Šachový klub Ústí nad Orlicí

Hlavní cíl dne byl splněn

První listopadovou neděli jsme zavítali do malebné obce nesoucí název Kunvald. Cílové místo nebylo zvoleno náhodně. V penzionu U Lípy se konalo druhé kolo krajského přeboru v hře královské. Šachy.  Domácímu družstvu, které nám loňského roku přineslo útrpný boj až do posledního muže jsme měli co vracet( pro nezasvěcené, jsme hráli 4-4 a v konečném důsledku to stálo družstvo C postup do KP I). Šachová atmosféra byla jako vždy úžasná. Milá obsluha, usměvavé známé tváře soupeřů. Nikde známka nevraživosti a to ještě ve vedlejší místnosti dávají tenisový FEDCup. Na šachovnicích to vypadalo dosti obdobně, jako s Petrou Kvitovou při tenise. První třetinu zápasu jsme nestíhali taky. Nyní k vlastnímu utkání. Družstvu domácím chyběla nová akvizice pro tuto sezónu Verdiyan Bagrat, který měl ještě nějaké povinnosti v azbukou hovořící zemi. ( právník ). Jinak více méně v plné síle. Našemu družstvu chyběl pouze Radek Poslušný, za kterého zdatně sekundoval pan Fangl.

Na první šachovnici se hrála dosti zajímavá bitva mezi Keprtou a Marešem. Když už Jenda vydindal na soupeři pěšce a jal se začít hrát na výhru tak přehlédl jednoduchou kombinaci a ztratil kvalitu. Pak už jenom mlžil a snažil se neprohrát. To se mu i nakonec za velikého přispěné soupeře podařilo. Na druhé desce hrál Vymetálek s Kameníkem. Na partii nebylo ani tak nic moc zajímavého, asi jen to, že David postupně ztrácel tempa, měnil, měnil, až vyměnil skoro všechno a partie skončila remízou.  Na třetí desce hrál nebojácnou partii za domácí …………..  s naší novou posilou z jihu panem Minaříkem. Domácí hráč nabízel remízu,kde se dalo, pan Minařík odmítal jak se dalo, ale když to došlo do pozice, kdy byl dle mého názoru pan Minařík prohraný z důvodu, že přehnal útočné choutky. ( resp. Nějak to musel otevřít aby mohl zužitkovat kvalitu víc) tak mu soupeř milosrdně nabídl remis. Na čtvrté desce hrál za domácí  Stůj za hosty Glembek. Pozice přešla do nádherné a studiové koncovky 7mi pěšců na obou stranách. Kupodivu nechtěl nikdo měnit takže z toho byl krásný řetěz bez možnosti průlomu a další půlbodík. Na pětce jsme utrpěli jedinou prohru tohoto dne. Eda Dvořák učebnicově Tomáši Kodytkovi dokázal jak se využívají slabé pole soupeře. Ovládl černou diagonálu, donutil Toma dojít dámou do rohu a hrozil nekrytelným matem. Zasloužený bod pro domácí. Naštěstí to bylo pro score domácích vše. Na zbylých třech šachovnicích jsme dominovali mi. No dominovali, jak se to vezme. Vítek Kapoun na svého soupeře Štěpána rozjel útok nejprve lehkých a následně těžkých figur na krále. Resultoval  z toho zisk dámy za dva lehké figury a několik pindíků.  Před hrozbami matu se domácí hráč vzdal. Bod pro Ústí. Poslední partie a doufám, že mi jejich aktéři prominou se s vážnou tváří koukat moc nedalo. Nejde ani o to kdo kdy měl jakou výhodu, ale jakým způsobem tuto výhodu prosazoval.   Na sedmé desce hrál Rusz s Karlem Taslarem.  Partie jak dělaná do kroužku. Bílý měl jezdce a 4 pěšce, černý dva jezdce a 2 pěšce, z toho byl jeden z nich kraják. V momentě, kdy jsem viděl pozici, že bílý byl vytempován a stačilo dojít králem za hradby bílého, jal se Karel skákat kobylama a pomalu vytempovával sám sebe. Cca po 30 tazích se podařilo dostat pozici skoro do stejných kolejí a po zisku pěšce  se soupeř vzdal. Další bod pro ÚO.  Na osmé desce hrál za domácí pozdě příchozí Jarda Tobiška s panem Faanglem. Jarda obětoval klisnu za 3 pěšce při útoku na krále, ale nic z toho nebylo, pak si vlezl do vidlí a přišel o kvalitu. Vznikla z toho koncovka 2 pěšci, jezdec věž., proti asi 6 pikům a střelci.  Po dohrání třetího setu Kvitové jsem se šel kouknout jak to bude dál. Byla z toho pozice. Střelec pik, věž jezdec. To už se Jardovi hrát nechtělo a vzdal. Dalšíbod pro Ústí.

Sumář zápasu . Družstvo domácích na nás bylo dosti štědré a věnovalo nám dvě půlky místo dvou nulek. A mohlo to být jako loni 4-4. 3 body z venku se počítají. Na sestup to snad  letos nebude.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *