Šachový klub Ústí nad Orlicí

4 + 1 v Poličce

Krajská soutěž družstev mládeže, 1. turnaj, Polička, 14. 12. 2019

To je ta nejnižší soutěž družstev vhodná pro zapojení začátečníků. Letos jsem doufal, že postavíme i dvě čtyřčlenná družstva, ale hráčů se moc nepřihlásilo, nakonec to stačilo přesně na jeden tým. Moje děti už jsou zkušení hráči, Vojta Tomik hraje druhým rokem a Dalibor Štandera byl na svém druhém turnaji.

Výsledky visí na chess-results. Po prohře s favorizovanou Moravskou jsme se chytli a sbírali body, průběžně nám celkem přál los, proto jsme zákonitě v závěru dostali dvě ťafky a propadli se. Nakonec jsme odehráli silný turnaj, hráli jsme se čtyřmi z první šestice. Ale o sportovní výsledek tu ani nejde, spíš o zkušenosti.

Tomáš Holásek držel první desku se ctí a některé jeho výkony mě opravdu potěšily. 4/7, 1205.

Markéta Holásková si na dvojce počínala suverénně, odpadla až v závěru, kdy s Eliškou Sysrovou zazdila elementární pěšcovku (houf lidí kolem a padající prapor) a minutu poté udělala blundr v zahájení. 4,5/7, 1240.

Vojtěch Tomik už ukázal, že umí víc než jen šustrmaty. Při partii vidí jen soupeřova krále a občas mu vyjde hezký útok. Chce to ještě vnímat figurky kolem, nenastavovat svoje a dobírat soupeřovy. 3/7, 1028.

Dalibor Štandera hraje na nováčka docela pohledně, partie mají nějakou logiku a materiál leckdy vidí. Opakovaně ale doplácel na slabě chráněného krále. Zásada: krále po rochádě by kromě pěšců měla krýt aspoň jedna figura. A pokud soupeř útočí dámou, je třeba hlídat hrozby. Bohužel z několika šancí bod nebyl, aspoň kontumák. 0/6 + 1k.

A kdo byl ten pátý? Soňa Leksová, která pod vedením GM Pavla Šimáčka trénovala ve vybrané skupině druholigových hráčů (Jun, Pavlíček, Brožka). Jestliže dosud obětovala materiál každou chvíli, po práci s Talovými partiemi už nebude vůbec k zastavení. 😉

(Foto David Schaffer.)

Tomáš Holásek (1154) – Václav Šafář (1409, Polička B), 7. kolo:

Tomáš má o figuru méně, ale jednak ji na e sloupci může získat zpátky, jednak má za lubem i útok na krále. 1. … b5? Tam se partie nerozhodne. 2. Vxg6+! Kh8! Po braní věže by byl dvoutahový mat. 3. Vg7 f5 Jediná obrana, po 3. … Sf5? 4. Dxf5 Dxf5 5. Sxf5 trvá tlak na h7. 4. Dg2?! Zdravější bylo dobrat si na e6, ale to by Tomáš tak rychle nevyhrál … 4. … c4? Ignoruje hrozbu bílého. Nutné bylo 4. … Vg8! a bílý by musel najít 5. Df3! s udržením tlaku.

5. Vxh7+! Potěšilo mě, že to Tomáš viděl už předem. 5. … Kxh7 6. Dg7 mat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *