Šachový klub Ústí nad Orlicí

Lanškroun vládne školám

Necelý týden po okresním kole prvního stupně ZŠ se do Lanškrouna sjeli tentokrát školáci větší (6.-9. tř. ZŠ). V našem okrese jde tradičně o turnaj obsazený velmi pěkně (vloni 10 družstev, předloni 13 družstev). Trochu jsem se obával, zda se tu neprojeví útlum práce s mládeží v některých oddílech. Zatím jen málo: přijelo 9 družstev a hrálo se docela kvalitně.

V Dělňáku je příjemně a Jirka Krištof je starý pořadatelský rutinér, takže turnaj plynul bez zádrhelů, jedva skončilo jedno kolo, druhé začalo. Systém každý s každým, hodnocení olympijské, 2×15 minut.

Celkem po zásluze vyhrála a postoupila dvě lanškrounská družstva následovaná dvěma našimi družstvy ústeckými. První trojice turnaji vládla, my z gymnázia jsme se jakžtakž drželi, páté družstvo už je pod padesátiprocentním ziskem. Přesto se ani vzadu nehrály špatné šachy, připomněli jsme si některá jména známá z turnajů v minulých letech (Kubalík, Hunal) a i úplní amatéři předvedli ledacos zajímavého.

VÝSLEDKY NAŠICH ZÁSTUPCŮ

ZŠ Komenského Ústí nad Orlicí

Petr John (7,5/8) a Jirka John (7/8) ovládli první dvě desky, Petr ukazuje, proč je v šestnáctkách v krajské špičce, Jirka zase, proč by se měl k závodnímu šachu vrátit. Krásné výsledky! Honza Kašpar (5/8) si taky připomněl doby, kdy patřil k tahounům našeho kroužku, a tak škole k postupu výš chybělo jediné – kvalitní čtvrtý hráč. Radek Cihlář (0/3) ani Vojtěch Kočí (3/5) jím nebyli  a ani jím být bez dlouhodobého tréninku nemohli.

Gymnázium Ústí nad Orlicí

My začínáme budovat nové družstvo. Připomeňme, že jsme dvakrát vyhráli okres, předloni i kraj a byli jsme pátí v republice. Většina týmu (Mareš, Jániš, Kubišta) však odešla do kvinty a rázem se na první desce ocitla vloni čtvrtá Katka Šmajzrová. Družstvo doplnili dva primáni a dva hráči, kteří turnajové hry zanechali už kdysi dávno.

Kateřina Šmajzrová (4/8) nejen podržela první desku, ale táhla svým výkonem celé družstvo. Brzy se přizpůsobila rychlému hracímu tempu, hrála pragmaticky a ve většině partií stála dobře. Přehrála i oba favorizované lanškrouňáky, teprve v posledních minutách se projevil nedostatek rutiny – s Havelkou nechala stát v závěru věž, s Vuem vedla o figuru a spadla, když měl soupeř poslední vteřinu.

Vít Holásek (2,5/8) zahájil prohrou s Jirkou Johnem a výrazně trpěl nedostatkem času, takže vzápětí podlehl i dvěma slabším hráčům. Pak už to bylo lepší, ale Štěpán Kolomý s Lukášem Nečasem nejsou hráči, na kterých by se měl chytat k lepšímu výkonu. Nakonec tedy slabina týmu, mělo to být aspoň o dva body víc.

Lukáš Paukert (6,5/8) se naopak po propadáku v Polabinách odrazil k jednomu ze svých nejlepších turnajů. I s využitím chybiček slabších soupeřů sbíral bod za bodem a dosáhl procentuálně jasně nejlepšího výsledku z celého družstva.

Petr Jergl (2/4) a Jan Václavek (3/4) ukázali, že šachy docela umí a kdyby byli bývali chodili do kroužku, mohli z nich být platní hráči.

Na závěr poznamenejme, že Jindra Bielčik přivezl družstvo ZŠ Libchavy, jejichž hráči Horáček a Marcinko k nám do kroužku jeden rok taky chodili.

Výsledky tradičně na chess-results.

(Krajské kolo kategorie SŠ budu pořádat v prosinci u nás na gymplu, v předpředminulém článku se můžete vyjadřovat k termínu. Propozice během příštího týdne.)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *