Šachový klub Ústí nad Orlicí

Medailové železnohorské Pardubice

Železnohorská šachová olympiáda – 1. turnaj, Pardubice, 18. 3. 2017

Chvaletická šachová olympiáda se trochu přejmenovala a přestěhovala do Pardubic, což je fajn kvůli dojezdu, není to ani daleko od nádraží, akorát prostory jsou poněkud těsnější a v objektu není cukrárna ;-).

Veroniky hrály v Koutech, Matěj onemocněl a nováčci se nepřihlásili, přesto jsme udělali slušnou osmičlennou výpravu. Možnost zahrát si určitě přivítali Jirka a Vojta, kteří už ze žákovských kategorií vyrostli (a dorostenecká liga se nějaký ten rok nehraje).

Kategorie A (2008 a ml.)

Z našich pouze Tomáš Holásek. Odstartoval prohrou, ale pak stoupal a slušně finišoval, konečných 5/7 mu stačilo na velmi slušné 6. místo (ze 43), tak vysoko za celý turnaj nebyl. Výkon 1158.

Kategorie B (2005 – 2007)

Adam Tran neměl úplně nejlepší den, kromě partie s vítězným Stejskalem prohrál i dvě hry s hráči bez VT, na rozumné umístění se dostal výhrou nad Tomášem Macanem v posledním kole. Porazil i dva hráče s vietnamským jménem (Le a Hong), kterých začíná být v kraji vidět.víc. Z koho bude nový Van? 4/7, 19. místo, 1109.

Markéta Holásková sice působila unaveně, ale sehrála jeden ze svých povedených turnajů. V prvním kole ji mohl mrzet pat z nepozornosti ve vyhrané pozici. Dalších výher se ale dočkala a před poslední partií se držela v první polovině. Kuriózní koncovku 2S+p x S ale tak dlouho hrála na výhru, až spadla na čas – a tedy i výsledkově. 3,5/7, 23. místo, 3. dívka, 1077.

Tomáš Macan začal očekávanou prohrou s Juchelkou, ale pak dělal bod za bodem a s výkonem 3/5 byl průběžně z naší trojice nejlepší! Jakmile si začne trochu věřit, hraje už docela slušně! O větší úspěch ho připravil v závěrečném derby Adam (Tomáši, po 1. e4 e5 2. Jf3 Jc6 3. Sc4 Jf6 4. Jg5 je třeba zahrát d5!). Jen dál! 3/7, 24. místo, 1075, nejlepší pomocné hodnocení (tedy nejsilnější soupeři) z našich.

Kategorie C (2001 – 2004)

Jiří Píše byl až šestý nasazený, takže po výhře v prvním kole šel na nasazenou jedničku Ondřeje Cacha – a porazil ho! Následně uržel koncovku s Vojtou a sbíral další body, cení se výhra nad Klabenešem (na jaře stříbrný v šestnáctkách!). Půlku ztratil už jen s celkově druhým Zemanem a závěrečnou výhrou nad Nešpůrkem rozhodl o samostatném prvním místě. V takové konkurenci paráda! 6/7, 1. místo!!, výkon 1701 (a to ho ještě snižuje hráč bez VT v 1. kole).

Vojtěch Holásek sehrál podobně vydařený turnaj, celou dobu se držel vepředu, rozhodla až prohra v horší koncovce lehkých figur se Zemanem. Cach ho čekal pro změnu v posledním kole, během partie Vojta dokonce ztratil pěšce, ale aktivita dámy mu přinesla důležitou výhru. Paradoxem ovšem je, že ho tohle vítězství posunulo z průběžného druhého místa na třetí :-). Chvíli jsem se radoval, že máme dvě první místa … 5,5/7, 3. místo, 1715.

Michal Píše tu byl jedním z nejmladších, bojoval se střídavými výsledky, na jeho útočné šachy se kouká dobře, ale někdy to nevyjde. Na špičku kategorie nemá, ale finišoval úspěšně, výhra nad Rožkem se cení a šesté místo mezi mnohem zkušenějšími hráči vypadá dobře. 4,5/7, 6. místo, výkon 1388 (a zase nejspíš i lepší).

Soňa Leksová byla také věkově mezi nejmladšími. Ve druhém kole se jí povedl husarský kousek, když remízovala proti Nešpůrkovi opakováním pozice dámskou koncovku s několika pěšci méně. Rozhodující bylo šesté kolo, když hrála náročnou věžovku s Váňou rychle a povrchně a z lepší pozice byla nula. Následně jí pak los přidělil Cacha (!), který byl v té době “na návštěvě” v dolních patrech tabulky, to byla fakt smůla. Následné výhry jen korigovaly celkový průměrný výsledek, ovšem medaile se počítá. 3,5/7, 13. místo, 2. dívka, výkon opět i lepší než 1287.

Výsledky jsou na chess-results.

My můžeme být spokojeni, 4 medaile (Jirka zlato, Soňa stříbro, Vojta s Markétkouz bronz), slušné umístění Mota, povedený začátek Tomáše a povedený konec Adama.

Na závěr dvě kuriozity, které jsem sledoval jako divák.

V nejmladší kategorii nastala situace, kde si černý postavil dámu. Následně vznikl spor, kdo si nechá onoho černého pěšce, který při proměně ze šachovnice zmizel. Bílý si ho chtěl přidat k řadě sebraných černých figurek, ale černý vehementně svého pěšce hájil a nechtěl ho vydat. Držím a nepustím! Pozice na desce v tu chvíli zůstala zapomenuta, copak nějaká dáma navíc, oba se soustředili na boj o onoho – ve skutečnosti už zcela nepodstatného – pěšce. Černý si ho uhájil pro sebe a není divu, že partie pak už netrvala dlouho; bez pěšce, kterého bílý nedokázal dostat do řady svých trofejí, už neměl sebemenší šanci ;-).

Druhá partie se hrála mezi nejstaršími, ale na zadních deskách, kde se účastnili i nezkušení hráči. Ve střední hře vznikla pozice, z níž ukazuju jen umístění podstatných figurek, jinak tam toho stálo výrazně víc:

Bílý v posledním tahu zahrál Jg5, pohrozil matem na h7, černý to ignoroval a zahrál nějaké Dd8-e8 nebo něco takového. A teď se to stalo: bílý se rozmáchl k vítěznému Dxh7 mat, ale v půli tahu se mu ruka zastavila, zřejmě zpozoroval nějakou skrytou obranu :-), a v rozpacích si dámu odložil na f5. Potom ale spatřil tu správnou ideu: dámu je třeba podpořit střelcem! A – pořád ještě v tomtéž tahu – zahrál Sd3, hezky na políčko, které mu právě uvolnila dáma. 🙂 🙂 Nevím, jak tah zapsat. Např. 1. Df5Sd3? Černý na to chvíli vyděšeně koukal, ale pak ho osvítilo poznání a zahrál 1. … Sxf5!

Výsledek partie není znám.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *