Šachový klub Ústí nad Orlicí

Harrachov 2017 – hodnocení

Vinou rozmanité zaneprázdněnosti se dostávám k ohlédnutí značně pozdě. Ale stejně.

Jasným pozitivem je tradičně samotná aktivní účast – týden partií, rozborů, přednášek a vůbec šachové atmosféry je něčím, co se jen těžko nahrazuje jinak.

Díru do světa jsme ovšem neudělali. Čelo je nebetyčně daleko. Spokojen kromě mě může být jen Vítek a Soňa – a i oni s rezervou. Markétka s Motem neudělali skoro nic, Adam na svém prvním velkém turnaji střídal pěkné pasáže s hrubými chybami, Matěj naprosto nezúročil svoje nadání, opakovanou zbrklostí se připravil o spoustu bodů – hrát vážné partie v rapidovém tempu prostě nejde! Verunka obětovala bez řádného podkladu, Vojta se trápil herně i zdravotně, Jirkovi v rozhodujících chvílích docházel dech.

Statistiky opisovat nebudu, ještě jednou přidám odkaz na výsledky.

Z pohledu pardubického kraje je krásná medailová úroda (i další přední místa), zajímavé bylo i čelo openu B tvořené hráči našeho okresu.

(Sám sebe musím pochválit, hrál jsem o čelo, výkon 2200 podobně jako v létě v Liberci, ucelené partie. Ne že by nebylo co zlepšovat, ale tohle by šlo.)

Jaké jsou příčiny neúspěchu?

  1. Nedostatečný trénink – kdo doma pracuje systematicky a dlouhodobě? Kdo řeší denně diagramy? Kdo z našich pokročilejších zná svá zahájení a předvádí strategicky ucelené plány?
  2. Nedostatečné návyky ve vážných partiích – špatné či žádné využívání času, zbrklost, nesoustředěnost, neprověřování hrozeb.

A co s tím?

Částečně už jsme začali – na tréninku jsme si zkusili, jaké je to myslet třeba dvacet minut  na jediný tah, kontrolovat hrozby, hledat tahy-kandidáty a dopočítávat je. Někteří se zlepšili téměř zázračně – Matěj i Adam v posledních turnajích a partiích ukázali, jak soustředěného výkonu jsou schopni!

Dál to chce vrátit se ke svým partiím, ideálně si je uložit do Chessbase, slovně okomentovat, rozebrat a ještě znova se k nim vrátit. Sepsat si příčiny proher nebo vůbec příčiny chyb i ve vyhraných partiích. Zalepit díry v zahájeních.

A hlavně denně dělat – aspoň půlku času věnovat diagramům, bez taktického vidění se dobře hrát nedá.

Jak říká Robert Cvek: co můžete pro svoje zlepšení udělat ještě dnes?

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *