Šachový klub Ústí nad Orlicí

Jarní resty V: Vydařená Lanškrounská věž (ukázky)

O putovní věž města Lanškrouna, 8. 6. 2019

Zítra začíná kroužek a podzim už neukecáte; je čas sérii dokončit. Po posledních Chvaleticích (11. 5.) bylo krajské finále v Poličce (18. – 19. 5.), ze kterého jsem psal reportáž přímo, a dva týdny poté Zaječice v Chrudimi, kde jsem nebyl, ale družstvu se slušně dařilo.

Tradiční tečkou za sezónou pak byla druhou červnovou sobotu Lanškrounská věž. Udělali jsme slušnou desetičlennou výpravu (7 menších, 3 větší) a mnohým našim se dařilo skvěle. Výsledky na chess-results.

Kat. do 13 let (nar. 2006 a ml.)

Tran Tuan Anh tu byl už vloni druhý a teď dokonce vyhrál způsobem start – cíl! Po důležité výhře nad jedničkou turnaje Ďuriančíkem porazil i dvojku – totiž Matěje – a body sbíral i nadále, takže už po šestém kole byl se šesti body vítězem turnaje, závěrečná prohra už na tom nic nezměnila. Skvělé! 6/7, 1. místo, 1601.

Matěj Kobr prohrál právě jen s Adamem a dvě půlky pak ztratil (nebo získal?) v závěru. Měl nejlepší pomocné hodnocení, stačilo to na bronz. 5/7, 3. místo, 1444.

Tomáš Macan se držel vysoko a vystoupal ještě výš: kdyby mi někdo předem řekl, že v posledním kole porazí Filipa Málka a skončí hned za Ďuriančíkem, skoro bych nevěřil. Vynikající! 5/7, 5. místo, 1392!

Dominika Šmajzrová přesně udržela svoje pořadí, její výkon byl dokonce výrazně lepší než nasazení! Dokázala mj. remízovat s celkově druhým Sedlákem. 4,5/7, 8. místo, 1. dívka, 1356.

Tomáš Holásek se z lepších pozic propadl v závěru taky zhruba na svoje. 3/7, 17. místo, 1192.

Vítek Růžička nabral dva body uprostřed turnaje. 2/7, 25. místo.

Matěj Křížek uspěl aspoň jednou, chybí mu větší praxe. 1/7, 29. místo.

 

Kat. do 19 let (nar. 2000 a ml.)

Vojta Holásek měl jako první nasazený mimořádnou šanci dostat své jméno na putovní věž. Stačila ale dvě zaváhání uprostřed turnaje (Bulva, Zeman) a bylo po nadějích; ani výhra v posledním kole nad Kalousovou ho před ni neposunula. 5/7, 3. místo, 1561.

Soňa Leksová se držela na dostřel, přibrzdili ji jen favorizovaní Zeman a Kalousová, dobrým finišem (Bulva, Kýr) se posunula až za stupně vítězů, chybělo jen maličko v pomocném hodnocení. 5/7, 4. místo, 2. dívka, 1577.

Markéta Holásková hrála to svoje. 😉 2/7, 16. místo, 5. dívka, 1062.

 

Ukázky

Matějova partie ukazuje, jaký význam má bojovnost a co všechno během partie protrpí přihlížející trenéři.

Vítězný Adam tu má dvě partie, kombinační direkt Ďuriančíkovi a přetahovaná s Beilem, která rozhodla o jeho prvenství.

(Je zajímavé, že partie Kobra s Večeřem a Trana s Ďuriančíkem jsem půblikoval i z turnaje v Pardubicích. Nejspíš náhoda, ale někteří soupeři to prostě přitahují.)

Pro přehrání partií použijte diagram, který se ukáže při kliknutí na tahy.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *