Šachový klub Ústí nad Orlicí

Virové lekce – pokročilí XXVI

Lasker, opačné rochády, geniální oběti, útok na odhaleného krále

V roce 1894 se stal Lasker nečekaně mistrem světa. V roce 1895 se hrál silný turnaj v Hastingsu (viz partie Tarrasch – Blackburne, pokročilí XXII), který slavně vyhrál Američan Pillsbury.

Pillsbury byl geniální hráč, od kterého bychom se tu taky mohli učit, jestli budeme mít ještě pár let čas ;-). Byl autorem mnoha originálních útočných koncepcí a i Laskera několikrát na hlavu porazil.

Aby se vyjasnila situace na špičce, bylo do Petrohradu na pomezí let 1895 – 96 pozváno prvních pět hráčů z Hastingsu, aby sehráli zápasový turnaj. Tarrasch se omluvil kvůli lékařské praxi, hráli tedy čtyři hráči šestikolově! Vítěz Hastingsu Pillsbury, druhý Čigorin, třetí Lasker a pátý Steinitz. Pillsbury ukazoval svůj talent a po polovině turnaje vedl, když i Laskera dvakrát porazil (třetí partie byla remis). A v dalším kole měl Lasker černé … a sehrál jednu ze svých nejslavnějších partií.



Tahle partie sama o sobě je krásnou ukázkou intuitivního útoku, kde se nedá přesně počítat všechno, ale udržování napětí a působnost figur nahrávají útočníkovi.

A sportovně měla nesmírný význam: znamenala zlom v turnaji, po němž se Lasker odrazil k vítězství, kdežto Pillsbury se propadl do útlumu (i kvůli zdravotním problémům) a k boji o mistra světa se nikdy nedostal. Lasker hrál v roce 1897 zápas opět se Steinitzem, který skončil v Petrohradě druhý.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *