Šachový klub Ústí nad Orlicí

Harrachov 2018/II

středa, 20.50

Zpátky k dopolednímu 5. kolu. Měl jsem radost z výkonu Tomáše Macana, který sehrál partii bez větší chyby, postupně přešel do lepší koncovky, aktivizoval věže, vybral soupeři pěšce a rutinérsky dovedl partii k výhře. Na člověka, který vloni přišel ze začátečníků a teď už hraje vážné partie, je to jasný pokrok. Druhý bod přidal rychle Michal, jehož soupeřka zacházela se střelci mnohem hůře než on, jeho střelci řádili, ovládali celou desku a dobírali materiál. A slušnou půlku doplnila Soňa s Kubíčem (1665) – podobně jako včera měla dvě figury za věž a bude mě zajímat, jestli se to nedalo někde hrát i na výhru.

Jak už jsem psal, dívalo se na to dobře, všichni hráli trpělivě a dlouho, jenže bodů už tolik nebylo. Tomáš Holásek černými převzal aktivitu a zkoušel útočit, až pěšcová vidlička ho připravila o figuru, ale bránil se pak až do koncovky. Adam měl těžkého soupeře, totiž Dolfu Krušinu (smáli se včera, že mohl Adam zůstat v okrese, když měl z pěti kol dvakrát Svitavy a jednou Lanškroun – a to ještě nevěděli, že zítra má Svitavy potřetí 🙂 ). Vypadalo to docela vyrovnaně, Adam bránil pozici s mnoha pěšci, rozhodla až ztráta pěšců dámského křídla po tlaku černého. A urputně bojoval Matěj, ze zahájení vyšel bez pěšce, ale pak hrál divokou pozici, kde měli oba ohroženého krále v centru. Vylezl z toho do čtyřvěžovky bez dvou pěšců, jednoho pak dobyl zpátky a podlehl až po mnoha tazích.

Jirka černýma udržel asi korektní remízu, postupně se bez většího vzrušení měnilo až do dámské koncovky se spoustou pěšců. Vítek se pokoušel tradičního velkého konkurenta Grusse bílými přehrát, ale z tlaku a zápletek nic nevytěžil, půlka.

A jsem měl černýma jednoho z favoritů Šafaříka, partii jsem ještě nezkoumal, zřejmě si pořád držel malé bílé plus, rozbil mi trochu královské křídlo, spoléhal jsem na nestejnopoláky, ale tlak na mého krále vedl ke ztrátě pěšce a konovku jsem s nedostatkem času neudržel, pokud to snad šlo. Mimo hru je druhý nasazený Jakub Petr, který prohrál s jedničkou Horákem, v šestém kole dal rychlou kamarádskou půlku a prý stejně odjíždí předčasně.

Taktak byl čas na oběd, skoro už ne na přípravu. Venku je azur, zlaté břízy, zítra snad už dojdeme někam dál.

středa, 21.20

Šesté kolo bylo náročné na soustředění, hrát dvě dlouhé partie v jednom dni je těžké. Zvládli jsme to ale výborně!

V ústeckém derby se střetl Tomáš Macan s Adamem, hráli dost vyrovnaně, Tomáš se dokonce pokoušel útočit, ale když padl pěšec d3, který mu držel pozici, vyhrál zkušenější, tedy Adam, který se tak drží na 50%, což je po výbuchu ve 2. kole slušné.

Slabší chvilky si vybrala Soňa, s polabinským Brázdou vyšla už ze zahájení bílými bez pěšce a časem k tomu přidala figuru :-(, zbytek byla marnost. Jakžtakž obstál Tomáš H., který se nejdřív (tradičně) pokoušel útočit, pak ztratil centrálního pěšce a neměl kudy dostat figury na soupeřova krále, pak vznikla divočina, kdy měl bílý Tomáš dámu na h8 a černý D+V na druhé řadě … a pak se ve výsledcích objevila půlka, uf!

No a pak jsme sbírali body. Další pěkný výkon podal Matěj, teda Pavel Němec ho za zahájení nechválil a dál byl partiář nečitelný :-), ale já jsem sledoval při šachovnici plné pěšců postupné narůstání prostorové převahy, předcházení soupeřovým možnostem a nástup do černé pozice. Míša stál ze zahájení na výhru, soupeř trpěl s králem v centru na volném sloupci – a když se to skoro vyrovnalo, nechal černý stát figuru. Závěr byl masakr:

Michal Píše (1310) – Vítek Špachta (1431, Bohemians):

Pozice po 25. Vb7xc7 je ukázou naprosté převahy bílých figur, mat na f7 se dá rozumně pokrýt jen tahem 25. … Je6, tím přestane hrozit mat na g2 a střelec si může sebrat věž. 26. Sxe8 f4 27. Db4+! Kg8 28. Sf7+ 1:0

Jirka přidal třetí remízu v řadě, asi korektně, hráli téměř symetrickou pozici, všichni střelci namíření na soupeřova krále, jen postavení koně se maličko lišilo a k výhodě to nestačilo. Vítek tvořil v ne úplně pohodlné pozici, ale soupeř mu přehlédl figuru a partie skončila předčasně.

A jsem sehrál s Hlaváčem partii o třech fázích: pohodlná výhoda ze zahájení, kdy soupeř tápal a směřoval do časovky; pak jsem začal tápat já, soupeř se rozehrál a taktak jsem držel rovinu ve složité pozici; a konečně zjednodušení s převahou pro mě a kombinace nakonec – to je ten slibovaný diagram z předchozího článku:

Pavel Holásek (2095) – Rudolf Hlaváč (2002, Hroznětín):

Máte to? 30. Vd8+ Kh7 (30. … Sf8 31. Sh6 +-) Soupeř ještě nic netušil. 31. Dxh5+!! Původně jsem zamýšlel “jen” 31. Sd3, což vyhrávalo taky. 1:0, soupeř si nenechal ukázat 31. … gxh5 32. Sd3+ f5 33. Sxf5 mat.

 

 

 

 

 

 

 

čtvrtek, 14.00

A další úspěšné kolo, 6/9, body Tomáš, Tomáš, Adam, Michal, Jirka a já. Mrzet nás může jen to, že Vítek prohrou asi přišel o šanci na 1. místo a Matěj dostal téměř v miniaturce, když neznal krásnou typovou kombinaci.

Většina výpravy jde  vodopádu, já s Vítkem na hřebeny.

čtvrtek, 20.35

Jsme zpátky dole, všechny jsme našli v pořádku.

čtvrtek, 22.15

Tak to dnešní ranní kolo. Matěj zahájil partii v bojovné náladě, ale to netušil, jaká pohroma se na něj chystá.

Tomáš H. měl za soupeřku paní Jakubkovou, která myslela velmi zodpovědně, ale přesto nedokázala pokrýt mat na g2 (při nástupu Sf3, Dh3). Nejvíc strachu jsem si užil, když jsem viděl, že může vzít Tomášovi dámu – právě mu ji napadla a zřejmě nezmáčkla hodiny. Uf. I Adam měl proti sobě maminku z doprovodu, paní Komárkovou ze Svitav. V zahájení se trochu přetahovali, kdo v symetrické pozici hry čtyř jezdců lépe využije vazby jezdce na efku, pro Adama to skončilo rozbitím královského křídla, ale figury tam pak dostal lépe on a po dlouhém boji vyhrál. Podobně dlouho hrál i Tomáš M., ten měl soupeře věkově srovnatelného, dlouho se přetlačovali tak nějak vyrovnaně, dokonce jsem myslel, že mu budou nějací pěšci chybět, ale jednoduchá taktika na závěr přinesla vyhranou pozici. No výborně, v openu vzadu splněno na jedničku.

čtvrtek, 23.20

Prohrála Soňa, to byla i po výměně dam rušná partie se spoustou taktiky na otevřené scéně, rozhodla oběť jezdce s vidličkou na krále a věž.

Dole se hrálo dlouho a já to viděl jen do půlky. Vítek bohužel v boji o medaile prohrál, v blokované pozici chystal černými nástup po f a následně g sloupci, jenže než se dostal k výhodnému otevření pozice, otevřel to výhodně soupeř a na obranu obtížné koncovky bez kvality už měl Vítek málo času (po 40. tahu se nepřidává). Jirka hrál zase dlouho něco kolem rovnováhy, ale dotáhl to do výhry, na to jsem zvědav, ale partiář jsem z něj zatím nedostal. Geniální závěr předvedl Míša: nejdřív útočil na sicilskou pozici věžemi na h sloupci, ty mu soupeř vyměnil a vypadalo to všelijak (dlouhodobě vázaný Jc3, ztráta pěšce na král. křídle), ale Míša nastoupil volným a pěšcem a nádherně ho prosadil, když zkombinoval oběť dámy s ideou odlákání a ještě oběť střelce s ideou překrytí dráhy. To určitě zveřejním (jen z něj musím dostat partiář, viz výše et cetera et cetera).

čekal pátý nasazený Hlaváček, hrál na mě londýnský systém (pozdrav Kubovi Netušilovi), kde jsem měl jasný plán v nástupu na dámském křídle a soupeř se zoufale pokoušel o akci na královském, což mělo sice pochybnější základ, ale byl tam můj král. Partie vyústila do dámské koncovky se spoustou pěšců, která za mě byla velmi nadějná, ale soupeř se houževnatě bránil. Vyhrál jsem, ale v analýze to pak vůbec nebylo jasné, vrátím se k tomu.

Před posledními dvěma koly jsme na tom takto: V H12 Matěj 4/7, slušné, ale na špičku to není. V HD16 Soňa 2/7, ale ratingově je stále v plusu; mezi dívkami zatím sedmá, další jsou na dohled. V Národním openu Jirka 5,5/7, Vítek a Míša (!) 5/7, Adam 4/7 (!), Tomáš M. 3/7, Tomáš H. 2/7. Ve FIDE openu mám 5/7, zajímavé bude, jak se programu podaří nasazovat soupeře do posledních kol,  většina špičky spolu hrála, už dnes byly dvojice často bodově nerovné.

Odpoledne tedy děcka došly k vodopádům (vody málo), já s Vítkem jsme zvládli okruh na Labskou boudu (asi 22,5 km za 5,5 h) – nejhorší bylo pak dojít z večeře na hotel :-). Soňa si zahrála simultánku s FM Tůmou, na body nedosáhla.

Na to, že jsou skoro Dušičky, je v podstatě léto.

pátek, 12.50

Bodově slabší kolo, ale to se dalo čekat, když jsme dvakrát bodovali nadprůměrně: 3,5/9. Vyhrála Soňa, Matěj, Vítek (tedy tři, co včera prohráli), remízu jsem přidal já.

pátek, 18.40

Pokračování zatím nečekejte, jdeme na přednášku.

pátek, 20.50

Tak tedy bilancování ranního kola.  Sice se nehrálo nic krátkého, ale první obchůzky nic moc neslibovaly, bez figury byli záhy oba Tomášové a bohužel i Míša. .-( Jako první ale dohrál Adam. Jeho partie byla napohled zajímavá, rušná, jenže poprvé jsem ji viděl kolem dvacátého tahu a to měl Adam na hodinách 1:32 (můj soupeř v té době přemýšlel nad pátým nebo šestým tahem) a podruhé už jsem našel jen srovnané figury. Ach jo. Náš Tomáš stál ze zahájení skvěle, když si sebral důležitého pe5, jenže pak šlápl d4-d5 a přišlo De7xJe5, pokolikáté už marné pokusy útočit bez figury. Ani Tomáš M. se chlubit nemůže, upnul se na matový útok po Dg6 s hrozbou Sh3, jenže přitom nechal na e4 koně. (“Tomáši, připomeň mi, kde jsi ztratil tu figuru?” “Kterou?”) A Míša měl černé s Dolfou (ano, Svitavy, náš osud), čekal jsem zajímavou partii, ale sebrat si na e4 koněm otráveného pěšce, když jde Da4+, to je elementární taktika.

Naštěstí to byl pohrom víceméně konec. Soňa čelila skotskému gambitu, napohled se mi zdálo, že pěkně, figurky rozehrála … ovšem na druhý pohled tu bylo plno zajímavé taktiky, závěr byl ve stylu “nedáš – dostaneš”:

Kateřina Marková (1194, Šachy Štěpán) – Soňa Leksová (1331):

Bílá dáma je napadená, a tak se uhnula: 18. Da5?? Bílá mohla sehrát svou nesmrtelnou partii, kdyby dala 18. Sxc5!! +-. 18. … Dg4! A najednou je to bílý král, kdo rozumně nemůže čelit hrozbám. Během pár tahů 0:1.

 

 

 

 

 

 

 

Slušně vypadala i partie Matěje. Rozehrál něco jako hlavní variantu Carokannu – pozor, bílými! – a během výměn figur udržoval partii kolem rovnováhy, v koncovce V+J na každé straně doonce manévrováním koně uzmul pěšáka, vykryl protihru a všechno zakončil malou kombinací:

Matěj Kobr (1490) – Marek Šíp (1212, Ústí nad Labem):

43. Vxd6+! 1:0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jirka sehrál nešťastnou partii, dlouho oba soupeři zůstávali nevyvinuti (Jirka měl “garáž” Va8, Jb8, bílý dokonce Ke1, Sf1. Vh1) a vytvářeli jakési neuspořádané hrozby, ve finále z toho ale byla věžovka bez dvou pěšců. Naopak Vítek si gambitového pěšce navíc v zahájení prostě pokryl, poměnil figury a věžovku vyhrál.

jsem hrál proti Staňkovi z Bohemians, který tu předvádí výkon 2100+, v zahájení (odmítnutý Evansův gambit) jsem ho překvapil, ale dokázal vyrovnat a navzdory kisně se obětí pěšce dostal k velmi nebezpečnému útoku, naštěstí neviděl to, co přihlížející Tonda Ambrož a vše skončilo opakováním tahů.

pátek, 22.00

Vracím se ještě k partiím kluků Píšových ze včerejšího 7. kola:

Jiří Kleker (1482, Štětí) – Jiří Píše (1667):

Jirka dotáhl horší věžovku až do pozice s dvěma pěšci víc a soupeř mohl spoléhat pouze na postouplého c pěšce. 53. … Vb3+?? Logické 53. … f3! drželo remízu. 54. Vb6 Vc3 55. c8D?? Nene, přece most 55. Vc6! a černý f pěšec už o tempo nestíhá! 55. … Vxc8 56. Kxc8 g5 Počítat tyhle věci u partie musí být o hubu, ale pozice by měla být akorát remízová.

57. Kd7? To by zahrál kdekdo, král chce do hry, jenže tady má bílý učebnicovou možnost chytat oba pěšce ze čtvrté řady, musí se na ni ovšem dostat (přes pole b4 to nebude). Remízu drží 57. Vc6!! Po 57. … g4 přijde 58. Vc4, po 57. … f3 58. Vc3! g4 (58. … f2 59. Vf3+) 59. Vc4! To je Kolumbovo vejce! Další varianty po 57. … a4 nebo 57. … Kg7 si můžete hledat, tam se zase právě včas stačí vracet bílý král. Je to ovšem dost šílené, zvlášť při nedostatku času. 57. … f3! A Jirka nakonec hraje na výhru. 58. Vb5 Kf6! 59. Vxa5 g4 60. Kd6 f2 61. Va2 g3 62. Va8 Kf5 atd., v 73. tahu 0:1 Taky jednou “nedáš – dostaneš”.

Edit: Jirka to prý hrál na minutě.

A teď ještě Míšův skvost – a počitač mi ukázal, že má ještě skvostnější vyvrácení :-):

Michal Píše (1310) – Jáchym Beneš (1540, Kobylisy):

Pro bílého to vypadá všelijak – pa7 je jištěn střelcem z c6, Jc3 je beznadějně vázán, chybí pěšec. Ale … 34. Da4!! Nádherný nápad, odlákání střelce od proměnného pole! Je ovšem fakt, že po 34. … Sxa4 35. a8D+ Se8! 36. Dxe8+ Kg7 by se figura navíc nemusela prosazovat moc dobře. 34. … Df3 Černý ovšem zesiluje kontrolu pole a8. 35. Se4!!? Dva vykřičníky za skvělý nápad, otazník za taktickou díru, kterou má. Ideou kombinace je překrytí dráhy. (35. Da5! je prozaičtější cesta.) 35. … Jxe4! Braní střelcem na a4 i na e4 prohrává. 36. a8D Sxa8? Ono úžasné vyvrácení spočívá v geniálním tahu 36. … Kg7!!! Černý nechává bílému na desce druhou dámu a nechává si ještě dobrat figuru, jenže po 37. D8xc6 nebo 37. D4xc6 přijde 37. … Dxc3+ a věčňák! A vůbec nejde 37. Jxe4?? Sxa8! 38. Dxa8 f5 a vyhraje černý! 37. Dxa8+ Kh7 38. Dxa4 s výhrou v pár tazích. 1:0 Neuvěřitelné!

pátek, 23.10

A ještě shrnutí odpoledního a večerního programu: většina výpravy si zašla k mamutímu můstku, já jsem se na rozloučenou loudal údolím Mumlavy a fotil vodu, kámen a podzimní listí.

Večer poslední přednáška FM Tůmy “Nikdy se nevzdávat!” na téma předčasná vzdání partie, spousta roztomilé taktiky, Tomášovi se to líbilo. 😉 Tak kdopak se zítra před vzdáním partie dočká nějakého nečekaného zvedáku?

sobota, 11.25

Hlásím se s průběžným stavem posledního kola. Oba Tomášové promeškali obrovské šance, Tomáš Macan měl proti paní Komárkové figuru, Tomáš Holásek dokonce dvě (!), oba však ještě prohráli. jsem přehrál Jana Horáka (1921) z Rychnova téměř v miniaturce. Visící figury v zahájení ještě vyřešil výměnou dámy za dvě věže, ale pak vůbec nerozmotal zbylé figury na sedmé a osmé řadě.

Matěj hraje vyrovnanou věžovku. Soňa proti favorizované Otrubové (1706) hraje nějakou komplikovanou sicilku a má lepší čas. Adam nezvyle zodpovědně přemýšlí, ale v jezdcové koncovce mu chybí pěšci. Michal útočí na krále v centru, ale má málo času a soupeř se drží. Jirka má jako obvykle nějakou symetrii s otevřeným centrem. Vítek má jako obvykle komplikovanou zavřenou pozici a málo času.

sobota, 11.30

Jirka remis, Michal na soupeře nastoupil, na Vítka nastoupil soupeř.

sobota, 11.45

Adam prohrál, pochvala aspoň za dlouhé přemýšlení. Zatím 1,5/5, to není moc výživné kolo.

sobota, 11.50

Soňa prohrála. Ouuu. 1,5/6

sobota, 11.55

Matěj prý remis, což jsem se dozvěděl od jeho táty, do kterého jsem nečekaně vrazil přede dveřma. Matěj sám lítá kdovíkde. 2/7

sobota, 12.00

Michal remis, 2,5/8. Vítek stojí velmi zle.

sobota, 12.15

Vítek prohrál, kolo hrůzy na závěr, 2,5/9.

Gloser nahoře stojí na výhru s vedoucím Martinem Horákem, který mu odmítl půlku. Že bych vyhrál turnaj?

sobota, 13.20

Ten pocit, když počítáte půlbodíky Buchholzu a pak se dozvíte, že rozhodují vzájemné partie … a ty mám lepší!

sobota, 14.55

V cenách jsem byl první ve FIDE já, šestý v Národním openu Vítek, osmý Jirka, v D16 šestá Soňa. Auto odjelo, já mířím na vlak. Ahoj za rok, Harrachove.

neděle, 21.15

Ne, ještě jsem neskončil, bude hodnocení, další partiové ukázky, něco musím udělat s fotkama, které mi nejdou vkládat … ale přijel jsem z ligy o půl sedmé úplně vyždímanej. A někdo by měl ukládat a analyzovat svoje partie, dokud si ještě něco pamatuje. 😉

Třeba vy. 🙂

pátek, 22.22

Sem už psát nebudu, založím třetí, bilanční článek. Ale dnes už ne, odpadám po pracovním týdnu a ti pacholci  Car & Car to pořád nechtějí zapůlit. 😉

2 thoughts on “Harrachov 2018/II

  • Honza Pokorný napsal:

    Ahoj Pavle, aby to nevypadalo liduprázdně… tak pravidelně a pozorně čtu 🙂 Prosím tě, ať Matěj nepoztrácí partiáře (abychom měli s čím pracovat)… nejlépe předat tátovi 🙂

    • Pavel Holásek napsal:

      Partiáře? To jsou ty nečitelné cáry papyru pokryté hieroglyfy? Pár zlomků se snad dochovalo, ale bude to chtít nějakého Bedřicha Hrozného. I když někteří nadšeně ukládají partie do Chessbase, možná i Matěj.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *