Šachový klub Ústí nad Orlicí

Konec s Kancem

Žamberk – Ústí 4:4 aneb mít takovou hrací místnost, nevynechám ani zápas 🙂

Jelikož v předposledním “koronakole” přijela rezerva Bohemky jen v sedmi a já se pakoval zpátky na chatu, těšil jsem se o to víc na kolo závěrečné a slíbil k temu i reportáž. No a protože hrací místnost domácích patří do kategorie snových (pivovar s restaurací), inspirace přichází sama od sebe…

Předně pro áčko to byla, vzdor bacilu, sezona úspěšná, postupová. Po úvodním klopýtnutí s Lanškrounem se ústecký válec rozjel naplno a dvě kola před koncem bylo vymalováno. Nic na tom nezměnil fakt, že jsme poslední zápas nevyhráli a k tomu jeli do Žamberka v drobně slátané sestavě (čehož důkazem je moje nominace 🙂 ).

V přátelské atmosféře se začalo načas, domácí v osmi se dvěma Oušťáky (Vojta Holásek, Verča Šmajzrová). Aktéry bychom mohli rozdělit do dvou kategorií – ti, co chtěli hrát, a ti, co chtěli venku konzumovat, konverzovat a smát se kamarádům z kategorie jedna 😀

Vzorně to nejdříve zapůlil kapitán na první (osm tahů v holandské), ústecký duel Šmajzrová – Mareš na sedmé (osm tahů v pircovce) a Miloš Mazura s Vítkem Holáskem o stůl dál (jedenáct tahů v sicilce s f4). O moc déle netrval ani duel Holásek-otec – Holásek syn č.3 – jenže v něm si Vojta černými naběhl na základní fígl v ruské a mlžit záhy nebylo ani jak, ani kde, ani s čím 🙂

Vedli jsme o bod a viděl jsem to nadějně, zvlášť ve chvíli, kdy stihl nepohodlnou pozici černými včas zapůlit Vlasta Hrobař (nejdřív nabídku odmítl, ale pak si to od nás nechal venku vysvětlit 🙂 ). Domácí ale přeci jen stihli skóre srovnat, protože Petr Jániš si v napohled neškodné pozici nepohlídal odchyt kvality a hledání kompenzace/ústecká mlha se u tvrďáka Petra Dungla nesetkala s pochopením. 

Zbyly dvě partie a zatímco se venku žvanilo, blicalo a popíjelo, zuřivý reportér i Kuba Netušil utahovali šrouby. Bohužel ani jedno nevyšlo, můj soupeř se výborně popasoval s vlastní časovkou, Netík vydoloval pěšce, pak druhého, ale nestejnopoláci byli proti. Takže nakonec 4:4, v prázdninové atmosféře, s výborným pivem – takový konec postupové sezona je fakt za odměnu 🙂

K partiím následující směs vyprávěnek, v diagramech ať se porejpe Pavel Holásků 🙂

Buráň – Šmajzr 1/2 O den dřív dostal Martin od GM zeťáka a dalo se čekat, že to s přátelsky naladěným soupeřem nebude hrotit. Zahlédl jsem náznak stonewallu a pak uklizené figurky 🙂

Holásek Pavel – Holásek Vojtěch 1:0 Vojta je mistr improvizace a šejdění, nicméně u hráče výkonnosti 1950+ by to nějakou teoretickou erudici asi chtělo a díry jsou občas z kategorie Macocha. Tady v ruské s Jc3 nevyměnil, nýbrž “pokryl” (Sf5??), o koně přišel a bylo po partii.

Dungl – Jániš 1:0 Pokud by se Petr zařadil do kategorie 1 a brzy nabídl remízu, předpokládám, že by se soupeř nebránil 🙂 On ale postavil aktivní benoni, na které bílý zareagoval nejdřív měkce (Sd3, h3, Sf4), pak tvrdě (po Df6? přišlo e5! s nesložitým ziskem kvality – visela věž na b8). Zbytek vypadal od bílého dost přesvědčivě.

Netušil – Kalous 1/2 Tomáš s námi většinou trpí a i tentokrát to měl nahnuté – Kuba v králce zabral většinu šachovnice, k prostoru přidal pěšce, pak dokonce druhého. S dámami a nestejnopoláky jsem to viděl nadějně – věčnákům se bílý vyhnul, jenže už bez dam byla realizace a s druhým pěšcem navíc přetěžká. Jestli to šlo, nevím, černý se každopádně ubránil.

Havrlík – Hrobař 1/2 Něco anglického/katalánského/cosi, Vlastík po svém (domek, c6, tradiční výlet dámou na b6). Bílý ale měl aktivitu (silný Je5), náš hráč po výměnách slabé c6. Remíza nabídnutá za minutu dvanáct, bílý okamžitě přijal, ale jinak by to prý hrál pomalu a zajisté vyhrál 🙂

Pokorný – Brdíček 1/2 Já se tak těšil na šachy! Akorát teda v přípravě jsem koukal na všechny možné… s výjimkou Davida. Takže z vlastní hlavy, možná poprvé za družstva 1.d4 (výsledek dvouměsíčního blicání na lichess), abychom neopakovali sicilku z loňska. Nicméně partie měla podobný průběh – měl jsem prostor, plán, strategicky se mi to moc líbilo. Petr Mareš po partii a počítač doma můj optimismus trochu krotili, ale cítil jsem se v pozici dobře a před soupeřovou časovkou byl výhra na spadnutí. Jenže David opět prokázal, že má víc životů než kočka, ve vlastní kisně našel aktivitu (c6!), já už taky s poslední půlminutou ve 40. tahu frajersky (dle ploutve ovšem správně) obětoval kvalitu za protivného d4 oře, nicméně po nepřesnosti v tahu 41 jsem byl za remízu ještě rád. Její nabídka se spojila s druhém nabídkou s souběžně hrané partii Netušil – Kalous a pečetila na 4:4.

Šmajzrová – Mareš 1/2 To mohlo být zajímavé, ale prý “to bylo komplikované” (Verča), takže 8 tahů v tradiční Petrově domečku a hajdy na pivo/limo.

Holásek Vít – Mazura 1/2 To mohlo být taky zajímavé (sicilka e4 c5 f4 d5!?), nicméně Miloš prý kolo předtím vzal dámou krytého pěšce, takže remízové námluvy máme pochopení. 




                               

 

 

 

 

One thought on “Konec s Kancem

  • Pavel Holásek napsal:

    Jenom poznamenávám, že remízy na sedmé a osmé desce zas tak krátké nebyly, na těch pár tahů hráči promysleli docela dost času.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *