Šachový klub Ústí nad Orlicí

Na úvod sezony derby – díl druhý

Den poté, co jsme si připomněli 99. výročí vzniku samostatného Československa, jsme si ve Šnytu připomněli, že áčko a béčko hraje letos stejnou soutěž 🙂 Derby v krajském přeboru, kdysi divizi, vyšlo hned na první kolo, možná dobře, ústečtí šachisté se po letní pauze pozvolna rozkoukávají…

Tedy s výjimkou těch, kteří strávili předchozí týden na mistrovství Čech v Harrachově. Výsledky naší početné výpravy bych, okem nezúčastněného „fanouška na dálku“, hodnotil jako mírně pod průměrem a dost za očekáváním, důvod k radosti má asi jen šéftrenér Pavel Holásek s 3. místem a perfo 2200 ve Fide openu. Holy jistě přidá zevrubné hodnocení časem.

Nedělnímu utkání předcházel vzorný „rádiový“ klid ze strany obou mančaftů, přes opakovanou snahu se mi nedaří infiltrovat do řad „nepřítele“, abych zjistil jeho nedělní soupisku 🙂 Podobně jako u předešlého derby C/D se i tentokrát soupisky skládaly  dosti volně, ovšemže s předpokladem, že docházková kázeň v dalších kolech prudce vzroste 🙂 Favorizovanému áčku schází duo 2200+ na prvních dvou šachovnicích, na poslední chvíli se omluvil taky Jenda Mareš. Ocitám se tak na čtvrté šachovnici, což názorně dokládá úpadek ústeckého šachu 😀 Optimisticky to vidím tak, že bychom nějak rozumně měli udržet předek (1-3), neprojet středek (4) a ovládnout zadek (5-8).

Předehrou bratrovražedného boje se stala ještě ranní bouře bezmála apokalyptických parametrů (inu po volbách…), během níž jsem nabyl dojmu, že stromy v těsném sousedství našeho baráku musejí být z gumy. Dále mne před zápasem zaujalo a pobavilo zjištění, že zatímco v marketu nastala tma tmoucí (snaha před mistrákem nakoupit vyšla naprázdno), mše jela na plné obrátky… prostě kvalita prověřená časem 🙂

Ve Šnytu je po desáté situace následující – z áčka se omlouvají pozdě příchozí (já+Nety, Venca Grundman řešil zpožděný vlak), béčko ladí, kdo vlastně hraje (na poslední chvíli se omluvil Vítek Kapoun). Nakonec se ale osm proti osmi nějak sešlo…

Na ústecké poměry se celkem bojuje (bez remízy do 10. tahu), na prvních dvou uvážlivě, na třetí zkouší Vlasta využít horší vývin Martina Poslušného. Já proti rozehranému Vojtovi Holáskovi stavím dobrou pozici, ale nevím co s ní a ztrácím čas, na pětce hledá brácha Vítek kompenzaci za floka, naše nová posila z Rychnova Jiří Daniel v klidu zesiluje a při minimu materiálu se hraje na dva výsledky. Nety na šesté černými trpělivě vylepšuje figurky s vidinou 2000 ELO bodů (které po letech znovu atakuje). No a na posledních dvou věřím, že body uděláme, ratingová převaha je přeci jen citelná.

Na sedmé a osmé se také nakonec urodilo nejrychleji, nejprve Jarda Volf přetavil prostorovou převahu v převahu materiální, chvilku po něm dotáhl k bodu Zdenda Šimek pozičně dobře vedenou partii. Dvě remízy jsme poté přidali černými – nejprve Vašek Grundman (půlku Petru Marešovi odmítl, za pár tahů ji sám nabídl), pak já (stál jsem jako čuník a s výrazně horším časem, soupeř mě omilostnil). Poté ještě zapůlili Vlasta s Martinem, ten převedl podezřelou pozici do hratelné koncovky. Dohrávají se tak tři partie, na první máme kvalitu víc, na páté a šesté floka – to by mělo stačit.

No a pak přišla toužebně očekává část neděle – srnčí ragú u maminky mé ženy – takže zbytek reportáže by mohl dopsat Holy 🙂 Ale doufám, že to na tři body stačilo…

pokračování Pavla Holáska

OK, nakonec všechny tři zbylé partie dopadly pro nás, Petr Jániš proti mně přišel o náznaky protihry, které měl za kvalitu, dal ještě pěšce a při hrozícím průniku mých těžkých figur do blízkosti krále se po 40. tahu vzdal.

Pavel Kylar proti Kubovi vymýšlel velmi zajímavé taktické šance, ale vylezl z toho jen s věží proti dvěma lehkým figurám a úplně zapomněl na čas.

Poslední tak dohrával náš Vítek, ale s Jirkou Danielem se v koncovce pouze snažil odvrátit nevyhnutelné, Jirka mu v závěru obětoval dokonce střelce za neodvratný mat. Na zahájení se určitě koukneme na kroužku.

Tím se ale zdaleka nekončilo, Kuba s Petrem Jánišem jsou zárukou dlouhých analýz, nejdřív partií ze zápasu, pak z Harrachova. Tma dnes přišla nějak brzy ;-).

Po cestě domů jsme ještě potkali obrovskou větev sousedovy lípy, lehce mě mrazilo, protože Verunka musela jít domů kolem, ten vítr opravdu nebyl nic moc, lituju všechny, kdo museli na zápas cestovat.

 

5 thoughts on “Na úvod sezony derby – díl druhý

  • David Kameník napsal:

    to já jsem zase pro změnu udělal rychlostní rekord. V pardubicích jsem podepisoval zápis o utání v 14.57 a domů jsem jel vlakem s odjezdem v 15,05 a na nádraží sem šel s Rozinana pěšky

  • Martin Šmajzr napsal:

    Já přidám letmý postřeh ze zadávání partií – Vítek sice byl naprostou většinu koncovky řachlý, jestli ale partiáře nelžou (mají to tam oba), tak Jirkův tah 53. Se3 byla strašná hrubka ztrácející okamžitě figuru. Pak už se to zas vrátilo do normálu 🙂

  • jn napsal:

    Doufám, že za týden v Palírně těch partií zkoukneme víc a zase většina nezdrhne 🙂
    A btw když jsem na to teď koukal s kompem, tak sem zjistil, že tomu fakt vůbec nerozumim 🙂

  • Honza Pokorný napsal:

    S Vítkem jsem diskutoval prohození tahů, nejdřív Sf6 (napadnout b2) a až pak Ve8. Jak stihl soupeř Se3 a 0-0-0, tak byl v pohodě.
    No a v partii s Vojtou analýza po celkem vyšla – po ústupech bílých jezdců jsem měl hned šlápnout do centra d5 už s lepší pozicí, takhle jsem tápal a v konečné pozici měl už plus soupeř – i když černá pozice ještě jakž takž držela.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *