Šachový klub Ústí nad Orlicí

Harrachov 2018/III (závěr)

Už je to týden a jako by to byl sen :-(. Doufám, že účastníci ještě nepoztráceli tamní atmosféru a vytěží z ní co nejvíc pro další trénink a hru, tohle je prostě akce, ze které se dá žít dlouho.

Hodnocení jednotlivců

Znova odkaz na výsledky, ať to nemusíte hledat.

Začnu mistrovskými kategoriemi.

Matěj Kobr si jako krajský přeborník vybojoval postup do kat. H12. Doufali jsme, že zahraje lépe než vloni, kdy zbrkle zahazoval jednu partii za druhou. Skutečně se to povedlo, ten obraz hry je úplně jiný, není výjimkou, když Matěj spotřebuje výrazně víc času než soupeř. Start byl bohužel ovlivněn nasazením, které původně preferovalo hráče s FIDE ratingem, takže Matěj dostal do prvního kola silného soupeře, byť byl později sám nasazen jako číslo 14. Turnaj odehrál cca ve třetině až čtvrtině startovního pole, s úplnou špičkou se nekonfrontoval. Mohou za to hlavně dvě náhlé katastrofy – v prvním kole nechal stát figuru, což se mu už nestává, a v sedmém dostal KO v zahájení. Jinak ale dlouhé partie s postupným plánovitým obsazováním prostoru, na to se dá dívat. (Pokud tedy někdo rozluští jeho partiáře, což prakticky nelze.) Rozhodně platí, že je naším nejslibnějším žákem. 5,5/9, 20. místo, 1356, nejlepší z pardubického kraje v kat. H12.

Soňa Leksová hrála v kat. D16, což je těžké, protože dívky tu hrají společně s chlapci (kteří sbye museli narozdíl od nich pracně kvalifikovat), byla tedy nasazená jako jedna z posledních. Výsledek nevypadá příliš vábně, ale ta hra byla většinou slušná, Soňa se učí, má vůli hrát víc, než jen posunovat figurky. S partiemi dál pracuje, je snad jediná, kdo si je v Chessbasi komentuje. Povedlo se jí několik malých kombinací a několik dobrých dílčích výsledků (dvě půlky s hráči kolem 1700). Občas jí ale pozice nesedne a pak hraje pod své možnosti (např. v partii s Brázdou). Rozhodně pozitivní byl její přínos organizační, když mladé kluky zvládala kormidlovat po většinu dne. 3/9, 56. místo, 6. dívka, 1401.

Nejvíc našich hráčů startovalo v národním openu a měli velmi rozdílné ambice.

Vítek Holásek byl nasazen jako číslo 1, ale kluci si už vloni zkusili, jak těžká je to úloha. Rating u mladých hráčů nic moc neznamená, mnozí soupeři okolo 1500 hráli velmi dobře. Vítkovi jsem věřil, jeho trpělivý styl mohl na hráče, co dělají chybičky, platit. Jeho snaha dostala trhliny ve čtvrtém kole, když s Müllerem nevyhrál D x S+p, a plný zásah v sedmém kole, kdy po útočných pokusech přehlédl taktiku spojenou s otevřením sloupce. V posledním kole ho pak soupeř regulérně přehrál. Bude se muset naučit být přísnější, vyvíjet na soupeře větší tlak, ne jen čekat. 6/9, 6. místo, 1600.

Jirka Píše má za sebou vlastně podobný turnaj. Na začátku se nějak šibovalo s nasazením, takže ze druhé desky spadl na šestou. Po úvodních výhrách následovala série remíz, kdy ze symetrických pozic opakovaně nedokázal vytěžit nic hmatatelného. Když pak  se štěstím vyhrál v sedmém kole, srovnalo se to prohrou v osmém. Určitě solidní výkon, ale stejně jako u Vítka ještě chybí schopnost vyhmátnout to pravé, vzít pozici za správný konec. Ale pořád máme hráče schopného hrát o čelo tak jako v dobách generace Jendy Mareše. 6/9, 8. místo, 1526.

Michal Píše se po slabším roce ovlivněném nemocemi vrátil opět “do hry”. Hrál rušné partie, což je vidět i z toho, kolikrát jsem zveřejňoval jeho ukázky, samozřejmě v čele s “nesmrtelnou” kombinací s Benešem v sedmém kole. Zdá se mi, že se občas stahuje do nemístné pasivity, což mu nesedí, naopak když se dostane k živé kombinační hře a možnosti útoku na krále, jeho výkon stoupá. Turnaj se mu povedl a nebýt blundru v zahájení s Dolfou v osmém kole, mohlo to být ještě lepší. Ale i tak poskočil o dvacet míst nad svoje nasazení! 5,5/9, 24. místo, 1526.

Tran Tuan Anh neboli Adam “zazářil” ve druhém kole, kdy dostal skoro šustrmat, zašel za IM Biolkem a škoval ho větou “mně se nějak nechtělo hrát”. Potom se ale rozehrál ke slušnému výkonu, nasbíral spoustu bodů a dotahoval se na naše pokročilejší hráče. Řadu partií hospodařil špatně s časem (vážná partie sehraná v rapidovém tempu, to není ono), ale i to se průběžně zlepšovalo. Škoda posledního kola, kdy po prohře s hráčem 1360 dostal hráče 1530 a přes tuhý odpor s ním prohrál, i tak je ale zhruba na svém. Adam má šachové vidění, a pokud se naučí systematičtěji pracovat, může se zlepšovat. 4/9, 53. místo, 1211.

Tomáš Macan byl na svém prvním velkém turnaji a rozhodně nezklamal. Dokázal u partií sedět dlouho dobu, hrát ucelené partie se zápisem a přineslo mu to jednak body, jednak cenné partie se silnějšími hráči, většinou se pohyboval ve druhé místnosti. S jeho debutem můžu být jen spokojen, výkonností i přístupem předčil našeho Tomáše a jen málo (totiž úkol vyhrát partii posledního kola s figurou víc) ho dělilo od krásného výsledku. 3/9, 79. místo, 1104.

Tomáš Holásek se proti loňsku, kdy to byla bída, sice zlepšil, ale ne příliš výrazně. Mohu ho sice pochválit za chuť útočit na soupeřova krále, ale většinou při tom nastavil figuru a takové útoky pak končily v troskách vlastní pozice. I on mohl ještě výsledkově popolézt, kdyby nezahodil úplně vyhranou partii posledního kola. 2/9, 92. místo.

A teď už jen FIDE open …

Tam jsem startoval jen , jestli se dobře pamatuju, za ty roky tam byl se mnou jen Jenda. Do turnaje jsem vstupoval po létě, kdy jsem docela dost trénoval, a po celkem vydařeném krajském přeboru, takže jsem čekal, jestli výkonnost potvrdím. Start byl snový, po dvou pěkných výhrách jsem vyhrál i potřetí, když mě Martin Horák z Vlašimi nejdřív přehrál a pak více než omilostnil. Na zem jsem se vrátil po zbytečné prohře se Žižkou a následné (jinak možné) nule se Šafaříkem. Dalšími body jsem dotahoval a vypadalo to nadějně, špičku jsem měl totiž obehranou, někteří favorité byli nečekaně vzadu, čekal jsem, zda M. Horák něco ztratí … ale ztratil jsem sám, za půlku se Staňkem jsem mohl být ještě hodně rád. Do posledního kola jsem šel se snahou bojovat o stříbro, vyhrál jsem skoro v miniaturce – a bylo z toho zcela nečekané zlato, když M. Horák odmítl půlku, která by mu dávala jistotu! Bylo z toho tedy 6,5/9, 1. místo, 2177. Se sportovním výsledkem musím být spokojen, řada pasáží mé hry mě taky těšila, ale cítil jsem i značné rezervy (což je dobře) a zpětně po analýze partií musím říct, že žádná nebyla bez kazu, rozhodně je co zlepšovat.

Ukázky z archívu

Pár fragmentů, na které se zatím nedostalo. Pokud někdo chce, abych mu ještě něco publikoval, ať dá vědět.

Tomáš Macan (1100) – Viktor Lešek (1000, Smíchov):

Ve věžovce jde o aktivitu figur. A věže se mohou po sloupcích dostávat na pole vniku nebo na důležitou řadu. 28. Ve6! Výměna věže by nic nedávala. Bílý se pokouší udržet věž na silném poli. 28. … Vc8? Protihra tu bude bezzubá, bylo třeba oponovat tahem Vde8. 29. Vf2! Druhá věž se aktivizuje. 29. … Vh8?? Ignoruje hrozby bílého. Ale po 29. … Vcf8 už přijde 30. Vf4! a bílé věže zaujaly silné postavení. 30. Vf7+ Kd8 31. Vxd6+ +- Černý hrál až do matu v 51. tahu. 1:0

 

Adam Mrázek (1075, Poděbrady) – Tran Tuan Anh (1230), 4. kolo:

Adam (náš Adam) sice hořel na královském křídle, ale na dámském pronikl dámou až do blízkosti krále a nyní přikročil k definitivnímu otevření pozice: 20. … b4! 21. Vd3!? bxa3! Nenechává se zlákat ke braní věže: po 21. … cxd3? 22. Dc6+ by se karta obrátila! 22. bxa3 Sxa3+ 23. Kd1 Db2?! I takový “technický” tah vyhrává, po výměně dam jsou pěšci dámského křídla velmi silní. Dalo se ovšem už matit po 23. … cxd3! 24. Dc6+ Kf8 25. Dxa8 Dxb1+ 26. Kd2 Sb4 mat! Partie tu však stejně skončila, protože tah 24. Dxb2 už bílý nestihl udělat v časovém limitu. 0:1

Soňa Leksová (1414) – Eva Trejbalová (1104, Plzeň), 4. kolo:

Vůdkyně černých má zjevné problémy s vývinem a 11. … Jf6?? není způsob, jak je řešit. Následuje malá kombinace: 12. Vxg4! Jxg4 13. Sf5+ e6 14. Sxg4 +-. Soupeřka se snažila dál: 14. … h5 15. Sh3 c5 16. c3 Db6 17. Db3 Dc6?! 18. Je5 Dc7?!

Následovalo “dvojče” první kombinace: 19. Jxf7!! Dxf7? 20. Sxe6+ +- Partii ukončil ve 30. tahu mat pěšcem :-). 1:0

A pár střípků z mých partií:

Jordanov Mihail (1873) – Pavel Holásek (2095), 1. kolo:

Bílý mohl hrát 43. Vxh7 a ještě by se hrálo, musel bych asi 43. … Sc4. Zkusil ale “léčku”: 43. Vh4+? Dlouho jsem se nenechal prosit: 43. … Kxg3!! Jen zdánlivé přehlédnutí. 44. Vh3+ Kxf4 45. Vxa3 h5! a postupu volňáků se nedá dlouhodobě zabránit. Po marném odporu bílý vzdal ve 49. tahu. 0:1

 

 

Pavel Holásek (2095) – David Gloser (1940, ŠK Lípa), 2. kolo:

Já hraju po bílých, soupeř po černých. Jsou tam různopoláci, což vyzývá k aktivitě, oba králové mohou být slabí. Většinu partie jsem tlačil, soupeř se uvolněním f5 v minulých tazích jen oslabil a teď se vrhl do zcela zoufalé kombinace: 31. … Sf4?? Uvědomoval jsem si, že vlastně nic nehrozí a po 32. De4 budu mít jasnou výhodu bez soupeřovy protihry, střelce ale lze prostě sebrat: 32. gxf4! Dxh4+ 33. Vh3! A ukazuje se, že černý si figuru zpět nedobere, po 33. … Dxg4?? by přišlo 34. Vg5+ +- (34. Dc7+! je dokonce čtyřtažec, ale kdo by dával mat, když může vzít dámu! 😉 ) Soupeř ještě zahrál 33. … De1+!? a asi dvacet tahů šachoval, což je sice otravné, ale na výsledku to nic nezměnilo. 1:0

Pavel Holásek (2095) – Petr Žižka (1916, Bohemians), 4. kolo:

V minulém průběhu jsem hrál zbytečně násilně a mohl jsem spoléhat jen na složitost pozice a lepší čas. Pěšců mám míň a můj král je asi slabší. Aspoň jsem minulým tahem Vc2 usiloval vytlačit černou dámu. 31. … Se7?? Hlavně že řeším intenzívně diagramy. Kdyby mě v tuhle chvíli napadlo hledat řešení, asi bych to našel. Ale v zajetí setrvačnosti jsem zahrál 32. Dxc7?? Vyhrávalo samozřejmě 32. d6!! a černý ztratí střelce, protože po braní na d6 přijde mezišach na d5 a dobrání černé dámy. 32. … Da3! Nedosti na tom, pole a3, které bylo dosud černé dámě nedostupné (leda za cenu výměny), jsem hanebně pustil. 33. Vxb2 Sf6! To je ten problém. Po dobrání pěšce b2 je bílý král odkopaný a různopoláci rozhodují ve prospěch černého. 34. Vb7 Ještě bububu, něčím pohrozit v naději, že to černý na minutě nenajde. 34. … Dxa2+ 35. Kc1 Da3+! 36. Kb1 Da1+ 37. Kc2 Dc3+ 0:1

 

Jakub Šafařík (2167, Slavia Hradec Králové) – Pavel Holásek (2095), 5. kolo:

Komplikovaná pozice, dost jsme se napočítali. Právě jsem dobral na f6 pěšcem. Neztratí bílý figuru? Kam půjde napadeným Je5? 18. a5!? Bílý sem směřoval schválně v důvěře, že oslabené královské křídlo černého se někdy projeví – a po oboustranných nepřesnostech měl nakonec pravdu. Druhá, krkolomná cesta, spočívala v 18. Sxe4!? Sxe4 19. Jxe4 De6 (19. … De7 20. Jg4!) 20. Jc5! Sxc5 21. dxc5 fxe5 22. cxb6 – ale kdo by si byl takovým propočtem jist? 18. … fxe5 Po ústupu černého jezdce se objevuje možnost 19. Jc4. 19. axb6 a náročná partie byla ještě před námi, bílý nakonec navzdory nestejnopolákům vyhrál. 1:0

 

 

 

Tomáš Hlaváček (2044, Karlovy Vary) – Pavel Holásek (2095), 7. kolo:

Tak co, dáte to za půlku? Nebo budete věřit prostorové převaze bílého? 36. … Df8! Ne! Na výhru hraje černý! Drží totiž bílého za trvale slabého pa3, samozřejmě nelze 37. Db4?? pro výměnu a pochod do dámy. A bílý nezabrání průniku dámy po h sloupci, kde je slabý pg5 a bílý král. Naopak převod bílé dámy na h6 není nebezpečný, černý král se ukryje na g8. 37. Kf4 Kdyby hrál bílý Kg3, aby oponoval dámou po h sloupci nebo ještě spíš hrozil převodem Db2-f2-f6, vyhrálo by 37. … Dd8!! a teprve po 38. Kg4/Kf4 Dh8!, protože pak už Dh2 ani Df2 nejde. 37. … Dh8! a dáma je, kde chce být.

 

 

 

Realizace si ale ještě vyžádala přesnost, které jsme nebyli ani jeden zcela schopni. Bílý spoléhal na postup a pěšce a vznikla následující pozice:

52. Kg2? Myslel jsem, že vyhraju i po 52. Kf1! Kh4 (52. … De4? 53. De2+ =) 53. a7 De4 54. a8D Dh1+ 55. Ke2 Dg2+ 56. Ke3 Dxb2 57. Dh8+ Kg4 58. Dg7+ Kh3, přihlížející však ukázali v analýze krásný obrat 59. Dxg3+!! s patem! 52. … De4+!! To je klíčové pole! Odsud dáma míří na h1, g2, e1 i b1! Po 52. … Df3+? 53. Kg1 Kh3 zahraje bílý 54. Dd2! a všechno drží. 53. Kg1 Kh3! 54. Kf1 Dh1+ 55. Ke2 Dh2+ 0:1

 

 

Pavel Holásek (2095) – Ondřej Staněk (2000, Bohemians), 8. kolo:

V minulých tazích jsem ztratil nit a soupeř neváhal s nástupem: 23. … f3! Královské křídlo bude rozbito, jezdec získá superpole f4, dáma a věž nastoupí do útoku. 24. Jxf3 Sg4 25. Sd1? Obranu jsem hledal dlouho a vybral jsem si špatně. Po 25. De3 Sxf3 26. gxf3 pozice ještě nějak drží. Chtěl jsem mít obranné tempo k dobru, ale pasivita figur je zhoubná, tah Sd1 se hodí jen někdy. 25. … Sxf3 26. gxf3 Jf4 27. Dc4!? Objektivně je asi lepší obranné De1, ale hledal jsem protihru. 27. … Dh4 28. Dc5

Učebnicová pozice na téma dobrý jezdec proti špatnému střelci. Slabiny bílého jsou strašné a stačí přisunout ještě nějaký materiál, aby se bílá pozice zhroutila. Hojím se aspoň protiútokem na e5 (někdy pak až na g7) a kontrolou věže f8. takže Vd8 moc nemůže hrát. Stroj tu ukazuje až -9.40, např. po 28. … Vf6. 28. … Dh3?! To by udělal skoro každý, ale v tu chvíli ještě žiju, vzhledem k motivu Vg1-g3 se tu dáma neudrží. 29. Vg1 Vf7 30. Vg3 Df1+ 31. Vg1 Dh3 32. Vg3 Vzhledem k minimálnímu času černý souhlasil s remízou, ale může hrát dál bez rizika na výhru, plusy jeho pozice jsou trvalé. Uf! 1/2

 

 

 

Pavel Holásek (2095) – Jan Horák (1921, Rychnov n. Kn.), 9. kolo:

Na závěr radostnější ukázku:

Celkem normální pozice, ale černý musí primárně ukončit vývin. Brát si s králem v centru otráveného pěšce je sebevražda: 10. … Jxd4? 11. Jxd4 Sxd4 Nepomáhá ani 11. … Dxd4 12. Dxd4 Sxd4 13. Jb5! (vidle!) Sb6 14. Jxd6+ Kf8 15. Sh6+ Kg8 16. Vfd1 +-, to černý nerozmotá. 12. Ja4 Db4 13. a3 Dc4 14. b3

14. … Dxf1+!? Ještě jediný způsob, jak neztratit materiál, ale rozdíl v působnosti figur bude markantní. 15. Sxf1! To je vývin! 🙂 15. … Sxa1 16. Sg5 Sg7 17. Dxd6 f6 Černý se musí úplně zakuklit. 18. Sb5+ Kf7 19. Sd2 Míří na b4. Černý nejenže nedokončí vývin, on s ním ani nezačne. Jeho figury jsou úplně tuhé. 19. … a6?! Po 19. … Sf8 bych hrál nejspíš 20. Dc7 a účinek kouzla Petrificus totalus trvá. 20. Jb6 axb5 21. Jxa8 g5 22. Jb6 a černého to přestalo bavit, čekat na Sb4, Dc7, Sxe7 a Jxc8 není žádný med. 1:0

Fotky

Z nějakého důvodu mi nejde tvořit galerie, fotky jsem proto dal do alba na Rajčeti. Jméno alba je Harrachov, přístupový kód je příjmení současného mistra světa. 😉

A to je nejspíš všechno.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *