Šachový klub Ústí nad Orlicí

Gympl v okrese: obměna generací

Přebor družstev škol v šachu – okresní kolo kat. 6. – 9. tř. ZŠ
Lanškroun, 10. 12. 2019

Tytam jsou časy našeho dívčího družstva: loňské kvartánky (Dudlová, Holásková V.) jsou jinde, zadní desky se posunuly dopředu a do družstva přišli dva primáni. Od letoška jsem proto ani nic moc nečekal.

Ve startovní listině jsme sice byli druzí, ale za námi řada družstev se zkušenými hráči, někde měli ELO úplně všichni.

Od začátku se ale ukázalo, že to půjde. V prvním kole jsme vyprovodili Kunvald, ze kterého jsem měl lehké obavy, poměrem 4:0, a ve druhém kole jsme porazili favorizovanou Jiráskovku Lanškroun 2,5:1,5. To bylo důležité i proto, že prvním pomocným kritériem byl pomocný zápas.

A i nadále to šlo, poráželi jsme jednoho za druhým, jedinou zápasovou půlku jsme ztratili s Kláštercem (to je skoro taky Kunvald). Jenže … Jiráskovka už moc neztrácela, kdežto my jsme tu bodík, tu půlčičku vyhodili oknem. Domča, která dala koncovku s figurou víc za remis, protože se obávala, že to na 30 s nezvládne hrát. Tomáš, který přehlédl jednotažec na g7 a taky dal – bez konzultace – za půl koncovku s figurou navíc (v zajetí předchozího průběhu, kdy byl prohraný). Markétka, která v koncovce s věží navíc sáhla na věž a musela ji zadarmo představit. A Vojta, který souhlasil s matem, když mohl (dlouhým tahem) šachující dámu sebrat.

Takže nakonec nám jediný bod skóre chyběl na první místo. Ale celkově musíme být spokojeni. Patřili jsme mezi dva suverény soutěže, partie měly hlavu a patu, k vidění byla řada hezkých momentů, ratingově všichni v plusu.

Výsledky zde. Statistika: 21/28, 6 výher, 1 remíza, 2. místo, postup do kraje.

Dominika Šmajzrová uhrála 6/7, vládla první desce, i docela silné soupeře přehrávala, chybí jenom jistota při nedostatku času. Působila i jako lídr družstva, ostatní sledovala a hecovala.

Tomáš Holásek měl 4,5/7, náročnou druhou desku zvládl, blýskl se i několika korektními kombinacemi, v útoku je dobrý.

Markéta Holásková získala 5,5/7, při partii působí zuboženě a schlíple, ale pod tou maskou se skrývá chladnokrevné počítání a slušné technické výkony.

Vojta Eliáš, který měl být slabším článkem družstva, se ukázal být bodovým tahounem, nabral 5/7, po nepodařených turnajích jednotlivců konečně bodové žně. Jistě, má značné rezervy, diagramy denně by mu prospěly (i jiným!), ale ta hra má logiku a ledacos už vidí. Jo – a zpomalit!

V kraji to ovšem bude něco jiného, takové Pardubice jsou úplně jiná liga …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *