Šachový klub Ústí nad Orlicí

Pardubická družstva I (diagramy bez řešení)

Czech Open 2011, “OCE Open” – Pardubice, 14.-17.7.2011

Turnaj družstev se na pardubickém festivalu odehraje za tři a půl dne. Důvody pro účast jsou asi různé: hrát jednotlivce je drahé (to platí na mě). Hrát jednotlivce je časově náročné, nemá-li člověk prázdniny (David Kameník). Hrát jednotlivce je potřeba taky a stihne se obojí (Jan Mareš, Petr Jániš). Hrát za družstvo je společensky zajímavější, na výhru ani porážku není člověk sám (to by mohlo platit pro všechny).

Daní za zmíněné plusy je značná náročnost: má-li člověk odehrát naplno všech sedm partií, mezitím si neodpočinout, protože lehátka ve stanu s občerstvením nejsou, a navíc strávit přes dvě hodiny denně dojížděním, má těch šachů přibližně po čtvrtým kole plný zuby. Navíc tempo 2 x 90min + 30s/tah pravidelně způsobuje nervydrásající hru na praporku, tedy aspoň nekončíte-li v miniaturce.

Turnaj byl docela silný. S průměrným elem 1851 jsme byli nasazení jako 87. ze 111, tedy téměř na chvostu! Jak jsem během hry koukal, i docela vzadu se hrály pořád ještě dobrý šachy. Zahráli jsme si ve všech sedmi kolech, nedostali jsme nikoho zcela nehratelného. Pět týmů silnějších, dva slabší, žádné extrémy, které švýcar obvykle přináší.

Celkově jsme tři zápasy vyhráli, čtyři prohráli. A protože jsme poslední zápas vyhráli 4:0 a protože druhým kritériem po zápasových bodech bylo skóre, skončili jsme na velmi slušném 68. místě, dokonce s aktivním skóre 15:13! Pro srovnání – 68. nasazené družstvo mělo průměr základu 1952. Výsledek ovšem není tak důležitý, podstatná byla prostě možnost zahrát si.

(Pavel Holásek) jsem jakžtakž podržel první desku. Do soutěže jsem šel s tím, že budu zkoušet nová zahájení, nebudu tlačit na pilu a pokusím se dostat častěji do koncovek. To se mi docela povedlo, obsah partií se mi líbil, jen jsem nevyužil pár cest k výhodě a občas zafungovaly moje černé díry v propočtu. Něco taky můžu svést na nesmyslně krátké hrací tempo, to koncovkám nesvědčí. Se silnějšími soupeři tak mám jen pár půlek, dvě výhry jsem dosáhl nad hráči 1800+. 3,5/7, perfo 2036 a zas pár bodíků ela dolů :-(.

Jan Mareš se ze začátku nemohl chytit, po dvou prohrách se silnými soupeři zapsal hubenou půlku se slabším, potom však porazil pana Havelku hrajícího za Vlašim, remízoval se dvěma hráči okolo 2000 a na závěr rozdrtil mladého Šafra (1814). Jeho zahájení mi často připadala experimentální, pasívní, manévrovací, ale v další hře už byla cítit rutina a vynalézavost. 3,5/7, perfo 1910.

Petr Jániš byl kromě dvou partií konfrontován se silnými hráči a celkem obstál. Sice si nejvíc pamatuji dvě jeho jednoznačné prohry bílými, kdy se dostal do ostrých sicilek a ty nezvládl, ale jinak byla jeho hra zajímavá, plná taktiky a body přinesla. 4/7, perfo 1824 (a to mu ještě snižují dva soupeři s nízkým ratingem).

David Kameník zažil vzadu asi největší výkyvy v kvalitě soupeřů. Měl tak asi nejvíc času projít se po rychlém konci partie (takovém nebo onakém) po Pardubicích. Zahájení se mu úplně nedařila, pokud nevletěl do varianty, postavil spíš pevnější pasívnější pozici, ale nakonec  díky trpělivosti a bojovnosti získával body. 4/7, perfo 1708.

Potkávali a sledovali jsme spoustu známých, hrála tu Třebová, Mýto, Polička, Jablonné,  Litomyšl … Za pozornost stojí báječný výkon hráče našeho Áčka Jana Šimka (Česká Třebová), který na první desce získal 5,5/7 při průměru 2131, perfo 2361!!, mj. remízoval s Vološinem a porazil polabinského extraligového hráče Novotného!

Výsledky jste dávno našli na chess-results.

————————————————————————————————————————————————–

Partiové ukázky budou jen z mé hry, ostatní mi partie nedali; třeba něco publikují sami?

Zkusím tentokrát nabídnout samotné diagramy, všechny pocházejí z jediné partie; jejich řešení najdete v dalším článku. Mají zcela různou povahu, většinou jde o drobnou taktiku, ale ne vždy. Některé diagramy navazují, tak se nekoukejte dopředu, chcete-li řešit poctivě 😉

Diagram 1

Zrovna první diagram patří k těm těžkým. Jak podtrhnout zřejmou výhodu bílého? Vhodným vývinem? Nebo je čas na radikální postup? (5 bodů)

Diagram 2

Na druhém diagramu je na tahu černý; poradíte mu něco proti Jxc8 a Dxd7, nebo se může vzdát? (3 body)

Diagram 3

Bílý má dočasně o figuru víc. Udrží ji? (5 bodů)

Diagram 4

Tah f7-f5 oslabuje postavení černého jezdce. Může toho bílý využít? (2 body)

Diagram 5

Jak využije černý svou nespornou převahu? (1 bod)

Diagram 6

Hrozba Jd4-f3-h2+ (nebo d2+) je zřejmá. Může bílý šlápnout a pěšcem? Na řešení máte 30 sekund – TEĎ! (4 body). V klidu pak můžete propočítat důsledky tahu Vf7. (další 4 body)

Diagram 7

A zase bílý na tahu. Na šachovnici jsou ještě tři volní pěšci, kteří hrají svou roli. A nezapomeňte, že koncovka VxS nebo VxJ je remíza. Za správné rozhodnutí do 30 s máte 4 body, za pomalejší řešení aspoň 2 body.

Diagram 8

Pěšce a6 by měl bílý asi chránit. Odkud? (2 body)

Diagram 9

Bílý si pro krále vybral pole e2. Co myslíte, je to dobré políčko? (1 bod)

Pokud jste dosáhli 32 a více bodů, zkuste si to přepočítat. Aha, vy nevíte, jak se to boduje? Pak očekávejte příští článek s řešením! 😉


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *