Šachový klub Ústí nad Orlicí

Svitavská třináctka

Krajský přebor mládeže v rapidu, Svitavy, 7.5.2011

Nedá mi to, jak jinak … Po článcích Svitavská jedenáctka a Svitavská dvanáctka nemůže následovat nic jiného. Je příjemné, že něco nejde od deseti k pěti.

Svitavy podobně jako nedávno Polička udělaly kromě obvyklých kategorií i turnaj pro velké, takže se zúčastnilo hned třináct hráčů (a Katka Dudlová hrála paralelně MČR, jinak by byla čtrnáctá). Plánováno bylo 9 kol 2×20 minut, ale nejstarší kategorie byla po lehce zmatené domluvě ukončena už po kole sedmém.

Asi nejdůležitější jsou výsledky, ty najdete jako obvykle na chess-results. Vzhledem k počtu hráčů nestihnu nic víc, než je stručně okomentovat.

H + D 10 (2001 a ml.)

Tady hrálo hned šest našich hráčů! Vojta Holásek měl patřit k favoritům, což tak úplně nepotvrdil, po startu 3/3 zaznamenal hned tři nuly, přičemž ta s Jirkou Píšem byla hodně “nad plán”. Když se pak dotáhl do čela, čekala ho v posledním kole suverénní Lucie Ambrožová. 5/9, 7. místo, alespoň nejlepší pomocné hodnocení ze všech hráčů. Jirka Píše hrál víc vzadu, 5/9 mu stačilo na 12. místo. Jeho největším úspěchem byla právě výhra nad Vojtou. Veronika Šmajzrová a Veronika Holásková byly nejlepšími hráčkami se ziskem 4/9, té první to stačilo na medaili za 3. místo mezi dívkami. Stejně bodů měl po dvou závěrečných výhrách i Vít Falta, může být spokojen. A konečně 3/9 získal náš nejmenší hráč Michal Píše, odpoutal se tím od posledního místa!

H + D 12 (1999, 2000)

Vítek Holásek zahrál mizerně, ujíždí mu vlak. Kategorie jde výkonnostně dopředu, pohé posunování figurkama už nestačí. Jen 3/9, málo. Jan Kleisl udělal jediný půlbodík (0,5/9), začal se šachama poměrně pozdě, nesmí se nechat otrávit, odstup  se ještě dá dohnat.

H + D 14 (1997, 1998)

Věková mezera v našem oddíle, při neúčasti Lukáše Paukerta (a Honzy Holáska) tu nikoho nemáme :-(.

Dorost (1993-1996)

To už bylo veselejší, až na Tomáše Kodytka se zúčastnil celý kroužek pokročilých, srovnali se téměř za sebou v první desítce, všichni bodově v nadprůměru.

Jan Mareš navázal v úvodu na slabší výkon z Poličky (1/3 s výrazně slabšími soupeři), závěrem 3,5/4 se ale probojoval nejvýš z našich, i když s hráči z čela do kontaktu nepřišel. 4,5/7, 5. místo. Petr Jániš měl soupeře mnohem těžší, 4/7 znamená potvrzení jeho nasazení (6. místo), k vidění byly zajímavé útočné momenty. Vít Kapoun byl vidět z našich asi nejvíc, po startu 4/5 dohrával turnaj vepředu, k jeho smůle byl turnaj po sedmém kole ukončen, aniž by dostal šanci na reparát dvou nul v šestém a sedmém kole. 4/7, 7. místo. Petr John svůj výpadek z Poličky napravil, sázel na jistotu, remízoval hned čtyřikrát. 4/7, 9. místo. Ladislav Kubišta se k nadprůměrnému zisku dotáhl v závěru. Ještě 4/7, 10. místo.

S reportáží už přišlo Hlinsko, čeká se na Poličku, Polabiny …

Dramatická ukázka nepochází z tvorby našich hráčů, ale z partie, která mohla rozhodovat o pořadí vítězů v kat. H+D10. Lucie Ambrožová (1317, Svitavy) – Jan Nešpůrek (1294, Polabiny):

Bílá má věž navíc, pozice je hladce vyhraná. Ale zbývaly jí necelé dvě minuty asi proti čtyřem. Na první pohled jsem neviděl, jak převědčivě vyhrát. Lucie to ale vymyslela: 1.Vf5!! Zahráno beze spěchu, desítky vteřin ubývaly … Vzhledem ke hrozbě 2. Df8 mat se černý nevyhne výměně dam. 1. … Dd1+ 2. Kh2 Dd7 Aby na 3. Df8 představil 3. … Dg7.

Co má teď bílý dělat, má-li do konce asi minutu a dvacet vteřin? Mat na první pohled není vidět (ale je tam v šesti tazích, hledejte! 🙂 ), takže pragmatické rozhodnutí je vyměnit dámy po 3. Df8, sebrat věží e pěšce, sebrat věží a pěšce, postavit věž na b sloupec, dojít a pěšcem do dámy, matit dámou  a věží. Pro hráče s rychlou rukou to je úkol na patnáct vteřin, dítě by to za minutu mělo stihnout taky. 3. Vxe5 Objektivně nejlepší tah, ale upouští od uvedené výměny dam.

Černý tu může například zkoušet svázat bílou věž po 3. … Dc7. Bílý má pak dvě poučné cesty k rychlé výhře: 4. g4, 5. Kg3, 6. Kh4 s hrozbami Vh5 mat i g5 mat (černá dáma nemá po diagonále e1-h4 žádný šach), nebo 4. Df8+ Dg7 5. Df4+ g5 6. Ve6+ Dg6 7. Df8+ Kh5 8. g4+ Kh4 9. Df2 mat.

Stalo se však neuvěřitelné: 3. … Dd6?? A černý už věděl, co provedl, zatímco Lucie myslela a ubíhaly jí další vteřiny. 4. g4?? Dd2+??

Oboustranné přehlédnutí dámy zůstává nepotrestáno! Tedy, černý by dámu nezískal, po 4. … Dxf6 dostane 5. g5+ (vidle), ale pěšcovka po 5. … Dxg5 6. Vxg5 Kxg5 by byla vyhraná. 5. Kh1? Po 5. Kg3 a 6. Kh4 hrozily pořád nekrytelné maty! 5. … Dd1+(?) Následně se několik tahů zuřivě šachovalo na první a druhé řadě, bílá se nepokoušela ani uniknout na h4, ani něco představit.

Když jí zbývalo okolo deseti vteřin, říkala soupeři něco o opakování tahů, ale hrála dál. Když měla na hodinách jedinou vteřinu, konečně je zastavila a reklamovala tuším věčný šach a pak opakování tahů. Role rozhodčího tak nějak spadla na mě, byl jsem z určených pomocných rozhodčích nejblíž. Reklamaci jsem zamítl (necháme-li stranou,  že správně má jít o opakování pozice, nebylo prokazatelné, zda už se třikrát zopakovala, sám jsem si nebyl jistý). Pak jsem učinil něco, co bych asi jako korektní rozhodčí neměl: dal jsem jí šanci otázkou, jestli nechce reklamovat něco jiného (Honzíku, promiň!). Lucie místo odpovědi pustila hodiny a prohrála na čas. 0:1

Takže, milé děti, připomeňte si pravidlo, podle nějž v posledních dvou minutách (bez přidávání, hrálo se 2×20 minut) můžete reklamovat, že soupeř o výhru neusiluje nebo že o ni ani usilovat nemůže. Jinak řečeno že nehraje na pozici, ale jen na čas. Obojí bych v tu chvíli uznal: soupeř svým opakovaným šachováním o výhru neusiloval a s věží méně a bez jakékoliv kompenzace o ni opravdu ani usilovat nemohl.

Lucka přes toto klopýtnutí suverénně vyhrála ziskem 8/9 … A pohádky je konec.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *