Šachový klub Ústí nad Orlicí

Závěrečná kvalifikace čtrnáctek a šestnáctek

V sobotu 9. dubna jsem vyrazil s dětmi na závěrečný turnaj čtrnáctek a šestnáctek do Hlinska. Tímto turnajem v podstatě končí své působení v mládežnických kategoriích Katka Šmajzrová a Petr John, kterým jsem věnoval také většinu pozornosti. Nyní je ještě čekají Zaječice (tedy přesněji Seč), pak ještě teoreticky Mistrovství Čech či ČR a pak už hlavně zápasy za dospělé. Petra doufám, že ještě řadu let za šachovnicí uvidím, u Katky si už tak jistý nejsem, ale třeba mě překvapí ;-).

A nyní k výsledkům, Katka začala dle očekávání – Petr Pospíšil je jeden z těch, na které opravdu nárok nemá, pak však hrála velmi slušně, prohrála sice ještě ve třetím kole s Gregorem, kde místo zisku pěšce se nechala zatlačit do velké defenzívy, z které už nenašla cestu ven. Nicméně obrat, který jsem jí ukázal (má-li bílý Sh4, černý Jf6, Se7, Dd8, tak není radno za bílého lézt něčím na d5 😉 ), o dvě kola později použila na Dominika Marka, získala figuru a spolu s dvěmi dalšími remízami skončila na krásných 4/7, kdy za ní skončil mj. Vojta Melichar. Celkové 8. místo, 2. mezi dívkami za Natálkou Dunglovou v tomto turnaji i celkově. Takže další stříbrná medaile, tu vysněnou zlatou bude muset získat až mezi juniorkami či dospělými (pro nezasvěcené – celých těch 5 let, co hraje, měla vždy v kategorii Kristýnu Sabolovou a Natálku Dunglovou, které přece jen šachům dávaly výrazně víc).

Petr hrál celkem svůj standard, obě prohry s Pospíšilem i Vančurou byly hodně zbytečné, ovšem kárat ho za ne zrovna přesně hrané koncovky po nedělním ligovém zápase Áčka dost dobře nemůžu 🙂 . Když bude na sobě pracovat, tak potenciál na výrazné zlepšení a prosazení se i mezi dospělými určitě má. Celkové 5. místo v tomto turnaji bylo asi maximem, s přehledem postoupil do finále, kde se uvidí, jak dopadne mezi nejlepšími.

Celkové výsledky šestnáctek.

V čtrnáctách startovali ostatní naši hráči a hráčky, jen Vítek Holásek ale do této kategorie patří. Vojta, Verunka a Kačka si byli hlavně zahrát. Nejlépe se dařilo Vojtovi Holáskovi, škoda poslední partie s Ambrožovou, viz. diagram:

Černý na tahu v partii zahrál 1. Jf2+? Kd5 2.Se6+?  (ještě stále šlo zahrát alespoň Jh3) atd., bílá vybrala nabízené pěšce a pak prošla d pěšcem do dámy. Správný první tah černého vás doufám brzy napadne 😉

Vítek sice Ambrožovou porazil (i když se štěstím na čas, celou partii hrál bez figury), s Vojtou prohrál (viz. fotografie závěrečné pozice níže) a závěr mu vůbec nevyšel, má určitě na víc. A obě dívky (Verunka Holásková a Katka Dudlová) si byly hlavně zahrát, soupeři v této kategorii jsou ještě přece jen nad jejich síly, však také byli i o 6 let starší…  Vlastní partie jsem moc nesledoval, když dohrály starší, tak ti menší už byli většinou dávno skončení také.

Celkové výsledky čtrnáctek.

Celkové zhodnocení starších kategorií předpokládám přidá Pavel, který děti sledoval v průběhu celé sezóny.

One thought on “Závěrečná kvalifikace čtrnáctek a šestnáctek

  • Pavel Holásek napsal:

    Celkové hodnocení? No prosím. V šestnáctkách si naši uhráli svoje, Petr John nesahá po prvních místech, ale v osmičce byl vždy spolehlivě, Katka hraje – na to, že nechodí do kroužku – nad plán, do osmičky neměla daleko (a to ještě vynechala Mistrovice, kde visely body velmi nízko).

    Čtrnáctky jsou v kraji silná kategorie a naši v ní jen paběrkovali. Za všechno mluví, že nejlepší byl na dvacátém místě Vojta, který tam může hrát ještě za tři roky, ani on však neoslnil. Věkově tam patří dva hráči: Lukáš Paukert sehrál podprůměrně jediný turnaj, Vítek Holásek (vloni ve finále) zahrál dvakrát jen průměrně a v Hlinsku vyhořel. Z mladších využily šanci kvalitně potrénovat jen Verunka s Kačkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *