Šachový klub Ústí nad Orlicí

Příchovice 2019/I

neděle večer

Po mnoha letech v Harrachově se MČ posunulo o fous blíž do Příchovic. Vytvořili jsme jedenáctičlennou výpravu žáků i juniorů a vydali jsme se za intenzivním šachovým týdnem.

Po organizování, balení apod. nastal konečně čas si to užít, nicméně včerejšek pro mě skutečně nepatřil k pohodovým dnům.

Většina výpravy absolvovala cestu velkým autem pana Kobra, přes různá neprůjezdná místa dorazili, přihlásili výpravu, ubytovali se.

Já jsem jel s Verunkou vlakem, totiž vlakem se třemi výlukami po cestě a strávil jsem tak necelých pět hodin proklínáním Českých drah. Zpoždění z Ústí. Narvanej rychlík na stojáka. Výluka z Hradce do Paky – totiž narvanej autobus na stojáka asi hodinu. Po cestě snad čtvrthodina na semaforech. Samozřejmě odjetý přípoj v Železném Brodě. Dvacetiminutové zpoždění dalšího spoje. Odjetý autobus v Tanvaldu.  Ještě že jsem poslal vlakem sebe, protože nechat improvizovat kluky by bylo zajímavé. (Abych jen nenadával, řadový personál ČD byl všude ochotný a nápomocný.) Do Kořenova pro nás sjel pan Kobr a měl jsem akorát čas se zorientovat, dojít na oběd (došlo jídlo, stavte se za dvacet minut) a reklamovat nasazení 1. kola.

To bylo tak: v pátek jsem mailem ohlásil, že Michal Píše na 1. kolo nedorazí. V sobotu jsem telefonem připomněl našim, aby to při prezentaci připomněli. Načež jsem při nasazení kola zjistil, že pauzu nedostal Michal, ale Jirka. Ředitel turnaje v tom zmatku nikde, rozhodčí nikde, nakonec to řešil pan Kopal, který rozhoduje Národní open. Uf.

Do toho rozpaky z ubytování. Letos turnaj šíleně podražil, takže abychom se vešli do rozumných čísel, musel jsem objednat šestilůžáky. Tam nejde čekat moc, ale na pokoji je skutečně jen šest postelí, tři malinké noční stolky a minimum místa mezi nimi. Polička na věci, stůl na šachy, židle na sednutí? I toto … V chodbičce skříň s malou poličkou pro každého. Šlapeme po sobě.

Pak už se hrálo, bilance později, ale já sám jsem strašně dostal s Kotvou, bez odpočinku a přípravy jsem šel na partii, ocitl jsem se pod nenadálým útokem a ve snaze o protihru jsem si nechal chytit dámu. To chcete.

Podvečerní procházka ukázala, že je tu malý krámek (relativně drazí Vietnamci – místo hojně navštěvované solventní většinou naší výpravy). Nade vsí krásný bratrský kostelík. Jinak bude problém, kam chodit chodit nebo kam chodit běhat, protože všude jezdí auta a chodit po krajnici je strašně riskantní, zvlášť potmě.

Večeře podtrhla další rozčarování. Když zaplatím 90 korun za oběd nebo večeři, očekávám víc než běžné jídlo na úrovni školní jídelny (bez pití, salátů, zákusků apod.). Kde je loňská skvělá restaurace? Skoro si připomínám nešťastný FitFun 2016, kde bylo jídlo opravdu děsné. I tady jsme začali těstovinami, k večeři jakési zapečené brambory … Hlady neumřeme, ale na tohle mám spoustu měsíců šetřit? – Pozitivem je aspoň příjemná jídelna, téměř žádné fronty, všechno hned po ruce.

A k vrcholu mé nenálady přispěl internet, který je sice k chycení i na pokoji (a před pokojem už dobře), ale načítá mi jenom vybrané stránky jako Facebook nebo Seznam, nikoliv však sachyuo, chess-results, mapy a mnohé další potřebné. Na psaní reportáže jsem v návalu vzteku rezignoval a dohánět to je tvrdé. (Momentálně píšu ve wordu a pokusím se pak nahrát to přes Vítka, jehož notebook se chytá o trochu lépe.)

Hrajeme teda šachy, chodíme poctivě na rozbory (Pavel Němec, FM Havlík, ti nám sedí přímo před pokojem), pokoj „menších“ (holky, Adam, Matěj, Tom M.) hraje šachy i na postelích, větší spíš řeší diagramy na lichessu (Vítek už tam vyjel na 2100).

Dnes poslední pěkný den, ale na dopolední vycházku jsem vytáhl jen Tomáše H. s Verunkou. Pozdě dopoledne pak přednáška IM Biolka o českých legendách (ukázky Kaválek, Babula, Traxler + úlohy).

No a ty turnaje. Mistrovské kategorie hrají jen Michal a Soňa (oba U16). FIDE open já, Vojta a Jirka, který přijal nabídku zahrát si jako poslední sudý hráč (Vítek to odmítl a zkusí si vydělat nějaké peníze v Národním). Národní open všichni ostatní, tedy Vítek, Verunka, Matěj, Adam a Tomášové.

Včerejší kolo bylo mizerné, 2,5/10, bodovali jen Vítek, Matěj a Verunka (půl). Často šlo o hrubé chyby, Adam měl snad věž a figuru navíc a ještě to zmastil.

Dnešní kolo solidnější, 5/11, vyhrál Michal (útok viz ukázka), Soňa (aktivita + věžovka), Verunka (otáčela koncovku bez kvality!), Vítek (utahal rovnou koncovku) a já (ostrá partie s využitím slabého pole g7). Prohráli ostatní: Tomáš Holásek rychle a špatně, Adam asi taky, Tomáš Macan sehrál hezkou partii (viz ukázka), kde vyhranou pozici zkazil přehlédnutím vazby a ztrátou věže, Matěj hrál solidně, ale ztratil pěšce a nedokázal partii zvrátit, i když šance byly. Vojta doplatil v koncovce na mizernou strukturu výměnné španělské a Jirka na vynucenou pasivitu těžkých figur.

Průběžné výsledky na chess-results, pokud vám jde (a ne jako někomu). Onliny k nalezení na webu ŠSČR, ale tam většina z našich není.

Štěpán Drda (1595) – Michal Píše (1347):

Černý je na dámském křídle přehrán, a tak se snaží prorazit na královském: 1. … Jxg4!? 2. fxg4?? Brát se nemusí! 2. … f3! Dáma míří na g3. 3. Sxf3?? Bylo třeba např. 3. Je4, aby se dáma nedostala na g3. 3. … Dg3+ 4. Kh1 Kg7 5. Vxb7+? Ještě šlo 5. Vh6!! Kxh6 6. Je4 s úpornou obranou. 5. … Sxb7 6. Dd7+ Vf7 0:1

Tomáš Macan (1131) – Ondřej Novák (1287):

Tomáš trochu chaoticky vyskákal jezdci, ale soupeř mu nahrál na smeč: 11. Jxf7!! a6 Po 11. … Dxf7 je vidle na d6! 12.  Jbd6+ Bílý získal kvalitu a vyhranou pozici, ale nakonec ji nedotáhl, škoda!

pondělí poledne

Verunce internet jde, poslední hodinu jsme tedy strávili nahráváním starších věcí. Co bude dál, netuším.

pondělí 13.27

Dopolední kolo rozmanité:5/11. Vyhrál Adam (nad Tomášem H.), Tomáš M., krásným útokem nad silným soupeřem Soňa (to určitě publikujeme) a Vítek, který už popolezl na první desku. Já jsem spáchal hrozivý blundr,  dlouho jsem nedělal diagramy a je to cítit, Michala silný soupeř přehrál, prohrála i Verunka a Matěj. (Partie jsem ještě neviděl.)

Vojta hraje s Jirkou, měl S+J+p x V+2p, o hodinu lepší čas. Myslel jsem, že to za chvíli zapůlí, ale dosud hrajou, to bude maratón.

pondělí 13.36

Nahlédl jsem oknem do sálu, jen abych viděl, jak Vojta matí koněm a střelcem. Partie měla 114 tahů!

pondělí 19.50

Najednou mi jde připojení na sachyuo! No konečně …

Nejdřív toho musím využít k propagaci nezapomenutelného hotelu Kořínek, všichni si sem naplánujte dovolenou. Na obrázku je celá večeře v ceně 90 Kč (plátek sekané a pár kousků bramboru).

pondělí 20.00

Možná jsou na řadě nějaké historky z natáčení.

Napadají mě třeba stereotypy, které vytýká Pavel Němec našim hráčům. Soňa prý nekamarádí s věží a1 a nechává ji stát v koutě. Matěj zase mění dámy, kdykoliv mu hrozí špatná koncovka. Nevím, jestli jim to někdo odpáře …

Vítek prý vytýkal lanškrounským, že neumějí vyvíjet figurky, což je u nich klasika. Pepa Krátký na to replikoval, že v Ústí je sice vyvíjíme, ale jen proto, abychom je nastavili zadarmo a pak marně hledali kompenzaci. Nevím teda, koho tím myslel.

Po cestě na kolo se Tomáš M. ptal, proč že se musí partie zapisovat. Na odpověď, aby se daly dohledat chyby, se ptal neohroženě dál, proč se mají hledat ty chyby. Pavel Němec mu navrhoval, že když mu vadí partiář, nemusí tam mít ani hodiny, Vítek to ještě rozšířil na šachovnici a figurky. Tomáš M.: “Verčo, pak na mě počkej, já budu u partie jen tak sedět, abych měl víc spotřebovanýho času.”

A z přednášky: “1. e4 Jf6 je Aljechinova obrana.” Vojta: “Hele, nedá se to přetáhnout?”

pondělí 20.15

Sonina skvělá výhra z dnešního kola:

pondělí 21.00

Ještě rekapitulace dnešního programu: odpoledne jsem vyběhl s Verunkou a Vítkem na rozhlednu Štěpánka, výhledy byly neuvěřitelné. Další části výpravy došly postupně do obchodu, který funguje svátek nesvátek.

Přednáška Pavla Němce kombinovala historii šachu a pěkné útočné partie, naši vydrželi celé dvě hodiny! Došla řeč i na mat střelcem a jezdcem, na což Vojta upozornil, že je v předstihu, protože jindy bývají motivy z přednášky k vidění až v dalším kole.

A ještě panorama z Verunčina mobilu:

úterý 8.45

Snídaně (švédské stoly nevalné úrovně, tj. jeden druh sýra, dva druhy levného salámu, zelenina, obyčejné vločky nebo lupínky, každý den stejné) byla dnes výrazně obohacena sekanou od večeře. Dal jsem si dva plátky a měl závratný pocit, že mám na talíři aspoň stovku.

úterý 13.20

Čtvrté kolo v součtu úspěšné, 6,5/11. Vyhrál Tomáš H. (soupeřka nastavovala), Adam (uplatňoval v koncovce pěšce navíc a soupeř přehlédl vidli), Matěj (i on s pěšcem navíc a aktivním králem v koncovce), Verunka (taktika při soupeřově králi v centru), Vojta (s Kotvou vyždímal pěšce a uplatnil ho ve věžovce) a já (útok na krále při opačných rochádách). Půlil Vítek, když nedopočítal vyhranou koncovku.

Prohrál Tomáš M., kterému v koncovce chyběli pěšci, v miniaturkách strašně dostali Míša a Soňa, na zoufale pasívní figury doplatil Jirka.

O vzrušení se postaral Adam, který (stejně jako loni!) ztratil stravenky. Jako kdybych neříkal, že kdo si je nenechá u mě, riskuje, že bude týden bez jídla … Je to marný, marný, marný!

Čtvrthodina marného hledání … a stravenky se našly, měl je Mates, nějak si je vyměnili a Matěj na Adamovy v klidu obědval. 🙂

úterý 14.15

Další chvíle vzteku u oběda. Vepřo knedlo zelo, OK, akorát že 20 minut před koncem vydávání už dávali jen tři knedlíky a na Vítka nevyšlo ani zelí. Už jsem nevydržel a šel si stěžovat k řediteli turnaje – prý jsem první, komu něco vadí, zatím prý všichni chválili, že je to dobré a je toho dost. To je vtip???

Odpoledne se dělíme na dvě party, Soňa a mladší jdou na procházku, Míša a starší hrajou bleskáč. A večer bude další přednáška, program je nabitý.

úterý 21.40

V bleskáči jsme hráli solidně, seřadili jsme se většinou v půlbodových rozestupech. Já 7/11, Vojta 6,5, Vítek 6, Jirka 5,5, Míša 5, Verunka 3,5. (Výsledky dosud nejsou.)

Doplňuji ve středu: výsledky na chess-results a Verunka měla 4,5, takže jsme opravdu seřazeni po půlbodech.

Přednáčka FM Havlíka o iniciativě krásně spojovala různé motivy z těch předchozích. Zdůrazňoval roli řešení diagramů a pravidelného domácího tréninku vůbec. 🙂 A ukazoval známé a srozumitelné partie Morphyho a Aljechina, přidal i dva rapidy z vlastní praxe.

úterý 22.05

Závěr Verunčiny partie:

Sehnoutka Vojtěch (1176) – Holásková Veronika (1402):

Oba mají krále v centru, ale rozdíl v aktivitě figur je obrovský (iniciativa!), je spíš zázrak, že po jediném 24. Dh3 by se bílý ještě držel. Ale po 24. a3? Jf3+! je konec, bílý si musí vlézt do odtahu a po 25. Ke2/Kd1 Jxh2+ ztratí dámu. 0:1

 

 

 

 

 

 

 

Nejde wifi. Ale jde jiná – na určitém místě chodby.

středa 11.30

Časově jsme v půlce, zakládám nový článek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *