Šachový klub Ústí nad Orlicí

Aspoň jedno družstvo

2. turnaj KSDŽ, Lanškroun, 2. 3. 2019

KSDŽ je nejnižší soutěží žákovských družstev, kde nemohou hrát členové základu z vyšších soutěží. Ideální možnost pro méně pokročilé, jak nabírat zkušenosti.

Prvního turnaje (v lednu v Poličce) jsme se nezúčastnili, družstvo se tehdy pro nemoc rozpadlo. Teď jsem trochu doufal, že bychom mohli postavit družstva dvě, ale moje naděje se rychle rozplývaly, někdo se omluvil předem, další nedošli na kroužek … Přesto jsme dali dohromady pět hráčů, kteří se do Lanškrouna vydali.

Ve druhém kole jsme prohráli s béčkem Železných hor a do boje o vítězství jsme se už nevrátili, mohli jsme hrát v klidu jen pro radost ze hry a kvůli tréninku. V posledním kole jsme navíc dostali kontumační remízu (11 družstev hrálo 7 kol), takže jsme ani nemohli finišovat. Skončili jsme ale v plusu: +3 =2 -2, skóre 15,5:12,5, 5. místo (v součtu 2 turnajů 7. místo).

Tomáš Macan dostal šanci na první šachovnici a obstál, hrál velice solidně, ztratil jen se dvěma favority, 4/6, 1334.

Tomáš Holásek hrál maličko nejistě, dvakrát útočil nepřesně a jednou nedotáhl vyhranou koncovku, ale slušný. 3,5/6, 1216.

Markéta Holásková si užívala závětří na třetí desce a sbírala bod za bodem, prohrála až s Leonou Bártovou (chybný přechod do pěšcovky). 5/6, 1459.

Matěj Křížek (1/3) a Vojtěch Tomik (0/3) se střídali na poslední, Matěj aspoň jednou bodoval, Vojta to měl těžší, hrál černými a měl silnější soupeře (ve výsledcích je partie s Kalousovou chybně připsána Matějovi).  U obou je podstatné nabírat zkušenosti – braní figur soupeřových, obrana figur svých. A připomínám zahájení – vyvíjet lehké figury, hrát v centru, rochádu (Matěj spoléhá na šustrmaty, Vojta vyvíjí předčasně věže).

S oběma jsem průběžně během volných kol trénoval, Vojta základy celkem umí, Matěj se velmi rychle učí. Pozor na pat při macení dámou!

Výsledky na chess-results.

Panu Tomikovi děkuji za doprovod.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *