Šachový klub Ústí nad Orlicí

ohlédnutí za Kunvaldem

Nedělní vložený zápas v pralesní lize zanesl naše jen jednou poražené mužstvo do Kunvaldu.  Plánovač ukazoval na zdolání trasy krásných 37 minut. Stanovil jsem tedy odjezd na 8,15. Proto jsem se nesmírně podivil, že když jsem přišel jen 3 minuty po stanoveném odjezdu, jak se náš řidič podivuje, že přece takhle nemůžeme stihnout začátek. Někteří z hráčů se ještě věnovali shánění proviantu a tak když jsme nakonec 8,23 vyjeli, do cíle cesty zbývala přesně naplánovaná doba.
Kolikrát jsme hráli v Kunvaldu u Lípy? 10 krát, 20 krát, zkrátka mockrát. Přesto jsme těsně před penzionem nezahli k němu, ale odbočili jsme na Rokytnici. Časový itinerář tím vzal za své. Po otočení se, jsme při vjezdu na osudnou křižovatku jenom mžikem zpozorovali, kterak jakási nepozorná řidička nezvládla svého plechového oře ukočírovat a políbila s ním dopravní značku. I přes malé zdržení jsme ovšem bezpečně stihli začátek, neboť jak jsem v autě vysvětlovat řidiči Jirkovi- v pralese se na čas začíná málokdy.
Domácí k naší smůle nastoupili v základní sestavě. Abych se odvážil komentovat jednotlivé partie, musel bych konečně dočíst alespoň známou knížku “Jak hrát šachy”, kterou jsem rozečetl někdy v roce 87. Už to asi nestihnu 😉
Proto jen ve stručnosti: První vyhrál Jirka, ani nevím jak. Pak jsem opět prohrál já s nejsilnějším hráčem soupeře dle ELA (to abych měl nějakou výmluvu, že neumím zahájení, střední hru a koncovky -:))) Na první desce to po chvíli zabalil i Vojta 2:1. Nic moc. Verča stojí pod psa a Víťa má takovou horší rovinu. Jdu radši na oběd.
Když je člověk najedený vidí věci lépe. Verča vyměňuje svou věž za střelce a pěšce a získává krásného volňáka. Vyrovnáno. Vítek i jeho soupeř hodinu přemýšlejí kterak dostat své volňáky na poslední řadu. Když si oba postaví dámy, ještě půl hodiny zkoušejí tahat, ale nic jiného než půlka to nemůže být.
Při cestě tam jsem myslel, že bychom mohli urvat tři body, ale vzhledem k vývoji zápasu je remíza ještě výborný výsledek.

 

 

 

One thought on “ohlédnutí za Kunvaldem

  • Pavel Holásek napsal:

    Děkujeme staronovému reportérovi. Když jste nejeli, měl jsem strach z bouračky na náledí, ale dámská koncovka, to je vážný důvod. Verunčina partie si skoro zaslouží publikaci, v zahájení spadla do léčky, ale pak králem tančila okolo pole e6 (mezi těžkými figurami soupeře), udělala řadu počítačově přesných tahů a nakonec našla protiúder získávající kvalitu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *