Šachový klub Ústí nad Orlicí

Opožděná reportáž ze škol, gympl postoupil!

Přebor družstev škol v šachu, kategorie SŠ, Svitavy, 23. 1. 2019

To jsem takhle kdysi nenapsal reportáž (protože písemky a biologická olympiáda a prázdniny a trénink a nové a nové akce), ale tenhle rest doháním právě TEĎ. (Ne, až potom.)

Naše – asi třetí? – mimořádná šachová generace (Václav Grundman, Vít a Vojtěch Holáskovi a Veronika Šmajzrová) míří do finále. Na republiku se podívali zatím třikrát (2014 10. místo, 2015 6. místo a 2017 11. místo už ve vyšší kategorii). V roce 2016 nám postup unikl nejtěsnějším rozdílem, vloni byla zase soutěž nabitá a třetí místo v kraji nestačilo. Letos byla tedy poslední možnost zabojovat.

Hrálo se ve Svitavách 23. ledna. Byli jsme prvními nasazenými, ovšem další družstva byla téměř srovnatelná, nic jistého jsme neměli. Když se Vašek na začátku ptal, jestli je tam snad nějaká vážná konkurence, měl jsem poněkud varovné mrazení v zádech. Jasně, borci jako Pepa Havelka a Jakub Půlpán už tam nebyli, ale hráči s druholigovými zkušenostmi jako Ludvík, Matěj Půlpán, Kupsa či Novotný opravdu nejsou ořezávátka – a Pardubice, Lanškroun i Hlinsko měly silné hráče i na dalších deskách.

Hned ve druhém kole jsme taky klopýtli s Hlinskem: remíza 2:2 – a mohli jsme být rádi! To takhle Vojta blical s Ročňákem až do špatné koncovky, remíza byla ještě zlatá. Vítek dal Vaškové nesmyslně figuru. Verča hrála s Erikem Žejdlíkem na posledních vteřinách naprostou divočinu, naštěstí blical ještě nejistěji než ona a spadl. A Vašek kazil s Novotným, zoufale bránil pozici s věží a figurou proti dámě, naštěstí pak dámu získal zpět a aspoň půlil. Uf.

Ve čtvrtém kole pak přišla pohroma v podobě debaklu s Lanškrounem 1:3. Vojta s Horákem spíš jen mlžil v prohrané pozici, Vítek dal další figuru zadarmo Kolomému, Verča nepřehrála Kalousovou a Vašek marně prorážel Kupsovu pevnost. Lanškroun, který už předtím rozdrtil Pardubice, šel rázem za postupem a my jsme už nesměli ztrácet.

Klíčové bylo páté kolo, kdy jsme udolali druhý nasazený tým Dašická Pardubice 2,5:1,5. Vašek zabral v pravý čas a porazil Ludvíka, Vojta otáčel prohranou koncovku s Nešpůrkem. Další výsledky nám nahrávaly a pomohl nám i los, když jsme do posledního kola nedostali obávanou Chrudim, ale přijatelné Jevíčko. Kvalitu máme, slabší týmy jsme válcovali.

Výsledkem je tedy druhé místo v kraji, postup na republiku. Pět zápasových výher (čtyřikrát jasně 4:0), jedna remíza, jedna prohra, skóre 21,5:6,5.

Vašek držel náš prapor na silné první desce, Vítek dělal nevynucené chyby na druhé, Vojta hrál podivuhodně nejistě na třetí, Verča bodovala na čtvrté, chybělo jen trochu průraznosti v klíčových zápasech.Postavili jsme i B družstvo (Michal Šmajzr, Jan Kleisl, Adam Kraj, Jakub Leschinger), které statečně snášelo šrámy osudu a nechalo dva týmy za sebou; desáté místo, sice všechny zápasy prohráli, ale skóre 8:20 nebylo nejhorší.

Škoda, že nemohlo startovat naše dívčí družstvo za nižší gympl, termín kolidoval s lyžákem 2.B.

Výsledky nejsou na chess-results kompletní (jen do 4. kola). Celé tabulky visí na krajském webu, ale nejsou tam zápasy – v šestém kole jsme měli myslím Mýto, v sedmém Jevíčko.

 

 

3 thoughts on “Opožděná reportáž ze škol, gympl postoupil!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *