Šachový klub Ústí nad Orlicí

Tři mušketýři ve Svitavách

1. kvalifikace KP mládeže kat. H+D12, Svitavy, 10. 11. 2018

Rozjiždí se další cyklus kvalifikací, začal turnajem mladších kategorií. Z pěti hráčů, kteří věkově připadají v úvahu, se mnou do Svitav jeli tři, všichno hráli kategorii do 12 let. (Poznámka pro nováčky: kategorie jsou pojmenovány podle toho, kolik let bude hráči, pokud projde sítem kvalifikací až na mistrovství světa. Kat. H12 tedy hrají desetiletí a mladší.)

Tomáš Holásek zahájil bohužel matem na první řadě, který dostal se dvěma figurami navíc. Potom ale nasbíral spoustu bodů. Bohužel se nestřetl se hráči špičky s výjimkou Roberta Juna a tomu dal v zahájení dámu :-(. Jinak ale prokazoval tradiční tah na krále a s využitím mírného losu se dostal do osmičky, což je pro finálovou účast slibný začátek. 5/7, 8. místo, výkon 1192.

David Hanák letos postoupil do vyšší kategorie. Pozitivem je, že se nebojí hrát, partie mají i hlavu a patu, jen to pořád chce zvládnout základní rutinu, tedy víc figurek sebrat, než nastavit. 2/7, 39. místo.

Matěj Křížek je letošním nováčkem, pro mě neznámým hráčem. Příjemné překvapení v tom smyslu, že má: 1) “šachové oko” – tedy některé věci vidí hned, bez vysvětlování, a 2) schopnost učit se za pochodu – nechává si věci vysvětlit a chápe je. Tohle byl pro něj seznamovací turnaj – zvládnout turnajová pravidla, hraní s hodinami apod., skončil sice poslední, ale čekám od něj rychlý vzestup. Rada propříště: v zahájení bojovat o centrum a vyvíjet střelce + jezdce dřív než dámu a věže :-). 1/7, 44. místo.

Výsledky tradičně na chess-results.

Příští turnaj 17. 11. v Poličce (nar. 2004 a ml.), bližší informace po-út, přihl. do čtvrtka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *