Šachový klub Ústí nad Orlicí

Harrachov 2017/IV

pátek 27. 10. 2017

Pro změnu hubené kolo, vyhrál jen Vítek, remízy Vojta, Verunka a Soňa. 2,5/9, se mnou 2,5/10 – ještě že je zítra zase liché kolo. 🙂

Už si to dobře nepamatuju. Mot a Markétka dávali materiál. Adam docela pěkně útočil, ale soupeř vyklouzl do koncovky těžkých figur a tam mu dal Adam věž.

Matěj hrál docela pěkně (a jen středně rychle), viděl jsem figuru navíc, ale musel se vypořádat s taktickými nástrahami a někde prý přehodil tahy.

Soňa remízovala asi korektně, ale rychleji, než jsem se na to pořádně podíval.

Verunka měla soupeřku naprosto v kleštích, šlo jen o nalezení cesty do pevné černé pozice. Někde to ale nezvládla a zachraňovala se šachováním v dámské koncovce.

Jirka na třetí desce ztrácel hodně času a dostal se do koncovky s nestejnopoláky a pěšcovou asymetrií,  bohužel neudržel volňáky na královském křídle a sám se na dámském dopředu nedostal.

Vojta hodně chtěl, ale převahu získal soupeř, za volného černého e pěšce měl spojené pěšce a+b a jen díky taktice mu je Vojta rozbil a aspoň půlil.

Naopak Vítek vyhrál dost v pohodě, pobral nějaké pěšce a využil soupeřovy nehrající věže na h1.

Já jsem bojoval s FM Gregorem, opakoval jsem variantu z blicky (Tarrasch), kde obětuju pěšce za iniciativu v centru, ale nějak jsem ji vypustil. Při hledání,jak hru oživit, jsem ztratil spoustu času, a i když to pak bylo takticky zajímavé, hra vabank úspěch nepřinesla. Předek FIDE openu se tedy zase docela vyrovnal, prohrál i vedoucí Vystrčil.

Pozitivem je, že některé děti začalo bavit ukládání partií do Chessbase. Pak už půjde “jen” o to, aby se naučily s nimi dál pracovat. Tedy zapsat, na co myslí při partii, pa zanalyzovat, vyznačit chyby a případně se podívat, jak se hraje to zahájení.

Odpoledne jsem lákal osazenstvo na vycházku, ale hustý déšť mě v tom nepodpořil. Utvořili jsme proto s Vítkem a Vojtou silnou vrcholvou skupinu a došli až na hřebeny, zažili vichřici, déšť se sněhem, prostě Krkonoše na vlastní kůži.

Po večeři jsme byli na poslední přednášce, skoroGM Šimáček ukazoval patové záchrany v koncovkách, Vojta se blýskl, když našel v poslední partii dlouhou variantu.

A to bude, zdá se, skoro všechno, zbývají nám poslední hodiny. Markéta už zítřejší partii vyhrála. Prý byl někdo v kategorii HD14 vyloučen za nepovolený vstup k onlinům?!

Klukům v LOK openu jde o přední místa, ostatní mohou hrát bez nervů o dobrý pocit.

sobota 28. 10. 2017

Tak bohužel, naše bodové kyvadlo se zaseklo dole a posledním kolem jsme si moc nepomohli. 3/9 (4/10), z toho jeden kontumák, vyhráli jen Soňa a Vítek.

Markétka, jak už jsem napsal, získala bod ze hry a pomohla si tím z posledního místa.

Mot stál nejdřív celkem slušně, ale pak rychle dal materiál a prohrál. Adam tentokrát rozdával materiál plnými hrstmi, to nejde. Matěj předvedl nejdřív kvalitní hru, aktivní figurky, pěknou pozici … a pak tradiční zbrklost, kterou všechno vyhodil. Partie tentokrát končily dřív, než jsem je stihl pořádně obhlédnout. 🙁

Verunka naznačila útok po géčku, ale pak se tam naopak musela bránit a neudržela, po proniknutí figur do pozice jí popadali pěšci. Naopak zabrala Soňa, posbírala materiál a vyhrála přesvědčivě.

Vojta se snažil, ale jen pokračoval ve svém trápení, koncovka bez pěšce byla špatná.
Jirka měl černé a tradičně trpělivě držel horší pozici; koncovka se špatným střelcem proti jezdci se hrála obtížně a ani pěšcovka moc šancí nedávala:

Petr Mach (1685) – Jiří  Píše (1683):


Podle mě, když jsem přihlížel, dávalo černému šanci jen 1. … Kh3! 2. b5 (2. exf5?! g4 3. f6 g3 4. f7 g2 5. f8D g1D+ je horší) axb5 3. axb5 f4+! 4. Kf2 Kh2 5. b6 g4 6. b7 g3+ 7. Ke2/f3 g2 8. b8D g1D 9. Dxf4+ Kh3, i když pořád je to nevábná koncovka. Jirka ale zahrál 1. … fxe4? a dámu si vůbec nepostavil.

Dole tedy bodoval jedině Vítek, s Bouchalem měl ze zahájení prostorovou převahu, z té vytěžil věžovku s výrazně lepší pěšcovou strukturou a i díky soupeřově pochybení ji dotáhl k výhře. Stačilo mu to na dělení 1. – 5. místa, kvůli pomocnému hodnocení to byla brambora. Vůbec – druhý skončil Kuba Ježek, třetí Matěj Kupsa, čtvrtý Vítek … dobrej okres! Matěj to teda trochu prokaučoval, když na první desce dával půly až příliš snadno a na první místo to nakonec nestačilo.

Perlička z vyhlášení: hoši na prvních třech místech se jistě těšili na finanční ceny, jenže co to, oni jim dali nějaké knížky, Matěji Kupsovi dokonce jen velkou šachovou figurku … ty úsměvy do objektivů působily hodně strnule 🙂 … renonc byl ale záhy napraven.

Já jsem hrál s Papayem, ten sehrál pozoruhodný turnaj, po partiích se špičkou měl 5/7, perfo 2157, držel třetí místo, ale do předposledního kola nenastoupil; v posledním se tedy zase objevil. Hrál to divně; pochybné zahájení, hodně času trávil povídáním na chodbě, pak hrál poměrně rychle, pak se zase na delší dobu zamyslel … Výhodu ze zahájení jsem skoro vypustil a soupeřova protihra vypadala nebezpečně, pak ale dvakrát něco blicnul, pokaždé ztratil pěšce a to už jsem vyhrál. Zbývalo sledovat výsledky konkurentů a střední Buchholz, ten mi nakonec těsně nestačil ke stříbru, skončil jsem třetí. Půl bodu pomocného hodnocení = 1000 Kč. 🙁

A zbývalo naposledy nostalgicky poobědvat, zajít na vyhlášení (na podium šla kromě Vítka a mě i Soňa, 6. místo v D14) a dobalit. Někteří nechtěli balit figurky, se kterýma celý týden hráli – trenére, starej se sám; pak byl problém poshánět partiáře, ponožky, zjistit, které triko je čí … Většinu výpravy zdárně dovezl pan Kobr, opět díky!

Dlužím ještě celkové zhodnocení a naléhavou výzvu do budoucího tréninku. 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *