Šachový klub Ústí nad Orlicí

Virové lekce – začátečníci IX

Mat na poslední řadě

V zahájení je důležité dělat rochádu – král je v centru v nebezpečí, ukryje se na křídlo za hradbu pěšců.

Jenže pěšci ho chrání zepředu, nikoliv z boku. Naopak ho omezují, král nemůže ustoupit na jinou řadu. Král je tak zranitelný, stačí, aby dostal šach dámou nebo věží.


Nejjednodušší příklad – bílý dá 1. Ve8 mat.


Co proti tomu dělat? Typická možnost je “okno”, tedy h6, g6, třeba i f6 (to bývá ale často oslabení). Okno neodkládáme do chvíle, než nám hrozí mat, ale děláme ho už tehdy, když se vymění lehké figurky a chceme těžkými vyjet dopředu.


Lze hrát i o dvě pole, zde h5, g5 nebo f5, to je někdy vhodné kvůli zisku prostoru (ale je to větší oslabení).


Jinou možností je přiblížit krále – zde Kf8 – to je dobré tehdy, když nechceme pustit věž na e7.

Jaké okno si vybrat? Někdy je to jedno, ale jindy se díváme, které další figury působí na postavení krále. Tady je nesmysl hrát 1. … h6?? pro 2. Ve8 mat, správně je 1. … g6! – dělám si okno na černé pole a ještě omezuju bílého střelce.

Se střelcem na černých je to opačně – chyba je 1. … g6??, správně je 1. … h6!


Za mat na poslední řadě se dá obětovat figura (nebo i několik): 1. De8+!! Vxe8 2. Vxe8 mat.


Ale pozor, v šachu se brát nemusí! Bílý tu může zkusit “kombinaci” 1. De8, ale pokud černý dámu nevezme, nic se mu neděje. (Už vidím desítky dětí, jak okamžitě chňapnou Vf8 a teprve pak vidí, co provedly.) Černý může zahrát třeba 1. … g6, ale i h6, i tahy dámou na rozumná pole jsou správně.


Nakonec malé kouzlo. Bílý si může myslet, že po 1. Vd8+ dá mat na poslední řadě,  ale černý má obranu 1. … Ve8!! Věž tam sice není krytá, ale pokud ji bílý vezme, krytá bude! Naopak hrubka by opět byla sebrat bez přemýšlení věž, po 1. … Vxd8?? by bílý ten mat dal.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *