarda Biolka, dnes nás čeká pro změnu přednáška na téma „Co je to problémový šach a jak ho využívat při tréninku mládeže“ a také simultánka. Jako již každoročně problémy jsou tu s internetem, jsem ráda, že se mi vůbec přenáší online přenos (letos je tu dokonce s živým komentářem na Youtube!).

Každý den se ráno hraje v 9, sledovat můžete na onlinu.

1. kolo D16

 

Dnes Verča poprvé v turnaji dostala do role favoritky, hrála se výměnná francouzská, Verča ale zvláštně postavila jezdce na h7 a přišla o něj. Naštěstí měla kompenzaci dvou volných pěšců, kterých se soupeřka pravděpodobně zalekla a partie skončila remízou.

V kategorii je lichý počet hráče, takže zítra si Verča užije volný den.

Volný den si každý užil po svém, Verča odpočívala a pak se jela podívat do elektrárny Dlouhé Stráně, tak jsem ji donutila něco napsat. 🙂

“Po krátkém filmu nás vzali do podzemí k vrchu turbíny, kde jsme si to dobře prohlédli, potom jsme zajeli k dolní nádrži, kde toho bohužel kvůli mlze moc vidět nebylo. Exkurze mě bavila, dozvěděla jsem se spoustu nových informací. Například mě nejvíce překvapilo, že je to největší elektrárna v Evropě a také velký výškový rozdíl mezi horní a dolní nádrží.”

Vzhledem k malému počtu hráček, hned potom, co získala bod zadarmo, tak se posunula až na třetí šachovnici, kde se zrovna snaží ubránit pozici s dvěma pěšci méně.

Také těžko říct, co jí los přinese do posledního kola, může se postavit nějaké z favoritek nebo také hrát na poslední šachovnici…švýcar v 15 lidech a 9 kolech je těžko předvídatelný…

Vlková-Šmajzrová

V partii s Anežkou Vlkovou se rozehrála francouzská, ale v této pozici přišlo g6? a pak klasický obrat 11. Jxe6 Sxf3 12. gxf3 fxe6 13. Dxe6 Kh8 14. Dxe7 a Verča je bez dvou pěšců, ale bojuje dál!

A teď soupeřka udělala prohrávající hrubku Vd2, kdyby šla na d sloupec druhou věží, tak se nic neděje. Teď přišel krásný obrat 24. … Jxd4 25. Vxe8 bílá musí a Jxf3 vidlička (koně jsou prostě nebezpeční ;-)) 26. Kg2 Vxe2…tím se pozice z -2 otočila na +2 (z dvou pěšců méně 2 pěšci navíc) a Verča se poučila a krásně posadila koně na f5 (čím blíž středu, tím mu je líp)

Verča si už závěr partie pohlídala a po a4 soupeřka složila zbraně.

Verča si už závěr partie pohlídala a po a4 soupeřka složila zbraně.

Do posledního kola los přinesl Kamilu Němcovou, o mnoho zkušenější soupeřku hrající o zlato, Verča se jí ale nezalekla, příprava proběhla na snídani naslepo a ještě na skandinávskou, přitom se dle očekávání hrála uzavřená sicilka (a vyšla lépe než s Blankou Brunovou). Poučila se z rozborů, vyvíjela figurky, bojovala o střed, věže dala na volný sloupec, hrála v klidu a stále si držela lepší čas.

Můžu říct, že při sledování jsem měla možná větší nervy než Verča u partie, obzvlášť když v téhle pozici měla najít 4. tahový mat!

Můžu říct, že při sledování jsem měla možná větší nervy než Verča u partie, obzvlášť když v téhle pozici měla najít 4. tahový mat!

Na partie se můžete podívat na stránkách pořadatele.

Takže z Koutů odjela s nádherným 5. místem a možností si zahrát v srpnu na ME Evropy!! Umístila se třeba i před Luckou Ambrožovou.

Co se týče zhodnocení…první vážný turnaj, 5,5 bodů z 9, výkon 1682, na ELO připisuje skoro 120 bodů…to si zaslouží minimálně čokoládu!

16 thoughts on “Závěr snů!

  • pavel.k napsal:

    super vysledek, gratuluji, pristi sezonu se muze postavit druzstvo z mladych a
    rozhodne nebudou outsideri, pk

  • Pavel Holásek napsal:

    Poslední kolo: zatím dobré (po 16. f5), černé dámské křídlo je nevyvinuté a potenciál k útoku na černého krále tu je. Navíc lepší čas.

    • Martin Šmajzr napsal:

      Teď třeba Jf5 a stojí nádherně, akorát to chce neuspěchat

      • Pavel Holásek napsal:

        Po 21. Sd2 černá pořád nemůže vyvinout koně. To jsou nervy. 🙂

        • Martin Šmajzr napsal:

          Teď tam je 4tahový mat!

          • Martin Šmajzr napsal:

            A našla ho !!!! Fantastický výsledek, dnes totálně přejela hráčku s ELOF 1828 a fantastické umístění, obrovská gratulace !!!!

          • Pavel Holásek napsal:

            Naprostá bomba!!!

          • Pavel Holásek napsal:

            Doufám, že už bude chodit na kroužek 🙂 … i když, kdyby tam chodila, třeba by tak dobře nehrála. 😉 To je opravdu závěr z říše snů – jak výsledek, tak způsob, jakým ho dosáhla.

  • Martin Šmajzr napsal:

    Neskutečný obrat v partii. Koně jsou potvory :-). Dotáhnout to ale nebude jednoduché. Koncovky nejsou zrovna Verčinou doménou :-). Kdo na to máte nervy, tak doporučuji sledovat online.

    • Martin Šmajzr napsal:

      Tak skalp hráčky s ELOF 1771 a ELON 1822 černými je doma :-). Zítra bude myslím za odměnu utkání na 1. šachovnici :-). Bez ohledu na výsledek zítřejší partie ale skvělý výsledek. Gratulace do Koutů!!!

  • Pokyn napsal:

    Hezký materiál, pěkné ukázky… jsem teda děsná vostuda, ale do posledního diagramu jsem čuměl asi tři minuty, než jsem zisk figury našel 😀 Tak bych na bílou nebyl s těmi otazníky tak příšný, tím spíš, že Vc6 se vyloženě nabízelo 🙂

  • Pavel Holásek napsal:

    Dnes s figurou míň remíza?! – bílá se asi bála postupu pěšců …

  • Pavel Holásek napsal:

    Reportáž parádní, Verča hraje hezky, zejména partii se Zlámanou jsem sledoval napjatě.

  • Martin Šmajzr napsal:

    Komentáře povoleny :-). Zatím z pohledu pozorovatele velmi dobrý výkon, škoda té hrubky s Brůnovou a hodně špatného přechodu do koncovky s Novotnou (materiál Pavla Holáska už bohužel před Kouty prostudovat nestihla). Celkově ale určitě spokojenost, jen tak dál :-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *