Šachový klub Ústí nad Orlicí

Krajská sezóna mládeže zahájena ve Svitavách

Všechno je, jak má být, “ty hlavní turnaje”, totiž kvalifikace krajského přeboru mládeže, jsou zase tady. Dolfa je zkušený pořadatel, děti trochu povyrostly a přes prázdniny usilovně trénovaly, takže z toho byla velice příjemná sobota.

Mění se obsazení kategorií, do dvanáctek přichází silný ročník 2001 (Kupsa, O. Cach, Ambrožová, Brejša, J. Nešpůrek a náš Vojta), v desítkách mají zelenou Bílek, Pavlíček, Ludvík, E. Žejdlík, O. Švanda … Zase to letos bude trochu jiné.

Měl jsem radost, že se na kroužku přihlásili skoro všichni, kdo mohli jet. Bohužel pak odpadli Martin Paukert a Jan Kleisl, ale i tak naše sedmičlenná výprava nevypadala špatně.

Hned v prvním kole jsem byl velice potěšen předváděnou hrou, všichni začali jako staří mazáci, vyvíjeli figurky na přirozená místa, chyb dělali málo, pěkně se na to koukalo.

Později se vyjasnilo, že s výjimkou Holásků se budeme pohybovat spíš v průměru až podprůměru, ale příliš to nevadilo. Vždyť kromě Vítka Falty patřili ve svých kategoriích všichni k těm mladším a mají tam minimálně dvě sezóny před sebou.

H+D12

Vojtěch Holásek měl sice patřit k těm silnějším, ale sbírat body do finálové osmičky nemuselo být úplně snadné – odhadoval jsem, že na přední místa může myslet minimálně devět hráčů. Odstartoval dobře a předváděl nápadité aktivní šachy, hra bez zápisu mu svědčí. Jen to zacházení s časem, sází to tam v příliš rychlém tempu, i když sem tam už se zamyslel. Klopýtl jen černými s Nešporem, který turnaj dlouho vedl, a po pěti kolech bojoval se čtyřmi body o úplnou špici (porazil mj. Dědkovou, Kolomého a krajského přeborníka Kupsu). Poslední dvě kola přinesla tradiční silné soupeře – Lucii Ambrožovou a Ondřeje Cacha – a bohužel dvě nuly, i když obě partie měl rozehrané dobře. Hrubky přece jen přišly. Nakonec tedy 4/7, byť s pěkným Buchholzem, a pouhé 9. místo – poslední kolo ve Švýcaru je neúprosné. Každopádně nejlepší šachy z našich.

Jiří Píše ukázal, že se za ten rok ledacos naučil, partie mají hlavu a patu, vytváří hrozby, bohužel ale ještě nevidí hrozby soupeřovy, ztrácí materiál, dostává náhodné maty. 3/7, 18. místo (celkem 25).

Veronika Šmajzrová ani letos nechodí do kroužku, na hře to ale nebylo poznat, hraje dost solidně, sbírá materiál, hromadí výhody. Konkurence však byla příliš silná. 3/7, 2. místo mezi dívkami, 20. celkově.

Jonáš Koditek musel stejně jako ostatní do vyšší kategorie a chyběli mu tam slabší soupeři, na nichž by se chytil. Jeho partie sice nebyly žádné jednobrankovky, ztrácel ale jednu za druhou a od posledního místa se odpoutal až v posledním kole. Naštěstí neztrácel optimismus a bojoval, i u něj je vidět zlepšení. 2/7, 24.  místo.

H+D10

Veronika Holásková na začátku turnaje trochu pospávala, chyběla tomu energie a při nepříjemném losu (E. Žejdlík, Pavlíček) z toho byl start 1/3. Hrála ale lépe než vloni, figurek nastavila o dvě třetiny míň než obvykle a postupně bodovala, až se v posledním kole dostala na první desku proti vedoucímu Marku Bílkovi. V partii sice postupně prohrávala o dvě figury, ale jedna z nich byl střelec obětovaný na h3 a s těžkými figurami si vytvářela proti rozbitému královskému postavení zajímavé hrozby. Soupeř si je asi neuvědomoval a do jedné z nich spadl. Takže závěr snů 4/4, souhrnně 5/7, 1. místo mezi dívkami a 4. místo celkově!!! Krásný vstup do sezóny!

Kateřina Dudlová hrála svoje nebojácné šachy ve stylu “napadnu, co vidím” a bojovala asi uprostřed pelotonu o jednu z medailí mezi dívkami. Až prohra v závěru rozhodla o tom, že její umístění bude trochu podprůměrné. 3/7, 4. mezi dívkami. Je zajímavé, že oproti jarnímu KP v kat. D8 (při Orlické šachovnici) se pořadí dívek obrátilo – na jaře byla lepší dvojice Dudlová, Kalousová, nyní dvojice Holásková, Vašková. Ale rozdíly nejsou velké.

Vít Falta se odvážně po měsíci chození do kroužku vydal na svůj první turnaj, zvládl hru s hodinami, ukázal, že si z kroužku pamatuje “schody” dvěma věžemi i šustrmat a stejně jako Kačka dosáhl výsledku 3/7. Dobrý vstup na turnajovou dráhu!

Odkazy na výsledky a reportáže sem průběžně doplním, až se objeví: výsledky dvanáctek, výsledky desítek, reportáž Poličky.

Na závěr partiové ukázky.

Vojtěch Holásek (III)  – Adam Kolomý (III, Lanškroun):

Bílá pozice je určitě pohodlnější, lze vyvíjet věžky, lze vymýšlet přeskupení Sc2, Dd3, Vojta ale není zrovna trpělivý hráč. 1. Sxh6!? I takhle to jde, věčňák je tam vždycky a lze hrát i dál, pro černého to není psychologicky snadné. 1. … Kh8? Přílišný respekt. 2. Sg5 Sxg5 3. Jxg5 f5

4. Df4! Nejenergičtější pokračování, to jsem měl radost! 4. … Df6 5. Sxc6 Sxc6 6. Dg3? Tam je naopak jakási chiméra, kdovíjaké vidiny se Vojtovi honily v hlavě. 6. … Vbc8? Ne, tam se partie nerozhodne. 7. Vae1 Vfe8 8. Dh3+

8. … Dh6?? I po lepším 8. … Kg8 9. Dh7+ Kf8 10. Dh8+ Ke7 11. Vxe6+ Kd7 (Dxe6? 12. Dxg7+) 12. Vxf6 Vxh8 13. Vxf5 by měl bílý tři pěšce navíc. 9. Jf7+ atd. 1:0

—————————————————————————————————————————————-

Vojtěch Tesař (Litomyšl) – Veronika Šmajzrová (IV):

Dva pěšci jsou dva pěšci a rozbité královské křídlo je taky problém, ale to ještě na zadnějších šachovnicích není nic, co by se nedalo zvrátit. 1. … Jd4 2. Kh1? Vždyť nic nehrozilo. Ani jeden z hráčů v této fázi nevidí mohutné Jd5! 2. … Jxc2? 3. Ja5? b6 4. Jb7? “Aktivizace” jezdce je pouze pro silné povahy. 4. … Sd4 Bílý jezdec je chycen … ale černý taky, např. po 5. Dd2. 5. Vc1

Může černá zachránit jezdce? Ano. 5. … Sxc3! 6. bxc3 Jxa3 7. Vce1 Teď se zase vynořuje motiv Ve1-e3-g3 … a opět ho ani jeden z hráčů nevidí. 7. … Jb5? 8. c4? Jc3? 9. De3? f5 10. Dg3? Partie se definitivně převrací ve prospěch černých figur, koncovka bez chyceného jezdce je jasná. 10. … Dxg3 11. fxg3 fxe4 12. dxe4 Jxe4 13. Vf4?

13. … Jf2+!! Ještě lepší bylo 13. … Jxg3+!! 14. hxg3 Vxe1+ 15. Kh2 Vb8. 14. Kg1 Vxe1+ 15. Kxf2 Vfe8 atd. 0:1

———————————————————————————————————————————

Marek Bílek (IV, Polabiny) – Veronika Holásková (IV)

Střelce na h3 obětovala Verunka dobře, ale druhá figurka, kterou kdesi nechala, to už je moc. Přesto stojí černé figury aktivně a nějaké hrozby tu jsou. Např. Vh5 (i když to se pokryje tahem Df3), např. h6-h5-h4, někdy třeba vyjde Vxg3+ … Bílý prostě musí trochu dávat pozor. 1. Jd5?? Což neudělal. 1. … Vxg3 mat! Jako v Harrachově. Zlaté géčko! 0:1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *