Šachový klub Ústí nad Orlicí

KP jednotlivců v Poličce

Máme tu čtyřčlennou výpravu, z Holásků já a Vojta (Vítek padl s nachlazením), pak Verča Šmajzrová (hrající letos za Poličku) a Soňa Leksová (která tu s námi nebydlí, ale dojíždí).

Komorní přebor, šestnáct lidí, výsledky na chess-results. Asi moc nebudu stíhat psát podrobnosti.

První kolo podle papírových předpokladů, Vojta vzdoroval Marianovi málo, Soňa Bronislavu Houškovi  déle, Verča Ondřeji Švandovi nejdéle … a já jsem udolával pana Londina vůbec jako poslední. Někdo by měl jít spát.

Druhé kolo: Verča hrála s outsiderem turnaje Vaškem Šafářem, v zahájení spotřebovala o půl hodiny víc času a vyplatilo se, brzy měla figuru navíc. Soňa senzačně tlačila na favorizovaného Zámečníka (1803), ale v zápletkách nakonec přišla o figuru. Vojta hrál aktivně proti Stehlíkovi a dočkal se chyby. Já jsem trpělivě přehrál Adama Švandu, opět v nejdelší partii kola (boj proti izolákovi + věžovka).

Překvapením kola je výhra Broni Houšky nad Petrem Červeným, kterého černými obětí dvou figur úplně zničil.

Třetí odpolední kolo bylo úspěšné pro Soňu, která Šafářovi uvěznila věž, pak sice došlo k taktickým přestřelkám, ale všechno vyřešila jezdcová vidle. Zato Vojta si partii za rámeček nedá, proti Třasákové přešel do zcela mizerné koncovky (EDIT: nastavil dva pěšce a na to to prohrál, říká Vojta) a houževnatost v obraně nestačila. Verča hrála s Adamem Švandou koncovku všech osmi lehkých figur a stála výborně, dva pěšci navíc a dvojice střelců – remízu přijala velmi předčasně. Já jsem měl černé s Marianem, lehké problémy po zahájení jsem ustál a v koncovce jsem převzal iniciativu, za dva pěšce dámského křídla hledal soupeř kompenzaci ve vytvoření postouplého volňáka na h sloupci a k půlce mu to nakonec stačilo.

Na olympiádě naši zatím porazili Čínu, to taky není špatný. 😉

Už jsme za půlkou, neuvěřitelné. Vojta porazil Soňu, když z vážné partie téměř udělali rapid. Na mě vyrukoval Broňa s volžákem, ve střední hře jsem strávil 3/4 hodiny nad jedním tahem, protože jsem neviděl banální tah ve variantě, která mi pořád nechtěla vycházet. Čas mi pak v taktických zápletkách chyběl, ale na minutě jsem to s kvalitou a pěšcem navíc zvládl. Verča se držela s Petrem Červeným až do koncovky, skoro rovnocenný boj, ale pak jí chyběl pěšec. Na čele se drží Ondřej Švanda, který přepočítal Mariana.

Rychlé páté kolo za námi. Vojta s Broňou se hrál zahájení nezdravě, ztrácel tempa dámou, stál pasívně a prohrál rychle. Já jsem na první s vedoucím hráčem turnaje Ondřejem Švandou postavil zajímavou blokovanou pozici, kde se musí obezřetně hledat plány, chtěl jsem hrát, ale nabídl mi půlku zrovna ve chvíli, kdy jsem ztratil nit. Soňa aktivně bušila do pozice pana Stehlíka a vyhrála (dřív, než jsem se šel na závěr partie podívat). Nejdéle hrála Verča s Třasákovou, v teroretickém Carokannu měnily dámy a pak i ostatní figury až do věžovky, kterou daly za půl.

V šestém kole získal Vojta se Šafářem po zahájení figuru a končil s časem 1:37 :-). V dívčím derby Verča trpělivě přehrála Soňu, v koncovce měla víc pěšců a střelce lepšího než jezdec. Já jsem s Honzou Jirouškem postavil ježka, ztrácel jsem čas hledáním nějakých protiúderů. Jeden pak vyšel, s omezeným materiálem jsem si udržoval aktivitu a soupeř mi pak vlezl do taktiky, kterou jsem na půlminutě naštěstí našel.

Sedmé kolo nám přineslo ratingově silné soupeře. Soňa s panem Londinem hrála pěkně, dlouho a myslel jsem, že koncovka skončí remízou, prohry je škoda. Vojta hrál s Tomášem Veselým, v zahájení předvedl neznalost, ale soupeř mu záhy přehlédl taktiku se ztrátou figury! Vojta se však revanšoval a jinou taktikou zase figuru ztratil – materiál na kroužek na téma koncentrace! zůstal mu ale pěšec a toho uplatnil v koncovce, cenná výhra! Já jsem s Petrem Červeným v partii plné výbušné taktiky tahal i za delší konec, ale před zjednodušením pozice mu vyšel brutální zvedák, po kterém mě bez kvality po dlouhém manévru umatoval. Verča hraje rovnocennou partii s Broňou Houškou a remíza nebyla daleko, bohužel si místo remízových koncovek vybrala tu s dámami, kde má soupeř jezdce navíc. Dohrávají jako poslední. … Broňa ale naletěl na patový šejd! Paráda!

Nakonec teda zajímavý závěr. mohu být spokojen s výkonem (2205) i obsahem partií, jen ta medaile byla na dosah ruky. Prý mi Petr někdy nabízel remízu, která by mi stačila na druhé místo – ale možná bych ji nebral. Na bramboru mě odsunulo první pomocné hodnocení, kterým nebyl nějaký Buchholz, ale vzájemná partie. Pozoruhodné je, že dva medailisté Marian Sabol a Petr Červený se v turnaji nepotkali! Vítězství Ondřeje Švandy je plně zasloužené, oba spolufavority porazil. I když Petr mu velice napomohl, o čemž zklamaně vyprávěl ještě dlouho odpoledne.

Vojta pátý – to je naprostá utopie a kuriozita hracího systému. V turnaji se spíš trápil, nedokázal využívat čas, proti silnějším nic nepředvedl, prohrál s Třasákovou, ještě v šestém kole hrál na poslední desce – ale jediná výhra v posledním kole a Broňova ztráta s Verčou ho katapultovaly vzhůru. Je v tabulce hned za mnou, i když má výkon asi o 500 bodů menší :-).

Verča může být spokojená, odehrála svůj velmi solidní standard, litovat může jen nedotažené koncovky se Švandou, možná se dalo přitlačit s Třasákovou, ale ratingově je v plusu, vyhrála ženy a postupuje v juniorkách.

Soňa hrála na pohled pěkně, silných soupeřů se nebála, vyvíjela na ně tlak, ale ke konci občas nestačila s dechem. Bodový zisk je hubenější, ale vyhrála dorostenky a před sezónou udělala hodně pro svoje zlepšení.

Lituju jenom, že mě turnaj zastihl ve fázi nachlazení, kromě partií a spánku jsme nic nezvládli, rozbory, přípravy a večerní tréninky musely jít stranou.

V rychlosti taktické chvilky z posledního kola:

Petr Červený (2327) – Pavel Holásek (2095)

Tady jsem mohl být spokojen, mám pěšce a soupeři hrozby docházejí. Zbývá vhodně ustoupit dámou, tak na e7, nebo na d6? Na d6 je to aktivnější, kryju do zásoby d5, tlačím na d2, nelezu si do Sf6, takže … 21. … Dd6?? Přišel bohužel zvedák 22. Vf6!! a je po partii a po medaili. Zbytek bylo cukání, ale bílému vyšlo úplně všechno: 22. … g6 23. Vxg6+ hxg6 24. Dxg6+ Kf8 25. Dxh6+ Ke8 26. Sb5+ Sc6 27. Dh8+ Kd7 28. Dg7+ Kc8 29. Sa6+ Kd8 30. Sf6+ Ke8 31. Dg8+ Kd7 32. Df7+ 1:0

 

 

 

 

Tomáš Veselý (2076) – Vojtěch Holásek (1783)

Černý dobíral na d5 a pro bílého bylo samozřejmé dobrat zpátky 12. Sxd5. Přišlo však 12. Dg7?? Df6! a bílý může jít od toho. Nešel … a málem se dočkal.

Tady si černý může dovolit úplně cokoliv, jen ne 21. … f4?? Po 22. Sxd5! se objevuje motiv křížové vazby. Přesto černý nakonec dokulhal k cennému bodu. 0:1


Veronika Šmajzrová (1705) – Bronislav Houška (2011)

Naděje umírá poslední. Verča na posledních vteřinách otravovala dámou zleva zprava a černý se nakonec nachytal. 1. … Ke1?? A co teď? 2. Df1+!! A je vymalováno! 1/2

 

 

 

 

 

 

 

 

A ještě závěrečné foto. Pokud má někdo GDPR připomínky, neměl se fotit. 😉

 

One thought on “KP jednotlivců v Poličce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *