Šachový klub Ústí nad Orlicí

Bez výher se neboduje

ŠK Ústí nad Orlicí A – Tatran Litovel B 3,5:4,5

S tímhle soupeřem jsme se v minulých sezónách nesetkávali, takže příjemné zpestření. Bylo ale potřeba nejen si zahrát, ale i bodovat. Se sestavou nebyly problémy, akorát Michal zahájil další zimní sezónu, jinak hráli ti, co hrají většinou. I hosté ale nastoupili silní, prvních šest a dva další tradiční hráči, měli ratingovou převahu.

Utkání se docela lišilo od jiných letošních, snad za to mohla značná zkušenost hostí; korektní šachy směřovaly pomalu do úporných koncovek; aby se hned šest partií hrálo dlouho po kontrole, to tu jen tak nebývá – a kapitán Martin, který to musel přepisovat, z toho měl malou radost.

Okolní partie jsem tentokrát opravdu vnímal jen letmo, takže se ani nebudu pokoušet o komentáře. Rychle zapůlil Martin Š., se Zdeňkem Beilem byli vloni spoluhráči v prvoligovém Rychnově. Bohužel prohrál Vašek G., přijel sice pozdě, ale odjížděl brzy.

Já jsem už v zahájení tvořil – a úspěšně, získal jsem pozici snů s postouplým centrem a náskokem ve vývinu a viděl jsem to na miniaturku. Ještě jsem nadšeně obětoval kvalitu, ale nenašel jsem ty nejpřesnější tahy, soupeř se dostal k protihře a v dlouhé oboustranné časovce hrál opravdu dobře. Vylezl jsem z toho s věžovkou s pěšcem méně, znova a znova jsem užuž viděl remízu, ale nakonec tam nebyla. 🙁 Přes pět hodin dřiny, na kontě nula … a ta bohužel rozhodla o naší prohře; fakt povedená neděle. 😉

I v dalších koncovkách jsme bojovali s bídou o půlky, vypadalo to, že prohrajeme i víc. Pepa udržel nestejnopoláky, Tomáš koncovku jezdcověžovou (tam nevím, kdo měl kdy víc ze hry), Jenda stísněnou blokovanou pozici (pravda, to nebyla koncovka, tam bylo figur spousta), Martina P. soupeř nedokázal zmatit střelcem a koněm!?!? Nakonec vyhrál Honza, když mu soupeř za rozhodnutého stavu přehlédl jezdcovou vidli.

Soupeř prostě ukázal svoji sílu a zajímaly nás další výsledky. Ty bohužel nedopadly pro nás příznivě, Chrudim zničila Lípu, Rapid B tak tak že neporazil Polabiny B.

Zábřeh už padá, ohroženo sestupem ale zůstává dalších pět družstev, k jistotě musíme vyhrát na Lípě. Rapid má první Rychnov, kterému už o nic nejde, Chrudim hraje v přímém souboji ohrožených s Losinami, padat můžou i třináctibodové Polabiny B, které čeká Litovel. Pro nezaujatého pozorovatele je to pěkné drama, ale pro přímé účastníky sezóna hrůzy.

3 thoughts on “Bez výher se neboduje

  • David napsal:

    Šachové je že jistý postupující má o jednu výhru na šachovnicích více než v současné době první sestupující

  • Martin Šmajzr napsal:

    Jestli dobře počítám, tak nám stačí 4:4 – Rapid 8:0 Rychnovu nedá a jeden z dvojice Losiny – Chrudim by musel taky skončit za námi. Takže stačí, když nikdo neprohraje :-D.

  • Honza Pokorný napsal:

    Pět prohraných domácích zápasů a z toho tři poslední nejtěsnějším rozdílem, je to fakt zvláštní sezona… při troše štěstí mohla být málem postupová, takhle na hraně propadu… uklidňuji se ale tím, že venku děláte body… teda s výjimkou Mejta 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *