Šachový klub Ústí nad Orlicí

Mládež ve Svitavách I – vánoční

Vánoční turnaj mládeže, Svitavy, 23. 12. 2017

V minulých týdnech jsme byli ve Svitavách hned třikrát, reportážní skluz zahajujeme akcí těsně před Štědrým dnem. Přihlášku jsem oproti loňsku skoro nemusel měnit, nováčci se totiž nepřihlásili a účast stabilních hráčů je vzorná. Startovalo nás dvanáct: v turnaji A Matěj a dva Tomášové, v turnaji B Verunka, Soňa, Míša a Adam, v turnaji C já, Vašek, Jirka, Vítek, Vojta.

Svitavy jsou výjimečné turnajem pro doprovod, takže jsem skoro nic ze hry ostatních neviděl a mohu jen probrat výsledky.

A

Matěj Kobr byl první nasazený, po prohře s malým Jiřím Bouškou skončil třetí (5,5/7), to je “v normě”, turnaj odehrál vepředu. Vynikající turnaj sehrál Tomáš Macan, ve finiši porazil dva hráče s elem, dosáhl krásných 5/7 a vyneslo ho to až na sedmé místo; potvrdil tím jasně stoupající úroveň a může přejít do kroužku pokročilých. Slušně hrál i Tomáš Holásek, ale v rozhodující partii prohrál právě s Tomášem M., získal 4/7.

B

Veronika Holásková hrála vepředu a v pátém kole dokázala porazit Michala Jareše, hráče české špičky! V těžké konkurenci 5/7, sedmé místo, druhá dívka. Velmi slušně zahrál i Michal Píše, remízoval s Dvořákovou, porazil Stočka, až závěrečná prohra na třetí desce ho zabrzdila, 4,5/7, jedenácté místo. Opravdu překvapil Tran Tuan Anh, nejdřív se plácal vzadu, ale pak využil příznivého losu a finišem 3/3 vystřelil skoro za Míšu, 4,5/7,13.místo, oproti nasazení posun o deset příček! Los naopak nepřál Soně Leksové, ta prohrála jen s Jirouškem a Stočkem, ale do posledního kola dostala tradiční konkurentku Pejřimovskou, prohra ji odsunula na průměrný zisk 3,5/7.

C + D

Vašek Grundman ztratil během turnaje jen půlku s Matějem Půlpánem, porazil mj. Rudolfa Juna. Velmi ohrožen byl v šestém kole se Třasákem, ale s nedostatkem času i materiálu dokázal téměř z ničeho efektní obětí soupeře zmatit. Výhra nad Kokešem v posledním kole mu pak přinesla vítězství v turnaji, dokonce s bodovým náskokem (6,5/7). jsem byl nasazenou jedničkou. Dolfa mě před turnajem veřejně varoval před mladými dravci, ale ztrácel jsem se zkušenějšími hráči – s Třasákem jsem znásilnil koncovku a s Kokešem pod tlakem přehlédl taktiku. 4,5/7 přineslo jen průměrné umístění.

Další tři se pak seřadili na 4/7 těsně za sebou a zůstali prakticky na svém. Vít Holásek hrál nejdřív “kyvadlový turnaj”, pak narážel na hráče s nízkým ratingem, ale slušnou výkonností. Jiří Píše dokázal remízovat s Bohumilem Němcem a v šestém kole sahal po senzaci s Matějem Půlpánem, ale partii zkazil. Vojtěch Holásek prohrál v prvním kole s neratingovaným hráčem, pak porazil Maděru a nastalo typické “kyvadlo”, kde se silnými nepřekvapil.

Celkově pohodový turnaj, cenná konfrontace s některými moravskými hráči, o body moc nešlo, většině se dařilo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *