Šachový klub Ústí nad Orlicí

V Pardubicích hráli zkušení

3. kvalifikace KP mládeže kat. H+D 16, 14, Polabiny, 23. 2. 2019

Na další turnaj vyšších kategorií odjela výprava poměrně malá, pouze šest hráčů, ze zkušenějších chyběl Tomáš Macan a Domča, nepřidal se nikdo z mladších nadějí.

Hrálo se stejně jako KPDMŽ v jídelně plynárenského učiliště na periférii Polabin. Prostory jsou to slušné (příjemný bufet!), ale ono se hrálo vlastně v jídelnách dvou, které od sebe sice leží asi 20 metrů vzdušnou čarou, jenže pěšky je to aspoň 150 metrů, takže pro trenéry, kteří chtěli sledovat obě kategorie, to bylo těžké, nejvíc na to žehral Dolfa. Spočítal jsem, že jsem nachodil jenom mezi jídelnami asi 2,5 kilometru.

Obecně turnaje silné, početně obsazené. Zkušenosti nás předurčovaly ke hře v popředí, což se nám dařilo tak napůl.

H+D16

Soňa a Michal patří ke špičce, Markétka by se zase mohla rozehrát.

Soňa Leksová odehrála turnaj v pohodě. Prohrála jen s Junem a Jirouškem (a s tím stála dobře, než přišla malou taktikou o pěšce), korektně remízovala s Půlpánem (to je třetí Půlpán, Ondřej, ten, co leze do časovek). Porazila mj. Šulce a v posledním kole Michala Píše, což rozhodlo o úspěšném turnaji. Hraje s jistotou a nebojí se náročných pozic. 4,5/7, 4. místo, 1. dívka, 1479.

Michal Píše hrál dlouho ještě lépe, i on prohrál s Junem a Jirouškem, ale porazil mj. Rožka, Šulcovou nebo Václavíka. Když se dostane k útoku, je nebezpečný, slabinou je možná hra černými, když mu nevyjde zahájení. O ústupu z medailové pozice rozhodla prohra se Soňou, kde hrál zbytečně rychle a ztratil materiál. 4/7, 6. místo, 1464.

Markéta Holásková se v první půlce spíš proremízovávala se slabšími hráči, ale pak dokázala i vyhrávat, např. úplně přehrála Duška (1230). Prohry se silnějšími nemusí vadit. 3/7, 16. místo, 5. dívka, 1156.

Zajímavostí turnaje bylo, že nastoupil hráč s ratingem 2298 (!!), totiž Ruda Jun :-), to tu snad ještě nebylo … Právě on se druhým Honzou Jirouškem neměli konkurenci.

H+D14

Tady patří ke špičce Matěj, Adam a Tomáš mohli být taky v nadprůměru.

Tran Tuan Anh byl ovšem z našich nejlepší! Turnaj se mu povedl a mohl klidně skončit i výš. Už ve druhém kole porazil Pejřimovského (minule myslím taky!), ve třetím měl poraženého Ďuriančíka (nakonec aspoň remis) a ve čtvrtém pokračoval rychlou výhrou nad Filipem Málkem. V šestém ještě vyhrál nad Štolovským. Prohry s Juchelkou a Třasákovou mu nelze vyčítat, ti už tvoří úplnou špičku. Ukazoval cit pro figurky, houževnatost v obraně, hospodaření s časem; chybí jen lepší strategické založení partií. 4,5/7, 10. místo, 1434Překvapuje mě, že takový výkon nestačí na osmičku, ale konkurence byla velká.

Matěj Kobr skončil s podprůměrným výsledkem, ale moc mu toho vytýkat nemůžu, nehrál vůbec špatně. Jeho partie právě strategický základ mají, svoje pozice ovládá, dovede trpělivě hromadit výhody, postavit si koncovku, jen to tentokrát v detailech kulhalo. Rozhodla asi ve třetím kole partie s Málkem, který velmi hazardně obětoval figuru, Matěj postavil obranu slušně, hrozby vykryl, ale pak neuhlídal vidli (dlouhá obrana je náročná na pozornost). Nepříjemný los mu po prohře přisoudil Ďuriančíka, s tím půlil. Cestu nahoru pak v předposledním kole uťala Třasáková, s tou Matěj neprohrál poprvé, její trpělivé šachy na něj platí. A v posledním s Peškem jen půlil, ale ani to není soupeř, který by se porážel snadno. 4/7, 16. místo, 1362.

Tomáš Holásek mi dělal radost, prohry se Stočkem, Nešpůrkem a Roubem nevadí, je skvělé, že se s nimi vůbec střetával. Slabší hráče porážel jasně. Turnaj ale zkazil v posledním kole, kdy se vůbec nesoustředil a v koncovce V+V+S x D nejenže nedobral dámu, ale postupně banálně přišel o všechny figury; to byl útlum. Přitom by v případě výhry byl někde těsně za Matějem. 3/7, 28. místo, 1107.

Čtveřice nasazených (Juchelka, Stoček, Třasáková, Ďuriančík) si to pohlídala, držel s nimi krok i maličký Jiří Bouška. Špička je ovšem mnohem širší než v šestnáctkách, slušně hrálo nějakých patnáct dvacet hráčů.

Výsledky jsou na chess-results.

Ukázky (klikněte na první tah):

Celkové pořadí

Tabulka s hodnocením KP po třech turnajích je zde. V šestnáctkách mají Soňa i Michal finále jisté, ve čtrnáctkách má pořád velkou šanci Matěj.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *