Šachový klub Ústí nad Orlicí

Zápas AKIS – UO v diagramech II

Další “rozsáhlá” várka partií z neděle, do Velikonoc budeme hotovi …

Jan Šimek (2150) – Borek Bernard (2342)

Kurzívou občas vložím část Honzova komentáře z pilotního článku.

Tah 7. b3 určitě nepatří k nejfrekventovanějším, ale pár velmistrů už ho zahrálo. (Rozhodně nemíním třebováky učit hrát Paulsena, toto zahájení v Ústí není známé.) Docela zajímavé odbočení z běžných schémat.

Po 11. … e5 černý “hraje Svěšnikova”, ale bílý ne. Tah 12. f4 vedl do pozice, kde bílému vznikl izolák e4, ale černému ještě slabší izolák d6.

To hlavní potom přišlo o čtyři tahy později. Na tah 15. … Dg5

zareagoval Honza fantasticky 16. Jf3!! V první řadě jde o báječný nápad (ustupovat se nemusí!). Pak taky o propočet či odhad vznikajících pozic (buď vznikne pozice s materiální nerovnováhou, nebo taky černý brát věž nemusí a co s ní pak na f4?)

“Tah 15. Jf3! s obětí věže mě stál 25-30 minut, i když jsem ho viděl po pár sekundách (počítal jsem oběť kvality Vf5 – byla by korektní s trochu lepší pozicí bílého) a nakonec jsem na to časově doplatil.” (J.Š.)

16. … Dxf4 Po nějakém Dh5 nebo Dh6 přijde 17. e5 a bílým figurám se otevírají žírné pastviny, po Sxf3 normálně 17. Vxf3 a na černou pozici jsou namířena čtyři nabitá bílá děla. 17. Sc1 Jádro pudla. Všude dobře, doma nejlíp. Je po ní. 17. … Dxf3 18. gxf3 Sxf3+ 19. Kg1

Výchozí pozice dalších bojů – a musím  s lítostí přiznat, že tomu nerozumím. Už na první pohled jsou možnosti spletité, oboustranně je na co útočit, abych si snad pořídil věšteckou kouli. 19. . … 0-0 20. Sg5?! Možná je chyba tady; na b2 se mi líbil víc. 20. … Vfe8 21. Dh4 Sd8

Že by se pe4 ukázal být slabším než pd6? 22. e5 Nebylo asi zbytí. Ale s vědomím dalšího průběhu partie je vytvoření tandemu volňáků e+f osudné. 22. … dxe5 23. Sxf6 Sxf6 24. Dxh7+ Kf8 25. Se4 Aspoň že černému nezůstane dvojice střelců. 25. … Sxe4 26. Dxe4 Ve7 27. Dh7 g6?

Bylo třeba jít pokorně zpátky věží. Černý sice pokryl mat, ale jednoduše ztratí pg6. 28. Vf1 Sg7 (28. … Ve6?? 29. Vxf6!) 29. Dxg6

Následující pasáž raději přeskočím, drobné taktiky je tam  plno a šťourat se s motorem v tazích, na které měl Honza poslední půlminutky, mě nebaví.

“Jednou dokonce jsem mohl 3 tahovou kombinací vyšachnout pěšce f5 (33. Dd5+) s výhodou zhruba 3.3, nějak jsem si toho nevšiml.” (J.Š.)

Klíčová pozice pak vznikla po kontrole.

Pořád je to těžký. Soupeře je třeba držet na uzdě, aby se mu pěšáci nerozběhli, a trpělivým manévrováním hledat skulinky, které si soupeř případně nadělá. Žádný huráútok tam není, pěšci dámského křídla to mohou zkusit, ale daleko nedojdou. 41. Dg5?! bylo asi krokem na šikmou plochu, po 41. … f4 už to opticky není hezký a 42. Dg6+? vede do koncovky, kde bude výhru hledat černý. 42. … Vxg6 43. hxg6+ Kg8 44. gxf7+ Kxf7

Babo raď. V týhle partii je tolik těžkých pozic, že ohavné moderní rychlé tempo nemůže na zodpovědnou hru stačit. Honza píše o “jednoduchém” přesunu krále na g2 – jenže to je protiintuitivní, proč se vzdalovat od středu? Ano, dalo se to udržet, ale stejně tak platí, že bylo skoro zákonité to ztratit. Člověk není stroj.

“Ta koncovka byla sice jasná remíza, ale s tím časem se mně nepodařilo vymyslet jednoduchý plán k remíze, stačilo v pozici B: a2,b3,c4 Vd5 Ke2 Č:a6,b6,e4,f4 Sf8 Ke6 zahrát Kf2 , s přesunem na g2 a pěšci se nehnou, když se pohnou, tak je zablokuju na černým a spíš to ještě můžu vyhrát já, s věží bych si mohl tahat z d5 na h5 a černý král se na 5.řadu nedostane.” (J.Š.)

Konec přišel ve druhé kisně

po tahu 48. Vd8? Střelec vstoupil na bojiště 48. … Sc5 a teď už je na Kf1 pozdě, přijde f3 a král se na g2 nedostane.

A závěrečnou parádou bylo 54. … e2+. Přes chybičky velmi dramatická partie, důstojná předních šachovnic.

“Soupeř z tý pozice vytřískal nejvíce co vůbec mohl, když jsem mu dal to blbé Dg6+ s přechodem do remízové koncovky, kterou jsem ještě dokázal po…. , přitom mně ještě soupeř tvrdil, že koncovku měl vyhranou (nikdo z nás neviděl ten jednoduchý přechod krále na g2) a že v partii nestál hůř.” (J.Š.)

0:1


4 thoughts on “Zápas AKIS – UO v diagramech II

  • Borek Bernard napsal:

    Hezká analýza, která dobře zachycuje zamotanost partie. Docela dost jsem toho přehlédl, přeci jen chybí praxe, ale nerovný materiál mi z praktického pohledu vyhovoval – Honza si při tahu 16.Jf3 nechal utéct čas.

    Koncovku jsem během partie hodnotil jako vyhranou, protože jsem neviděl převod krále na g2 (to mi musel ukázat až počítač). Honza sice píše o jasné remíze, ale nejsem si jistý, kolik hráčů v místnosti by obranný plán skutečně našlo (o kisnu se nejednalo).

  • Jan Šimek napsal:

    21.De3 je objektivně nejsilnější,taky jsem nad tím uvažoval,ale nechtěl jsem dávat dámu na diagonálu g1-a7 kde mám krále a trochu blokovat střelce. Je možné, že po De3 bych se do vyhrané pozice ani nedostal, po Sg5 jsem se dostal,ale nezahrál to přesně.

  • Jan Šimek napsal:

    20.Sb2 jsem taky chtěl hrát,ale je tam 20..d5!, to jsem při partii viděl a podle pc tam je věčňák ( to ještě musím přesně zahrát já).Místo 41.Dg5 jsem chtěl hrát nabízející se 41. c4 s velkými šancemi na výhru, ale nějak jsem neviděl vynuceně výhru, tak jsem zahodil všechny šance na výhru po nesmyslném 41.Dg5? po 41…f4 se to černému hraje samo a spíše já musím hledat remízu, i když objektivně stojím asi trochu líp. Trochu nesouhlasím s 20.Sg5?!,nechal bych to bez hodnocení, jinak hodně dobře okomentováno.

  • hurtak napsal:

    Taky škoda, mohlo to být 2:0 pro nás na prvních dvou deskách, to by se koukalo :). Jen k 20.Sg5?! – opravdu to vypadá jako zárodek problémů, když srovnáme s pozicí, kdy by bílý zahrál 20.De3 Sh5(asi jediný “dobrý” ústup)21.Sa3!? s dalším Db6, tak ta pozice za bílého vypadá líp,než s Sg5 a Dh4.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *