Šachový klub Ústí nad Orlicí

V hasičárně jsme domácí uhasili

Dolní Čermná – Ústí B 1:7 aneb zdaleka nejdelší nedělní rekreaci měl Jarda 

V takové tradiční ústecké sestavě (bez tří lidí z prvních pěti) jsme první novoroční zápas absolvovali v Dolní Čermné. Domácí vcelku kompaktní, hlavně na zadních šachovnicích +- rovnocenné. Základ 4,5, skóre by se hodilo, ale hlavně nepodcenit.

Po zahájení žádná hitparáda, moc se mi nezdály pozice na posledních dvou a zejména moje. Naštěstí klid přišel poměrně rychle, obratem ze základních příruček s obětí na h7 (po dobrání Jg5+ Kg6 Dg4, pamatuji si partii Hora-někdo) vyhrál Jarda Volf a jal se vyhledat nejbližší restaurant. Po vcelku korektní půlce na sedmé (i když Tomáš Mastný v jedné pozici asi přehlédl vítěznou taktiku) dodal druhý bod kapitán Bohouš, jehož soupeř si v horší věžovce vybral přechod do nehájitelné pěšcovky.

Pak se nějaký čas bojovalo, než v takové typicky kápedvojkové partii skóroval Honza Smola. Ten nejprve odolával tradičním remízovým námluvám svého soupeře, následně po nepřesnostech půlku naopak nabízel, aby ve velmi poučné věžovce prorazil nejprve obětí pěšce a pak celé věže za postup pěšců b+c. „Jen“ půlku přidal poté Petr Mareš, který po dvou nezdarech tentokrát hrál klidně pozičně, soupeř taky – oboustranně korektně vedená partie (a těch moc nebylo), hodně spotřebovaného času na relativně málo tahů dává tušit, že si pánové dali záležet.

Dohrávaly se už jen tři partie s plným bodovým přísunem pro nás – ovšem ve dvou jsme stáli hodně hraničně. Moje vyloženě kavárna, po zahájení hrůza s hromadou slabin (čili snaha hrát originálně), pak kavárenský útok při těžkých figurách. Naštěstí soupeř uvěřil a v konečné pozici i s pěšcem míň nešlo zabránit matu či ztrátě věže. Ufff… Určitě hůř stála taky Soňa Leksová, nicméně ratingově silnější soupeř místo utahování šroubů přehlédl vazbu a bez figury to dlouho nešlo. Další cenný úspěch naší juniorky!

Nejdéle se vzorně bojovalo a čekalo na první, kde v odmítnutém volžáku Vlasta Hrobař postupně zesiloval pozici a aktivizoval figurky, na konci fungovala vzorně spolupráce dámy s jezdcem.

7:1 je pro domácí kruté, určitě mohli vydolovat víc. My si ve skóre pomohli, ale pořád musíme čekat n

a klopýtnutí Třebové, bez něho to s postupem nevyjde.

Edit: Klopýtnutí přišlo (Třebová smolně praskla v Kunvaldu), takže nyní začínají závody na dálku. A nám ve sbírání skóre bodíků může hrát do karet to, že máme předek kompletně obehraný, zatímco konkurenty z Třebové a Svitav vzájemný duel teprve čeká.

One thought on “V hasičárně jsme domácí uhasili

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *