Šachový klub Ústí nad Orlicí

Naděje na postup stále trvá

Sice už každý ví, že postoupila Moravská Třebová, ale po předposledním kole tomu tak ještě nebylo.  10 kolo se odehrálo v hostinci U Tří mostů v ÚO, kdy před začátkem utkání řádně vymrzli hráči hostí.  Nejenže si neuvědomili, že se v ÚO hraje až od 10ti a přijeli na 9tou, dále se také posunoval čas na letní a tak vstávali o další hodinu dříve.   Posun času měl také neblahý vliv na hospodského, který i sice hodiny posunul o hodinu, avšak opačným směrem.

K utkání domácí družstvo nastoupilo jako skoro celou sezónu v základní sestavě. Oproti tomu tým z obce Dolní Černá  měl nějaké ty mezírky v základu.  V tomto střetnutí jsme byli jasným favoritem a hlavně výhra na domácí půdě byla nutností.   Partie byly rozehrány v rychlém tempu. Pokud mne paměť neklame. Solidní pozici si postavil Jenda, otevřenou David, Petr stál poněkud zvláštně, Tomáš beze slabin, Honza  pevně,  Bohouš měl kvalitu a útok, Pavel 2 piky víc a tlačil, Karlovým šachům nerozumím.

Prvního zvratu v utkání se podařilo docílit Bohoušovi, kdy si přehodil v jasně vyhrané koncovce těžkých figur s kvalitou víc tahy, ztratil věž a mohl to zabalit.  Pan Nikl nic nenechal náhodě a  materiálovou výhodu prosadil. Pak přišel nahlásit bod Karel Taslar,  zanedlouho vyhrál Jenda Mareš, já a Pavel Kylar.   Za stavu 4-1 pro domácí nabídl Tomáš „vítěznou půlku“ , kterou podpořil další remízou Honza Smola.   Poslední dohrával Petr Janiš a jak se zdá v Ústí dobrým zvykem, tak hrál  věžovku s pikem méně.  Světe div se, na to že jsou všechny věžovky remíza jak praví pan Kotva tak domácí hráč prohrál.

Konečný stav 5-3 byl uspokojivý, avšak k jistotě postupu muselo dojít k překvapení a to takovému, že by Moravská Třebová ztratila  s Jablonným.  Po shlédnutí výsledku tomu tak nebylo. Před  posledním kolem  bylo jasné, že může do KP I postoupit už jenom Mor. Třebová, nebo ÚO.

Abych jenom nespal, tak se naposledy v této sezóně pochlubím fragmenty mojí partie v Mertou ml.   Jako obvykle jsem měl v domácím prostředí strategicky černé figury.  Domácí příprava standardně nulová, soupeř se svojí zlověstnou obyčejnou tužkou délky 35 cm a agresivní hrou.

V pozici stojím tradičně né moc pěkně, tak jsem se rozhodl, uzmout střelce za koníka. Jak si můžete všimnout v 8mém tahu jdu za polovinu a to až na g3

Po několika výměnách a postupu pešců na dámském křídle bylo více méně jasno na co budu hrát.

Nechám hrát bíleho na dámském a já budu pokoušet štěstí na královském.  Mat je přeci víc.

Pozice se trochu přiostřila. Bílý má jasnou převahu na dámském křídle, ale krále nechává napospas.  Černý na tahu co teď s tím?  Výměna věží na h1 nepřichází v úvahu. Pik b2 jasná hrozba do dámy. Ačkoliv bylo už málo času na hodinách zamyšlení prospělo. Nevím co na to říká počítačový program, ale já se rozhodl dát šah na h2.   Posuneme-li se o pár tahů dále

Zjistíme, že se moc nezměnilo. útok bílého trvá, černý má útočné figury vyměněny. Ještě že ten dvoj pik s dobře umístěným  koněm hraje pro černého

29, …… Jh5 30, Kxh2 Jf4, 31 Sb5 Vh8+, 32, Kg1 Df6   0-1.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *