Šachový klub Ústí nad Orlicí

Nové naděje ve Svitavách + rady začínajícím

2. kvalifikace KP mládeže kat. H+D 10, 12, Svitavy, 23. 11. 2019

Před týdnem jsme byli na dalším turnaji mladších kategorií. Potěšila mě účast hned šesti našich hráčů – a to ještě nejel stálý účastník Vítek Růžička. Dva z našich – Dalibor Štandera a Zdeněk Šmíd dokonce hráli svůj úplně první turnaj.

Bylo toho mnoho najednou, co se nováček musí naučit. Najít se ve vyvěšeném nasazení. Najít svou šachovnici. Sledovat hodiny a nezapomínat je mačkat. Dávat si pozor na nepřípustné tahy. Hrát jednom jednou rukou. Provádět správně rochádu. Zastavovat hodiny a hlásit se o příchod rozhodčího, když je potřeba. Nahlásit výsledek partie.

Hlavním plusem tedy je, že všichni turnaj odehráli a něco se při něm naučili. S výsledky a předváděnou hrou už je to slabší, ale všechno se dá naučit.

Výsledky turnaje najdete na chess-results (pro změnu kategorie zvolte nahoře H12 nebo H10).

Ve dvanáctkách to šlo nejlépe Matěji Křížkovi, 3 body měl dokonce po třech kolech a zahrál si i se silnějšími hráči, bodově ho pak dotáhl Vojta Tomik (3), který je v kategorii jedním z mladších. David Hanák, který zářil minule, sehrál slabší turnaj (2), Dalibor Štandera při svém debutu získal jen kontumační bod, ale ve hře byly vidět docela slušné pasáže.

V desítkách byl lepší další debutant Zdeněk Šmíd, uhrál dva body a ukázal, že si umí hlídat figurky, s bodem a půl skončil náš nejmenší Jakub Vítek, který si musí hlídat jak figurky, tak přehlížení šachů – průběžně se ale rád nechá učit a navíc může hrát ještě další dva roky stejnou kategorii!

Nesmím zapomenout poděkovat našim stálicím, maminkám Vojty a Jakuba, které zázemí turnaj od turnaje vylepšují, už jsem dostal i kafe …

Těžší chvíle mě čekaly při návratu na nádraží, jedna SMS nedošla, na další rodiče jsem měl špatné číslo, dovolal jsem se do Karviné i do Teplic a nakonec šel od vlaku do Kerhartic kolem Roškoťáku 🙂

Hlavním poučením je asi tohle: všichni naši se mohou rychle zlepšovat, ale musí pracovat na drobné taktice, nejlépe denně. Tedy cvičit šach, obranu před šachem, maty, napadání figur, ústupy figur, krytí figur …

Ideální je vzít si šachovnici a řešit diagramy, např. Ivaščenka. Začíná to úplně lehce, náročnost pak trochu stoupá, ale snadno si najdete ty přiměřené.

Diagramy lze řešit i online, např. na Chess Tempo v sekci Tactics Training nebo na Lichess v sekci Učit se / Trénink. Na obojím je registrace zdarma a během několika pokusů o řešení se hráč dostane na diagramy své obtížnosti.

A pak je možné brát si jednoduché knížky pro začátečníky (rád doporučím) a pomaličku se z nich učit. Každý by měl brzy zvládnout:

1) ze zahájení obranu proti šustrmatu a obecné principy (vývin, centrum, rocháda)
2) z taktiky hodnotu figur, napadání a krytí, vazbu, dvojí úder (vidličku), mat na poslední řadě
3) z koncovek mat D+V, 2V, D+K, V+K a postup pěšce do dámy

A pak to všechno teprve začíná …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *