Šachový klub Ústí nad Orlicí

Wijk! Wijk! Wijk!

Ano, stále jsou tu dlouhé zimní večery a je ideální doba sledovat “šachový Wimbledon”, turnaj, kde o dramatické partie není nouze, tradiční Tata Steel Chess v holandském Wijk aan Zee. Vlastně jde o dva turnaje. Áčku vévodí trojice zabijáků 2800+, totiž Carlsen, Mamedjarov a Ding Liren, jsem zvědav na Kramnika, který hraje v posledních letech pěkné divočiny, je tam excentrický Rapport, ale vlastně kdokoliv včetně mladých talentů Vidita a van Foreesta může hrát velmi zajímavě (no, možná ten Giri … 🙂 ). Ale má velký smysl sledovat i béčko, kde sice výkonnost není taková, ale o to srozumitelnější šachy tam můžeme vidět. Je tam třeba juniorský mistr světa Maghsoodloo a (nejen) můj oblíbenec Praggnanadhaa (kdo ta jména bez chyby napíše, má u mě bonbón).

Kolem komentovaného českého přenosu se strhla nepěkná tahanice, kanál Robert a Petr šachy pak ustoupil a přenos půjde na kanálu spojeném se severem sachy.cz. Komentovat budou Michal Novotný, Štěpán Žilka a Vojtěch Plát (kdo ta jména nezná, bonbon mi vrátí). Začátek zítra, 12. 1., ve 13.30. Oficiální web turnaje najdete zde, je tam i odkaz na online, ten můžete hledat i přímo na chess24 nebo třeba na ChessBomb. Tradiční zpravodajství půjde na novoborácích, své si určitě napíše i Robert Cvek.

Připomínám tradiční dobré rady: méně znamená více, nesnažte se zachytit všechno, ale vybrané partie si třeba i přehrávejte na šachovnici, uložte, pro sebe okomentujte. Podstatná je strategie, ne hodnocení motoru. (I když Žilka to vidí určitě jinak 🙂 .)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *