Šachový klub Ústí nad Orlicí

V odpočinkovém tempu

aneb sezóna teprve začíná a příště už píše Holy 🙂 

První ligové kolo zaválo naše áčko tam, kam loni kolo poslední  🙂 K Polním myslivcům na půdu Lípy. V kultovní hospodě se nám naposledy podařilo ligu zachránit po remíze 4:4, teď jsme ale přijeli v sestavě podstatně slabší – což dokládá už jen fakt, že následující řádky z místa činu píše zuřivý reportér 🙂

Ze základu chyběl Péča a Jenda Mareš, ze spolehlivých náhradníků nemohl Vlasta Hrobař s Jardou Volfem… pročež na výběr moc nebylo.

Cesta v pohodě, na místě vše v pořádku, včetně nabídky občerstvovacích nápojů 🙂 Domácí v sestavě 1,2,3,4,5,6,8,9 jasnými favority, ale snad pozlobíme. Nejblíž to výčepu to mám já, aspoň že sedím zády…

V zahájení probíhá tzv. testovací fáze, půlky postupně nabízejí Martinové Šmajzr a Poslušný plus já. Domácí mají v neděli zcela nepochopitelně chuť na šachy 🙂 , odmítají a záhy začínají tlačit zejména bílými. Na jedničce Alois našeho kapitána pomalinku šněruje, nic moc nestojí ani Vašek na třetí a Petr na sedmé. Tlačit se snaží naše posila Lukáš Karásek a útočí taky Pavel Holásek, slušně stojí Netík, na trochu horší remízu (asi) Martin Poslušný, já nejspíš rovina s nejprve lepším, posléze horším časem.

První dva domácí zásahy do ústeckého terče připisují ještě před časovkami Josef Vařejčko (po loňské famózní sezoně mu zjevně nedošel šachový kyslík) a Martin Kaisler. Pak přichází s remízovou nabídkou můj soupeř, s horším časem a bez nároku na výhodu beru remízového vrabce v hrsti – 2,5:0,5. Čtyřvěžovku s flokem víc nemůže yhrát Lukáš Karásek, i tam to končí smírem – 3:1. Dohrávají se čtyři partie, u Netyho proběhla jakási šermovačka, po níž má dvojku střelců za věž a dva floky. Mártymu se naopak pozice pomalinku zhoršuje – rezultuje z toho věžovka s flokem míň, která se hraje na dva výsledky. Holy zkouší vykřesat útok, nakolik korektní, ví jen on sám.

Za stavu 3:1 nám dodává naději (jako už po nevím kolikáté) náš kapitán, který přestál tlak svého papírově silnějšího soupeře, po otevření pozice se role dokonale obrátily 🙂 Zápas je ale tak jako tak v tahu, Nety soupeře nelámal (přestože nějaké možnosti v pozici možná, možná byly),  Holymu se aktivní pozice spíše zhoršovala a chybějící bod nemůže dohnat v čím dál horší věžovce ani Márty. Pročež pijeme převážně černé a ve výčepu analyzujeme… sezóna teprve začíná.

Postřehy k partiím by mohl připsat tradiční reportér áčka Holy 🙂

Tak jo, ale opět velmi kusé, viděl jsem jen fázi po zahájení. Píšu kurzívou. P.H.

Jirásek – Šmajzr 0:1

Přetažená Francie, dámské křídlo zablokováno postupem c5-c4, hrálo se na královském, kde byl Martin pod tlakem, jeho špatný Sd7 k obraně moc nepřispíval, čekal jsem krátký proces – ale Martin to nějak otočil, prý nečekaná oběť a matový útok. Jak typické! 🙂

Karásek – Jedlička ½

Naše posila zažila ostrý start. Z anglické vznikla Maróczyho struktura, plán f4-f5 moc neznám, černý měl dostatečnou protihru, slušně hraná partie.

Vařejčko – Grundman 1:0

Úlohu trpět černýma s Pepou tentokrát slízl Vašek. Z jakéhosi katalánu (?) vznikla pozice, kde měl bílý dvojici střelců a centrum, černý pevné postavení bez slabin.Bílý pak mačkal, sušil, někde získal dva střelce za věž a triumfoval.

Holásek – Fiedler ½

Nevěděl jsem příliš, co hraje soupeř na d4, náhodou se objevil Bogoljubov přesně podle partie, kterou jsem včera ukazoval na tréninku talentů v Lanškrouně. Soupeř mi odbočil až někde ve 13. tahu a já měl příjemné problémy, jak se dvojicí střelců a prostorovou převahou zaútočit na krále. Soupeř se ale držel, dohnal jsem ho s časem a najednou jsem úplně ztratil kontrolu nad hrou, kdo ví, co by se stalo, kdyby mi s ohledem na stav zápasu nenabídl půlku. Tuhle partii jsem fakt vypustil. 🙁

Šmíd – Netušil ½

Kubův debut v základu áčka – a hned na pětce! Celý život nehraje nic než Carokann, ale stejně hned od prvních tahů přemýšlel. Panovův útok ustál a po nějakých zápletkách by se dvě figury proti věži hrály příjemně (míň pěšců a horších, to je fakt), ale to už jsme dokazovali jen v analýze.

Poslušný – Šedivý 0:1

Asi cosi dámským pěšcem, možná nějaká Antibenoni s g3, nevím. Nejdřív mi připadalo, že bude mít Martin lepšího střelce, pak mu chybělo tempo v boji o d sloupec, koncovka byla špatná.

Kaisler – Mareš 1:0

Proti králce Saemisch, ale s malou rochádou bílého?! Petr byl silnější na královském křídle, ale vyklidil dámské, které mu pak vyžrala bílá dáma, taktická mlha při nedostatku času už nepomohla.

Pokorný – Ruda ½

Čtyři koně jako v děckách, ale pak blokovaná pozice s pomalým manévrováním a smírným vyústěním. Konec hlášení. P. H.

4 thoughts on “V odpočinkovém tempu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *