Šachový klub Ústí nad Orlicí

Liberecký deník 2019

Po roce opět ve stejném čase na stejném místě, i složení téměř nezměněno (6 Holásků a Domča), jen doprovod posílil, když se k Mirce Šmajzrové přidal i Martin (ten hrát šachy nebude, že prý ho to nebaví).

Na webu turnaje najdete jak odkaz na výsledky, tak na onliny (prvních osm). Zprávy a fotky budou pořadatelé dávat i na facebook.

V prvním kole jsme byli já, Vítek a Vojta favority, což jsme v klidu potvrdili, Verunka, Markétka a Tomáš outsidery, což taky potvrdili, ale nedali se lacino.

Výborně hrála Domča, proti Mammadovovi z Ázerbajdžánu (1993) stavěla úplně plnoprávnou partii a po soupeřově přehlédnutí mohla dokonce zakombinovat se ziskem kvality. Prohrála až v koncovce bez pěšce po třecha půl hodinách hry.

A zítra pikantní dvojzápas – kluci hrajou s otcem a synem Sýkorovými.

neděle 12.50

Dopolední druhé kolo bylo hubené. Vyhrály Verunka a Domča nad dospělými soupeři bez ratingu, zkušenost triumfovala. 🙂

Půlku jsem přidal já, ale proti soupeři 1900- je to spíš ztráta. Kluci po boji se Sýkorovými prohráli a maláci na silnější soupeře pořád ještě nestačili.

neděle 20.10

Pořád to drhne.

Pro vítězství si v kvapíkovém tempu došel Vojta, naopak prohráli maláci i Verunka, byť proti silnějšímu hráči aspoň předvedla kavárenský obětní pokus.

S půlkou je nejspíš spokojená Domča, která trápila Petra Šimona (1637) – nedalo se to hrát? Další půlku urval Vítek, když se slabším soupeřem mlžil bez figury. A do třetice jsem půlil já s našim kamarádem Janem Fialou – výhoda ze zahájení mi nějak protekla mezi prsty.

A zítra dvě derby: já s Vojtou a Vítek s Domčou.

pondělí 19.50

Naše část výpravy se vydala k vodě, ta nám ale připadala trochu studená.

Dnešní vzájemné partie byly poněkud crazy. Já jsem Vojtu přehrál, po náznaku útoku jsem přešel do koncovky, kde si Vojta nechal absolutně zazdít střelce a hrál tak prakticky bez figury (s Markem Sýkorou měl podobně uvězněného jezdce). Domča hrála s Vítkem šílenou taktickou šavlovačku, kterou jsem nedokázal počítat (protože mi šly moje hodiny, kdykoliv Vojta blicl nějaký svůj tah) – zlepšuje se opravdu neskutečně! Vyšla z toho do koncovky s pěšcem více … kterou pak ještě dokázala prohrát :-(.

Tady je ukázka po 22. … Sa6-d3, kde Vítka zachránilo, že našel jediné 23. g4!!

 

V dalších partiích bez bodu, Verunka s Žítkem si taky nechala ucpat figuru v koutě a opačné rošády na úspěch nestačily, Markétka sahala v koncovce po půlce, ale marně, Tomáš hrál černými vesele Traxlera, což mělo jen tu vadu, že bílý Traxlera nehrál 🙂 (hra dvou jezdců s d2-d3).

 

úterý, 21.05

Přes poledne lesní koupaliště s překvapivě teplou vodou, odpoledne kolo, kde jsem čekal dost bodů – a s jedinou výjimkou to dopadlo skvěle.

V bratrosestrovražedném boji se střetli Tomáš s Markétkou, figury jen lítaly, Markétka jich vzala víc a má premiérový bod.

Bohužel se nezvedla Verunka, proti malému Bělaškovi si nechala po zahájení chytit dámu a bylo po nadějích.

Vojta hrál s Liskem a došel si pro bod, soupeř hodně myslel, ale dostal se do koncovky, kde jen různopoláci kompenzovali šlapající pěšcový pár, s nedostatkem času ztratil černý celou věž.

Domča měla elově srovnatelného soupeře a předvedla obrat z prohrané pozice do vítězství v miniaturce (pro přehrávání klikněte na zápis):

Já jsem sehrál partii z jednoho kusu, všechno šlapalo jako na drátkách.

A Vítek se vytáhl na silného soupeře Krupu z Polska (1948), partie měla několik odlišných fází – ukázka později.

úterý 22.15

Holásek Vít (1772) – Krupa Krzysztof (1948)

Černý zahájení zdlouhavě vymýšlel, ale vymyslel ho dobře a po Vítkových nepřesnostech ovládl pozici.

Vítek ztratil kvalitu a pěšce, hodnocení compu pak dlouho kolísalo mezi -3 až -4, prostě totálně řachlé. Ale …

Tady se černý pustil do zápletek po 32. … d5?, což bylo chybné jak kvůli nedostatku času, tak pro tah 33. Jd4! Rázem není nic jasného, hrozí zejména Sd7 s další vidlí Je6+. Nepomáhá ani ústup černého krále, protože Je6 je zároveň chycení věže. Černý se hned zmýlil podruhé: 33. … Jc6? 34. Sd7 a pozice šla do výměn.

Vzniklá věžovka pak vypadala opticky lépe pro černého, ale bílý měl dostatečné protišance:

Černý by si sice mohl vytvořit krytého volňáka po 41. … f4, ale tím by dal bílému králi pole e4. Proto 41. … Ke5 42. gxf5 a vše směřuje do remízy, např. po 42. … Kxf5 má bílý rozbíjející tahy h4 i a4. Černý se ale fatálně zmýlil: 42. … Vxd5?? 43. Vxd5 Kxd5 44. Kg4 +-, zřejmě totiž neviděl, že vynucené 44. … h6 pouští krále na g645. Kh5 Ke5 46. Kg6 Bílý to oběhl! 46. … b4 47. f6 a4 48. a3! 1:0 To jsou zvraty …

středa 13.40

Máme za sebou turnaj ve Fischerových šachách, čtyři Holáskovi jsme se srovnali na čtyřech bodech, Domča měla o bod míň.

 

středa 22.10

Takové přijatelné kolo. Blýskla se Verunka, proti Cyhelskému (1449) obětovala koně na f7 a zničila krále v centru útokem, k přesnému provedení ovšem ledacos chybělo, takže ukázka radši nebude. Skoro se dočkala Markétka, rozbila soupeři královské křídlo, ale on stihl hrozby vykrýt a nakonec sám po g sloupci zaútočil. Tomáš má první půlbod, v Šandorovi nalezl rovnocenného soupeře a složitou vyrovnanou pozici okolo dvacátého tahu zapůlili – to sice není na pochvalu, ale proti dospělému soupeři a s nulou na dosavadním kontě to chápu.

Domča hrála proti Vítkovu včerejšímu soupeři (Krupa, 1948) a přes vynalézavý boj postupně ztrácela pěšce a prohrála. Nicméně má pořád výkon 1656 …

Vojta hrál se svým kamarádem Čermákem (2038) a dali to za půl dřív, než jsem se přišel podívat. Vítek se vytáhl, na onlinu bojoval jako rovný s rovným s Caklem (2072) a remízoval v pozici, kde měl dokonce víc ze hry a lepší čas.

Já jsem se konečně dostal k partii s jedničkou turnaje IM Burešem. Nevyšla mi příprava, ale dostali jsme pozici bohatou na taktické možnosti, kde jsme ztráceli dost času. Bohužel jsem se zmýlil při přechodu do koncovky, po nenápadném tahu jsem ztrácel pěšce a s nedostatkem času jsem nic pořádného nevymyslel.

čtvrtek 21.35

Zajímavé kolo.

Tomáš dostal kontumáka. Markétka hrála s Verunčiným včerejším soupeřem a za figuru tentokrát kompenzaci neměla.

Domča hrála náročnou pozici bez dam, kterou dali radši za půl v době, kdy bylo o co hrát.

Verunka sehrála naprostou kuriozitu: ve čtvrtém tahu byla řachlá (-3 podle compu), celou dobu se buď snažila materiál dobrat zpátky, nebo nějak zachraňovat střelce a jezdce, kteří na různých místech viseli, vůbec nevyvinula Sc8 a Va8 (pěšec byl v závěrečné pozici dosud na d7), ze 27 tahů udělala 11 dámou – a ten poslední byl mat.

Vojta hrál se silným Janoušem (2021), po zahájení sice ztratil pěšce, ale tlakem figur ho získal zpět a na desce stála naprostá rovina, cenná remíza.

Vítek opět na onlinu, ale nestačil na Rychtáře (1989), po zápletkách byl bez kvality a hlavně pak soupeř prosadil volňáka.

Já jsem s Harbuzem (2107) sehrál rušnou partii, kde jsem ho nejdřív přehrál, pak jsem výhodu vypustil, před kontrolou jsem se ocitl v koncovce bez pěšce a tu jsem aktivní hrou udržel, když soupeř nevyužil všechny šance na zlepšení figur.

pátek, 19.30

Mladší části výpravy se nedařilo: Markétka nestačila na silnějšího dospělého soupeře, Tomáš na klučinu mladšího, než je sám, Verunka dala silnému soupeři zase brzo figuru za útok, ale ten nevyšel, Domča se dostala do špatné koncovky a přechodem do pěšcovky tomu dala korunu.

Naopak jsem vyhrál já, mladý soupeř z Nového Boru šel po zahájení do zápletek, které ho stály pěšce, tak to přiostřil, což ho stálo figuru.

Vítek a Vojta dosud bojují, v koncovkách se pokoušejí urvat půlku.

pátek, 20.00

Kluci oba remis.

Vítek s Janoušem (2021) – ten už hrál se třetím z nás – hrál vyrovnanou tabii ze skotské, soupeř se snažil, ale vznikla jen koncovka střelce (Vítek) proti jezdci, v závěrečné pozici Vítek získával pěšce a snad to mohl ještě chvíli zkoušet.

Vojta hrál proti Wuenschovi (2059). kterého jsem před pár koly porazil, měl pěšce a zajímavou taktickou hru. Pak se bohužel zaběhl dámou a ztratil figuru, ale měl za ni pár pěšců a v koncovce věčňák dámou.

sobota, 13.50

Tak poslední kolo se moc nepovedlo.

Markétka získala kontumák a mohla spát déle.

Tomáš měl soupeře zhruba vyrovnaného a po boji prohrál.

Verunka měla devítiletého soupeře a potvrdilo se, že na malé talenty neumí.

Domča v divoké partii remízovala s poměrně silným soupeřem.

Vojta prohrál s favorizovaným Mammadovem, měl sice dámu za dvě věže, ale byla k tomu spousta lehkých figur a ty si soupeř úžasně zaktivizoval.

Já jsem prohrál s tradičním soupeřem Ondřejem Sýkorou. Po zahájení jsem se zaběhl dámou, to mě stálo kvalitu, i bez ní jsem to docela držel, ale po časovce jsem přišel ještě o figuru a konec.

Spokojen může být Vítek, který s Peníškou (1877) hrál Benoni kupodivu tak, jak se má, ovládl přes dámské křídlo i centrum a soupeře rozebral.

2 thoughts on “Liberecký deník 2019

  • Martin Šmajzr napsal:

    Jen doplním, že první nedělní Domčin soupeř ELO měl 1554, ale nahlásil se jako neregistrovaný a pořadatelé to zjistili až dodatečně. A druhou nedělní partii bych hrál asi spíš raději za černého, každopádně Domču omilostnil, vymyslela krásnou kombinaci, na jejímž konci měla skončit bez figury, naštěstí to neviděl ani jeden :-). Tak se jí aspoň vrátilo to přehlédnutí ze včerejška. Kdyby tak někdo doma dělal diagramy 😀

  • Pavel Holásek napsal:

    V Pardubicích hrají béčko Vlasta Hrobař (č. 49) a Kuba Netušil (č. 71): http://chess-results.com/tnr455341.aspx?lan=5&art=0&turdet=YES&flag=30

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *