Šachový klub Ústí nad Orlicí

Na úvod sezony derby – díl první

Mistráky se opět hlásí! Po letní sezoně, kterou většina z nás vyplnila odepisováním elo bodíků v Pardubicích (tedy s výjimkou Netyho a Vojty Holáska),se opět pokusíme neponechat nic náhodě, potvrdit příslušnost ke krajské špičce… a další takové ty oblíbené povídačky 🙂

Čas druholigové hojnosti bohužel v Ústí skončil a letos máme soutěžní kalendář méně atraktivní, nikoliv méně náročný. Sestoupivší áčko a loni velmi dobře hrající béčko čeká krajský přebor, céčko a postoupivší déčko pak kápédvojka. S éčkem v krajské soutěži to dělá na jeden termín 21 lidí a na druhý 16… při minimu posil musíme prokázat docházkovou kázeň a lásku k oddílu nejdražšímu, oddílu mateřskému.

Teda v úvodním kole – derby C/D v KPII, to tak úplně nevypadalo 🙂 Z favorizovaného céčka odpadli postupně tři hráči ze základu, z déčka zase první tři šachovnice a dvě další z úvodní osmičky k tomu. Derby v Palírně, která nám díky vstřícnosti pana majitele poskytuje už několikátý rok ideální podmínky, ale i tak nebylo nějaké lážo plážo. Docela mě potěšil přístup mládí na páté až osmé šachovnici – žádné zběsilé blicání, ale celkem uvážlivé tahání figurkami. Mezery malé až větší, zejména v oblasti taktiky, nutno přičíst začátku sezony…

 

Nejrychleji vyhrál Jirka Švec na osmičce, kterému Dominika Šmajzrová v nějaké nesložité italce “nabídla” svého krále, po nesložité oběti na g4 brzy došlo na mat.

O šachovnici vedle skóroval také dle předpokladů Karel Taslar, ovšem partie s nejmladším z Holásků si za rámeček nedá. Ze zahájení měl odhadem dvě figury a nějaké drobné k tomu, pak jsem najednou zahlédl pozici, kde měl dámu a věž na dvě věže a koně !Tomášek! Zkušenější hráči by vynutili výměnu věže a v pozici D-V+J promazali volné áčko do dámy… takhle se bílý ještě hezkým šejdem po osmé řadě spasil.

Se mnou hrálo mladší z děvčat Holáskových poměrně dlouho slušnou pozici, po zahájení úplně normální sicilka. Ztráta pěšce tolik nevadila, sicilský důň d4 se ale ocitl ve vazbě, ze které se už nevymanil.

Dokonce na bod mohla v jednu chvíli (asi) pomýšlet Verča Holásková, která na našeho kapitána Bohouše vyrukovala s velmi aktivním pojetím dámského gambitu (Sb4, brzké c5, hra po sloupcích). Kdyby místo automatického Je4 stejným koněm zobla na g4, tak se bílému pozice nejspíš v pár tazích rozpadla. Takhle se favorit konsolidoval, získal pěšce a… pak ještě hodně figurek.

Podobný materiální nepoměr nabídla nakonec i pozice z partie Mastný – Smola. Zahájení taková oustecká klasika (no comment), černý pak figurky rozumně poskládal, bílý zkusil nějakou nekorektní kavárnu a na konci měl figurek jak v nějaké romantické partii… akorát že mat nedával, nýbrž dostával – 5:0.

Na prvních třech fošnách se hrálo, jak se dalo čekat, nejdéle. Závěr jsem neviděl (přeci jen neděle je moc hezký den jen na šachy 🙂 ), tak mne případně doplňte v diskusi.

Vojta Holásek zahrál černými zahájení proti Netymu dobře a přišlo mi, že celkem hladce vyrovnal. Pak ale místo dokončení vývinu (velká rošáda možná?!) volil dost optimistický výjezd po krajnici a5-a4, bílý získal pěšce a tipuju, že pak utahoval šrouby.

Jirka Píše hrál proti Jardovi Volfovi bílými, na vkus, až moc bojácně. Jarde postupně zesiloval pozici, hlavně přes e sloupec a černá pole do pozice našeho talenta foukalo.

Na trojce Zdenda Šimek vymýšlel, kudy se prokousat do svérázné sicilské pozice Pavla Kylara, poradil si s tím, na můj vkus dobře – typovou obětí na b5, která mu ve výsledku vynesla floka. Černý nějakou protihru měl, co se dál dělo v pozici, netuším…

Výsledný “kanár” 8:0 průběhu úplně neodpovídá, prohrát jsme mohli na sedmé a páté, nějakou půlku mohli déčkaři udělat i vepředu. Určitě lépe jim to půjde v příštím kole proti Moravské, zatímco my přivítáme “oblíbený” Letohrad 🙂

Netušil Jakub (Z) 1991F 1 0 1824F Holásek Vojtěch (V,Z)
Volf Jaroslav (Z) 2013F 1 0 1717F Píše Jiří (Z)
Šimek Zdeněk (Z) 1961F 1 0 1735F Kylar Pavel (Z)
Smola Jan (Z) 1802F 1 0 1699F Mastný Tomáš
Glembek Bohumír (Z) 1806F 1 0 1428F Holásková Veronika
Pokorný Jan (V) 1918F 1 0 1247F Holásková Markéta
Taslar Karel 1657F 1 0 1140F Holásek Tomáš
Švec Jiří 1456F 1 0 1100N Šmajzrová Dominika
8 : 0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *