Šachový klub Ústí nad Orlicí

Bohemia B v diagramech

Ne že by to včera byly bůhvíjaké šachy, ale klíčové momenty jsou čtenářsky vděčné, byť teda ne vždy pro nás příjemné.

1) Marian Sabol – Petr Kvapil

Trompovského útok černý nějak ustál, ale po zahájení ztratil nit a tady už mu těžko radit, zvlášť když Marian pokračoval 15. Kb1!! Proti převodu jezdce e2 přes c1-b3 na c5 není obrany a dominance bílých figur pak bude naprostá.

Bílý pak pokračoval plánem g2-g4 a f4-f5, zatímco černý převaloval figury na osmé řadě, v analýze jsme vymýšleli, jak tam nastavět úplně všechny.

Tady už braní 26. hxg6 končí jakékoliv naděje na další hru, černý nezabrání těžkým materiálním ztrátám. Za čtyři tahy se po ztrátě věže h8 vzdal. 1:0

2) Pavel Mudruňka – Pavel Holásek

Své partii bych rád předeslal určité zamyšlení nebo bilancování. Že šachy souvisí s fyzickým a psychickým stavem, je známo; ale ony s ním fakt souvisí, a moc! Jaro jsem strávil prakticky v nekonečném zápřahu u počítače, online výuka byla zajímavá zkušenost, ale dlouhodobě zcela neúnosná. Víkendy stačily sotva na dospání. Můj šachový trénink se omezoval na psaní výukových textů na web a blicky na lichessu v oparu únavy, které vedou spíš k povrchnosti a ztrátě (!) komplexnějšího šachového vnímání. Navíc teď maturitní týden. K šachovnici jsem sedal s radostí, že si zase zahraju naživo, ale záhy jsem byl zděšen, jak hrozně se mi vytratila schopnost běžného propočtu. Opakovaně jsem neviděl dvou až třítahové varianty a vůbec jsem je nedokázal hodnotit. Tristní zkušenost – a můžu se jen těšit na dočerpání sil a důkladnější trénink propočtu.

Píšu to mj. proto, že mládež nebo rekreační hráči jsou v takovém stavu možná setrvale, a je to škoda. Vážnou partii a pořádný trénink nemůžou lehčí podoby šachu nahradit.


Dostal jsem se do odnože Tarrasche, kterou jsem neznal, a hloupě jsem si tahem b6 oslabil dámské křídlo. Tady přišlo 12. Sa6!, tah, o kterém jsem vůbec nevěděl, a po 12. … Vb8 (12. … Vc7? 13. Sf4 Sd6? 14. Jb5 +-) 13. Sb5 jsem vůbec neuvažoval o opakování tahů a zahrál 13. … Dc7? Následoval další tah, který jsem úplně podcenil, totiž 14. Da4! – a stále jsem necítil nebezpečí. 14. … Vbc8? vypadá přirozeně, ale je to blundr. 15. Sa6! vůbec není opakování tahů a 15. … Vcd8? sérii omylů jen dovršilo. Přišlo totiž 16. Sf4, kdy by po 16. … Sd6 opět přišlo 17. Jb5, jenže po automatickém 16. … Dd7? 17. Sb5! je to na ručník. Je kouzelné, jak bílý zdánlivě bezcílným popotahováním z a6 na b5 a zpět zesílil svou pozici a jak využil pole b5 v různých variantách jak pro střelce, tak pro jezdce. Zkusil jsem aspoň 17. … Vc8 18. Je5


18. … Jxe5
a soupeř naštěstí šel do varianty 19. Sxd7 Jxd7, kde mám za dámu dvě figury a ještě můžu kalit vodu. Kdyby sebral 19. dxe5!, měl by prostě čistou figuru – a víc než to, Vc8 se potom před dvěma střelci neschová.

Zajímavá transformace materiálu ještě mohla nastat po 19. … Sxd7, pokud  by bílý sebral 20. dxe5!? Sxa4 21. exf6 Sxf6 22. Jxa4. Dostat se z pozice, kde má jedna strana za dámu dvě figury, do varianty, kde se druhá dáma vymění za tři figury, takže bílý bude mít pro změnu figuru navíc, to je kuriozita.

Dalších dvacet tahů mlžení radši vynechám, bílý mě několikrát omilostnil, ale pozice zůstávala prohraná.


Aspoň jsem ale otravoval (i zde je ještě hrozba Vf2+) a bílý tady rezignoval na hledání výhody (tu mohl mít třeba po počítačovém 44. Ve5! nebo normálním 44. Vb1!, co jsme měli v analýze), zahrál 44. Ve2 a nabídl remízu, což jsem neslyšel a sám jsem ji nabídl až po opakování tahů Ve1-e2-e1 Vd2-d1-d2. 1/2

3) Petr Jániš – Karel Bartoš


Ve skandinávské s Dd8 asi nebude 6. … Jc6? ten ideální nápad a v analýze jsme zkoušeli, zda nešlo okamžité 7. d5 (šlo). Petr dal 7. 0-0 e6 a až tady 8. d5! Comp se tváří, že problém nastal až v dalším tahu, ale z lidského hlediska je to průšvih už teď: černý král trčí v centru a sloupce se otevírají. 8. … Jb4? vypadá jako hrozba věžce a1, ale neřeší to základní potíž černého. 9. dxe6 Dxd1?


10. exf7+! 
Mezitah, který opravdu nepatří k těm těžkým. 10. … Ke7 11. Vxd1 Nejde ani tak o pěšáka navíc, který bílému zůstal, ale černý král je navzdory výměně dam pod útokem. Všechno skončilo královskou procházkou:


18. Sf4+ Kb6 (20. … Sd6 21. Jcb5+ +-) 19. Ja4+ Ka5 20. Sd2+! a je konec, po 20. … Kxa4 je 21. Sb3 mat a ani odevzdání figury na b4 dlouhodobě nic neřeší. 1:0

4) Martin Stoček – Jakub Netušil

Bílého (roč. 2006) znám dobře z turnajů mládeže, ale on už válí za dospělé, další z krajských talentů. Kuba si v klidu postavil Tartakowera, ale nezafungoval mu cit pro nebezpečí a v pozici, kde nebylo jedno, čím dobrat nazpět, se zmýlil:


13. … Sxf6?? Následovalo 14. Jxe6!! a partie se dala zabalit, i když se Kuba rozhodl protrpět ji až do koncovky a ještě použít druhý partiář. Problém je jak v materiální ztrátě, tak potom slabém postavení černého krále, které omezuje černého v aktivní protihře. 1:0

5) Martin Poslušný – Gabriela Králová


Tarrasch, jak bych si ho černými zahrál, s izolákem a tedy aktivitou. Martin zahrál pár měkčích tahů a musel odrážet hrozby (pro izoláka typická baterie b8-h2), ale nic by se nedělo, nebýt nešťastného 18. h3?? Kdo hraje izoláka, ví, že se často zkouší proobětovat přes g3 nebo e3, ty body je třeba držet, oslabení je fatální. 18. … Jxf2!! a konec je hned, v partii po 19. Se5 Jxe50:1

6) Pavel Stehlík – Vlastimil Hrobař

Pana Stehlíka znám jako velkého šachového nadšence a navzdory obrovskému ratingovému rozdílu se dlouho držel, rozhodla ale drobná taktika:


Bílý už to nemá lehké, nástup pěšců královského křídla byl od Vlasty správný plán. A tady není jedno, kam ustoupí jezdcem: 25. Jh4? Bylo třeba jít na e1, aby byla dáma kryta dvakrát. 25. … cxd4 26. exd4 Sxd4 jednoduchý zisk pěšce díky vazbě po c sloupci. 27. Dd2? Jedna chyba plodí druhou. 27. … Sxf2 A bílá pozice se rozpadá, bílý král je pod útokem.  Hrálo se ještě deset tahů. 0:1

7) Jaroslav Volf – Isabela Horáčková


Jardova soupeřka to hrála s respektem a tady k prostorové převaze přibyla i materiální: 12. exd6 Sxd6 13. c5 vidle. Hrálo se ještě dvacet tahů až do matu pěšcem:



31. h4 mat. 1:0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *