Šachový klub Ústí nad Orlicí

40. ročník Orlické šachovnice a KP do 8 let

V sobotu 10. dubna se v zasedací místnosti ČSSZ konal již 40. ročník Orlické šachovnice. Současně s ní proběhl i Krajský přebor dívek a chlapců do 8 let.

Začnu šachovým potěrem. KP se mohli zúčastnit chlapci a dívky narození v r. 2002 a později. Hrálo 17 hráčů a hráček 9 kol tempem 2 x 15 minut. Celá tato kategorie se nese ve znamení – prohrává ten, kdo udělá poslední chybu, pokud ovšem silnější strana dokáže dát mat 🙂 Před turnajem byli za favority považováni Erik Žejdlík z Hlinska a Marek Bílek z Polabin. Moc nechybělo a rybník všem vypálil Lukáš Pavlíček z Moravské Třebové, nakonec ale závahal v předposlední partii s nakonec bronzovým Tomášem Ludvíkem z Polabin, takže se z titulu Přeborníka kraje radoval Erik Žejdlík.

My jsme sice neměli žádné želízko mezi chlapci, zato mezi dívkami jsme měli dvojnásobné zastoupení, určitě větší ambice měla Veronika Holásková, nakonec ale bylo všechno jinak. Do posledního kola nastupovaly všechny 4 dívky shodně s 4 body. Los posledního kola (při 17 účastnících je 9. kolo trochu loterie) nejvíce přál naší Katce Dudlové, která zvítězila a překvapivě se stala přebornicí kraje do 8 let, přičemž tuto kategorii bude moci hrát ještě 2 roky! Gratulujeme!!! Veronika Holásková nakonec získala alespoň bronzovou medaili.

Orlické šachovnice se nakonec zúčastnilo 65 hráčů, první nasazenou byla Kristýna Sabolová z Vysokého Mýta, která nakonec své nasazení potvrdila ziskem 8,5 bodu (z 9 partií) a po 10 letech se stala další dívčí vítězkou našeho turnaje. Na paty jí šlapali především hráči Polabin a Poličky, naši se bohužel tentokrát drželi v pozadí. Na loňské výborné 2. místo nedokázal navázat Vítek Kapoun a ani Petr John se do popředí neprosadil. Partie jsem sice neviděl, ale dle výsledků jim letošní Orlická moc nesedla. Totéž se dá říci i o ostatních, alespoň mezi staršími dívkami se prosadila na 3. místo Katka Šmajzrová a mezi mladšími na 2. místo Veronika Šmajzrová, ale Katka sama se svojí hrou spokojená nebyla.

Z hlediska pořadatele a rozhodčího celý turnaj proběhl bez problémů, pouze sem tam došly baterky v hodinách 🙂 Nejčastějším rozhodcovským úkonem bylo přidávání 2 minut po nemožném tahu, tradičně nejvíce těchto reklamací uplatňoval Vojta Holásek 🙂 Po pár letech jsme se na jubilejní ročník vrátili do krásných prostor zasedačky ČSSZ (bývalého okresního úřadu), kde jsou ideální podmínky pro turnaj. Bohužel náklady na hrací místnost několikanásobně převyšují náklady loňské i přesto, že nám byla cena snížena oproti standardním sazbám 🙁 Takže napřesrok se asi budeme muset uchýlit do nějakých prostor, které tolik nezatíží oddílový rozpočet…

Tolik asi hodnocení z mého pohledu. Vlastní partie jsem sledovat nestíhal, tak doufám, že některé zajímavé momenty přidá někdo z účastníků či vedoucích 🙂

Kompletní výsledky naleznete na chess-results: Orlická šachovnice, resp. KP PDŠS HD8.

A na závěr nějaké fotky, které jsem nafotil já, Martin Dudla a paní Píšová, které tímto děkuji. Pokud mě poskytne fotky i někdo další, rád je přidám.

One thought on “40. ročník Orlické šachovnice a KP do 8 let

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *