Šachový klub Ústí nad Orlicí

Živě ze Svitav

KPDŽ, 3. – 4. kolo, Svitavy, 24. 11. 2018

Jsou tu další dvě kola šestičlenných družstev žáků. Na poslední chvíli opět vypadla Verunka, takže hrajeme v sestavě Soňa Leksová, Michal Píše, Matěj Kobr, Adam Tran, Dominika Šmajzrová, Tomáš Holásek.

Ústí nad Orlicí A – Lanškroun B

Soupeř s Horákem na první desce, ale pak na druhé Minář (1090), třeba Bára Málková je až na páté a Sedlák (sedmý v H14 v Poličce) na šesté.

Hrálo se docela úporně, jen Míša měl ze zahájení figuru. Když jsem přišel po 45 minutách z nákupu, byla všude ještě střední hra.

10.20

Výsledky se přisypaly najednou, s partiáři přišli vítězní Matěj, Michal a Adam, mezitím remízovala i Soňa. Vzadu asi prohrajeme dvě koncovky, ale to už nevadí.

10.30

Ano, vzadu prohráváme, ale celkově vítězíme 3,5:2,5.

11.40

Soňa se bílými střetla s Aljechinovou obranou, po nějakých nepřesnostech získala výhodu a tahy opakovala v lepší pozici – zajistilo nám to zápasovou výhru. Míša měl ze zahájení figuru, pak si otevřel sloupec h na krále a matil na h1. Matěj nehrál bílýma výměnnou španělku moc přesně, ale dostal se k útoku na královském křídle, soupeř se na druhé straně bál něco udělat. Adam dostal s Filipem Málkem po zahájení taky figuru za nějaké pěšce, pak trpělivě další pěšce napadal, soupeř si to zkrátil nastavením věže. Dominika hrála s Bárou skoro vyrovnanou partii s dramatickými zápletkami, ale v dámské koncovce zaváhala, pěšcovka byla prohraná. Tomáš se se Sedlákem taky držel, ale ve věžovce mu chyběli pěšci.

Polička B – Ústí nad Orlicí

Od výkopu vedeme 1:0, soupeř je v pěti. Vepředu silní Zeman a Brokl, pak už je to hratelné.

Tomáš tedy vyhrál kontumačně. Michal prohrál – v ostré sicilce se mu soupeř (Brokl) dostal na b2. Domča vyhrála nad maličkým, ale nadějným Adamem Šafářem, tam šlo vyloženě o sbírání materiálu.

Vedeme 2:1, Adam má figuru, Matěj stojí slušně, Soňa snad brání vyrovnaně.

12.20

Adam vyhrál nad Langrovou, k figuře přidal přímý útok. Matěj porazil talentovaného Vaška Šafáře, umí trpělivě manévrovat a vytvářet tlak. Soňa partii s Danielem Zemanem nejen ustála, ale dokonce převedla do věžovky 3:2, kterou známe i z 10. partie Caruana – Carlsen :-). Vedeme 4:1, Soňa hraje.

13.50

Už jsme doma. Soňa remis, vyhráli jsme 4,5:1,5

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *