Šachový klub Ústí nad Orlicí

Labutí píseň?

ŠK Ústí nad Orlicí A – 2222 ŠK Polabiny B 5:3

Utkání proti středně silnému soupeři v naději ještě zkomplikovat sestupové počty. Chtělo to nastoupit v základu, ale Péča a Jenda se omluvili, málem nehrál ani Vašek. Nakonec se kapitánu Martinovi sešlo k zápasu devět hráčů, na lavičce zůstal Martin Poslušný. Poněkud jsme oslabili céčko, které tak proti našlapanému Kunvaldu nemělo snadnou práci (nakonec 4:4). Hosté přijeli plus mínus ve své obvyklé sestavě, náhradníky mají celkem vyrovnané.

Čekal jsem, že se urodí nějaké rychlé půlky, ale objevila se pouze jedna (Vašek s Bujnochem), jinde se hrálo. 0,5:0,5

Druhý půlil už v kisně Lukáš, s Michalem Novotným hráli hodně divokou odnož Najdorfa, Michalovu kavárenskou oběť Sxb5 Lukáš ustál se ctí, ale s minimem času nechtěl pokoušet osud. 1:1

Třetí půlku jsem přidal s Jaroslavem Mojžíšem, proti dvojnému fianchettu jsem hrál králku, dostal jsem se k přetažení e5-e4 a po nějakých výměnách jsem připoutal soupeřovy zbylé figury k bodu d4. V jednotlivcích bych to hrál dál, ale  družstvo potřebovalo jistotu, na dalších deskách jsme totiž stáli dobře. 1,5:1,5

Zbytek jsem víceméně neviděl, analyzovali jsme vedle a zápas se rozhodl celkem rychle. Kdyžtak doplňte chronologii do diskuse. Vyhrál Martin Šmajzr, Jarda a Vlasta, prohrál Petr Jániš. 4,5:2,5

Martin hrál proti Aleši Jedličkovi jednu ze svých “atypových pozic”, kde mám pocit, že všem stojí všechno špatně. Aktivitu ovšem měl a soupeř snad přehlédl mat na poslední řadě? Jarda stál proti  Ludvíkovi asi stejně špatně jako minule proti Jirouškovi (méněcenná varianta Grünfelda), takže stejně jako minule vyhrál v  koncovce. 🙂 Vlasta od začátku Trojana tlačil, prorazil útokem na královském křídle. Mám pocit, že černý hrál catenaccio … 😉 Petr si dal v přetažené francouzské proti Justovi chybně Je7-g6, záhy vznikla dost neobvyklá pozice, ale strategicky to opravdu nebylo štastné.

Zbytek doplňte, prosím, sami.

Poslední dohrával Kuba, který proti Nehybovi hned několikrát “promáchl vítězný úder”, takže místo útoku na krále zbyla dámská koncovka se spoustou pěšců. tahali to dlouho, ale smírně. 5:3

Výhra nad silnějším soupeřem je fajn, akorát že Žďár vyhrál na Lípě, takže pravděpodobnost naší záchrany je po dnešku spíš ještě nižší.

Pozápasová část s analýzami, blicákem, holanďany a pivy byla dlouhá a bohatá. Reportáž je i proto kratší a méně nápaditá. Někde se to vyrovnat musí.

4 thoughts on “Labutí píseň?

  • Tomáš Trhal napsal:

    Blahopřeji k vítězství nad Polabinami B.

  • Honza Pokorný napsal:

    Je pořád o co hrát, akorát to už halt není jenom ve vašich rukách. Škoda ztracených bodů s druhými Polabinami a Rapidem, ale to se hází na hlavu.
    Vyhrajte a doufejte 🙂
    PS: Jardovo pojetí potvrzuje slova jednoho kamaráda klavíristy, který říká, že ze všeho nejlepší je sebevědomě zahraná chyba… a nejlíp zopakovaná 😀

  • Martin Šmajzr napsal:

    A ještě k partiím můj pohled, když jsem je tam zadával:
    1. mohl jsem vyhrát daleko dřív, ale vzhledem k omezenému času jsem to nedopočítal, závěrečný mat nebyl na poslední řadě, ale na 6. 🙂 – Je8, Sg8 a nebylo obrany proti Vf6 mat (černý král byl na g6 a dopředu nemohl kvůli pěšcům.
    2. škoda, že Lukášovi zbylo málo času, v závěrečné pozici měl cca +2,5
    3. proti remíze s velmi silným soupeřem žádné připomínky, i když já bych si floka na b5 zobnul místo tahu Ve1 🙂
    4. rovná pozice, taky žádné připomínky
    5. nebyl jsem sice u popartiových analýz, ale to, co se mi zdálo u partie jako jasně vyhrané (Vf7) zas tak vyhrané nebylo. Asi největší šance dával ten zisk figury (např. místo Vh2 dát 0-0), černý moc neměl, jak se na krále bílého dostat.
    6. téměř opakovaná partie s Jirouškem, soupeř naštěstí neviděl nádherný tah Vb8 (tuším v 27. tahu), což by sice byla v podstatě oběť věže, ale bílý by tam měl věčňák. Pak už to byla exekuce.
    7. asi nejucelenější partie, to byla celkem jednobrankovka 🙂
    8. celá koncepce černého nebyla asi ta pravá, osobně bych si klidně hned v 5. tahu sebral cxd4, o toho pěšce sice černý časem přijde, ale dost významně by to narušilo centrum bílého.

  • Martin Šmajzr napsal:

    Šance ale je, Žďár nemusí Rapid v posledním kole porazit, ale i kdyby vyhrál, tak jsem se díval na ostatní ligy a můžeme být celkem vysoko v pořadí náhradníků. Má to všechno ale takový drobný předpoklad – chce to vyhrát v Poličce :-D.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *