Šachový klub Ústí nad Orlicí

Šachy jsou sportem zimním!

2. kvalifikační turnaj KP mládeže do 16 let, Mistrovice, 4.12.2010

Už během týdne bylo jasné, že účast na tradičním turnaji v Mistrovicích bude výrazně limitována počasím, a tedy dopravou. Co bylo očekáváno, to se taky stalo. V našem případě se to projevilo jen tak, že nebyl ochoten jet nikdo z potenciálních řidičů, že se nepřihlásil žádný účastník navíc (oproti turnaji v Polabinách) a že ve čtvrtek odřekl Lukáš Paukert, v pátek i Katka Šmajzrová. Bylo nás tedy pět: jedině Petr John se nejmenoval Holásek.

Daleko větší paseku pak nadělaly okolnosti v účasti vůbec: v šestnáctkách deset hráčů místo dvaceti, ve čtrnáctkách dvacet jedna místo třiceti čtyř (a to pouze dvanáct “pravých čtrnáctek”, dalších devět hráčů byli mladší talenti, kteří si rádi zahráli turnaj navíc). Nedojela přihlášená Polička (prý nebylo auto), méně bylo polabinských, nepřijel Žamberk ani Litomyšl … Zato Hlinsko se ukázalo, to je oddíl, který letos šlape!

Prořídlé řady pak znamenaly pěkný turnaj: slabí hráči chyběli, kdo se v tomhle počasí vydal na šachy, ten už něco umí. Jirka Krištof  počítač ovládá, tělocvična třiceti dětem stačila bohatě, nebyla tam ani zima, hospoda s gulášovkou a párkem v rohlíku byla hned za dveřma … prostě pohoda.

Málem bych zapomněl napsat, jak jsme vlastně cestovali my. Jednoduše: přímým vlakem půl hodinky do Verměřovic, pak necelé tři kiláky chůze zimní krajinou – omrzlé šípky, laně na zasněžených polích, mlha zahalující kopce, orientální siluety modřínů. Výhrůžky meteorologů, že bude mínus dvacet, se nenaplnily.

H+D16

Pouhých devět hráčů neohroženě doplnila talentovaná Lucie Ambrožová ze Svitav (roč. 2001!), aby mohli hrát devítikolový turnaj každý s každým (arci s rychlejším tempem: 2 x 15 min + 5s/tah). Favoritů bylo právě pět a taky obsadili všech pět prvních míst, první dva skončili poprávu hráči Polabin.

Petr John měl v turnaji zvláštní los – čtyři první partie s hráči slabšími, další čtyři pak znamenaly mlýnici spolufavoritů. Z prvních čtyř zaváhal jen půlkou s Dominikem Markem, jinak se projevila jeho větší zkušenost. Se silnými pak vytěžil asi odpovídajících 1,5/4, porazil tu druhého nasazeného Daniela Vančuru (v zajímavé komplikované pozici soupeř nepochopitelně přehlédl pěšce před vlastním králem, navíc se šachem, a v těžké situaci překročil čas). V závěrečné partii pak Petr vykřesal bod z koncovky, která na to rozhodně nevypadala, a se ziskem 6/9 udržel 4. místo před Filipem Liduchem. Výkon 1537 je na úrovni Petrova ratingu a body za umístění se v boji o postupovou osmičku budou rozhodně hodit.

H+D14

I tady bylo zhruba pět jasných favoritů (počítám k nim i Patrika Žejdlíka, jehož výkonnost je určitě vyšší než těch nicneříkajících 1250). I přes drobná zaváhání (Kožúškova prohra v prvním kole s Neumannem, Havelkovy remízy s Kupsou a Brejšou) svoje pozice taky udrželi, trochu překvapivě s nimi držel krok i šestý Matěj Doleček (Lanškroun), který se možná zase vrací do špičky, kde dřív působil. Skvěle zahrál i sedmiletý Erik Žejdlík z Hlinska, po prohře s Vojtou vyhrál třikrát za sebou, dokonce i nad Kupsou! Kategorii vládnou tři oddíly: Lanškroun, Polabiny, Hlinsko.

Vojtěch Holásek hrál méně zbrkle než obvykle a dlouho to vypadalo na slušný turnaj, prohry s Vuem a Kožúškem se daly čekat (a nebyly to úplné jednobrankovky). Pak bohužel zapracoval los, přišel bratrovražedný souboj s Vítkem, ztráta figury po zahájení a pád do podprůměru. Z něj se Vojta mohl vyhrabat v posledním kole, s Martinem Burešem měl figuru, ale po nepřesnostech v koncovce z toho byla jen půlka. 3,5/7 sice dává perfo 1287, ale jen velmi průměrné 12. místo, turnaj vypadal na lepší výsledek! O postupové body tu naštěstí nejde.

Vít Holásek začal nesoustředěně a po pár tazích věnoval Zendulkovi dámu. Následovalo 3,5/4, a to ještě neporazil Buráka dokonce s celou věží navíc (dopustil vytvoření postouplého černého pc2 a s pozicí si při nedostatku času nevěděl rady). Po výhře nad Vojtou šel tedy do finiše z pěkného pátého místa a soupeři (Brejša, Neumann) mohli být k poražení. S Brejšou ale nedokončil útok a v koncovce chyběli pěšci, s Neumannem pak po vzoru první partie vylezl ze zahájení bez dámy a bylo po nadějích. 3,5/7, ale výkon jen 1186, 13. místo, přičemž nikoho silnějšího za sebou nenechal. Finále to letos nebude.

Veronika Holásková již tradičně neměla co ztratit. Po třech nulách dostala kontumáka a nastoupila k boji o poslední místo se Zelenkou z Hlinska. V lítém boji poztrácela víc figur než soupeř, musela krýt hrozící maty, partii jsem přestal sledovat … a když jsem se pak koukl, byl soupeř bez dámy a matila Verunka! Hned v další partii zmatila na géčku Zendulku, čímž “pomstila” Vítka za první kolo, a v posledním kole se dlouho držela proti Kupsovi – co víc si přát? 3/7 je v té konkurenci nad očekávání, 2. místo mezi dívkami (a co na tom, že hrály jen dvě, ostatní dojet mohly a nedojely!), nechala za sebou mj. dva o pět let starší kluky s turnajovými zkušenostmi. Pěkné!

Výsledky jsou tradičně na chess-results: H+D16, H+D14.

Partiové ukázky? Takhle pozdě v noci? No budiž.

Vít Holásek (1250) – Martin Knápek (1100, Lanškroun):

Bílý je samozřejmě vyhraný jakkoliv, převahu realizoval přesně: 1. Vxg6+! hxg6 2. Dxg6+ Kh8 3. Dxf7 Vg8 4. Ve1 c4 5. Ve7 1:0

———————————————————————————————————————————-

Ladislav Zendulka (1100, Svitavy) – Veronika Holásková (1100):

1. … Sxh3!! 2. gxh3 Dxh3 3. Sxf6?? Hrozilo 3. … g5 4. Sg3 Dxg3+. Dalo se tomu čelit nejspíš tahem 3. d4, i když stačit by to nemělo. Otevření géčka je však sebevražedné. 3. … gxf6 4. Jh2 Vg8+ 5. Kh1 Dg2 mat. Na géčku, co jiného jste čekali? 🙂

——————————————————————————————————————————-

Vít Holásek (1250) – Adam Brejša (1250, Lanškroun):

Bílý někde poztrácel pár pěšců, je čas hledat kompenzaci! 1. Vxh5+!! Kg7! Přijmout oběť nešlo. 2. Vh7+?! (2. Dh6+! = ) 2. … Kf6 3. Df4+ Ke7 4. Dg5+?! Kd6?! 5. Df4+ Kc5 6. De3+?? Po 6. Dxc7+ bych už sázel spíš na bílého. 6. … Dd4 A je po útoku 🙁 0:1

—————————————————————————————————————————–

Martin Bureš (1250, Polabiny) – Vojtěch Holásek (1250):

1. … d3! Jéje! Po ústupu koně přijde velmi hnusná pěšcová vidlička! 2. Vc3 dxe2 atd. Bohužel Vojta koncovku se střelcem navíc transformoval do věžovky se dvěma pěšci navíc a tu nevyhrál. Nevyužitá šance, mohl skončit do desítky. 1/2

————————————————————————————————————————

Na Petra Johna jsem nezapomněl, ale v jeho partiích se (pokud jsem viděl) příliš nejiskřilo, šlo spíš o technické pozice. Tak aspoň podivuhodný zvrat z posledního kola.

Petr John (1532) – Oliver Novák (1100, Polabiny):

Oliver Novák je jeden z hráčů, kteří se zase po jisté pauze objevují v turnajích. Výkonnost má jistě vyšší než onu 4.VT (v turnaji perfo 1380), ale Petr měl určitě vyhrát. V pozici diagramu mi však nebylo jasné, jak to udělá. Černá věž je správně za volným pěšcem, bílá sice není zavřená na a8, chránit pěšce zboku je lepší, ale na královském křídle je to 4:2, to je moc. Kdyby se bílý král o něco pokoušel na dámském křídle, může dát černý třeba i věž za a pěšce a včas si vytvoří volné pěšce na křídle královském. Odešel jsem od partie – a vrátil jsem se, abych viděl bílou věž na a6 (!!) a černou pozici v troskách. Jak k tomu došlo?

1. … f5 2. Ke3 f4+ 3. gxf4? Tím je černý h pěšec volný a může šlapat! 3. … exf4+ 4. Kd3 h5 5. Kc3 Vot tibjé optimízm! 5. … h4 6. Kb3 Va1 7. Kc4

7. … Vc1+? Tento tah má “dvojí účel”: 1) odvést věž z a sloupce, 2) dostat bílého krále s tempem dopředu, kam směřoval. Po 7. … h3! musí bílý horkotěžko tahat za záchrannou brzdu tahem 8. Vb3 a bude rád, když to zremizuje. 8. Kb5 Va1?? Po 8. … Vb1+ je to pořád remis. 9. Vb6+ Kf7 10. Va6 Právě v tuhle chvíli jsem přišel a nechápal. 10. … Vb1+ 11. Kc5 Vc1+ 12. Kd4 Vd1+? Černý ještě nažene bílého krále na královské křídlo, tam určitě nechtěl, že? 13. Ke4 Ve1+? 14. Kxf4 Ve8 15. a8D Vxa8 16. Vxa8 atd. 1:0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *