Šachový klub Ústí nad Orlicí

Polabiny podruhé

1. kvalifikační turnaj KP mládeže kat. H+D 14, H+D 16, Polabiny, 19.11.2011

Jako v repríze jsme si připadali, když jsme po týdnu vstupovali po stejné cestě do stejné místnosti, jen kategorie se změnily. Turnaj se lišil hlavně v počtu dětí a celkem i jejich šachové vyspělosti a kázni. Oproti hektickému turnaji desítek a dvanáctek to byla taková téměř rodinná pohodička.

Teda byla by, kdybych nebyl po báječném maturitním plese. Šachy a únava k sobě nejdou, musel jsem své trenérské aktivity trochu omezit, kdepak rozbory po partii, kdepak dobré rady, až příště.

Neměli jsme tentokrát žádné extra ambice, čtrnáctky a šestnáctky jsou naše slabší kategorie, snad mohli o postup bojovat ve čtrnáctkách Vašek Grundman a Vítek Holásek, většina mladších si přijela prostě zahrát.

H+D 16

Tady máme letos jediného zástupce. Lukáš Paukert vstupoval do bojů coby outsider, se čtvrtou výkonnostní proti nadupaným domácím elům, to je jiná váhová kategorie ;-). Lukáš se ale nedal a sehrál jeden ze svých nejlepších turnajů! S rozvahou, solidním rozehráváním partií a bez zbytečných hrubek. Využil skvělého losu, který mu přidělil po výhře nad slabším soupeřem ještě slabšího soupeře, pak dokonce porazil trochu zbrklého Martina Bureše (1421) a po pátém kole byl na neuvěřitelném čtvrtém místě! Závěrečné dvě partie s domácími borci sice prohrál, i tak však zaslouží pochvalu. 3,5/7, 10. místo, výkon 1393, splněná 3.VT. Blahopřejeme!

(Mimochodem, 4.VT splnil před týdnem Michal Píše. Zbývá se zaregistrovat …)

Kategorii jinak vládnou Polabiny, měřit se s nimi mohli jen dva zástupci Poličky.

H+D14

Vojtěch Holásek je mladší, tady “nemusí”, mohl hrát uvolněně a bez starostí o výsledek. Stále v rychlém tempu, ale už rozvážněji než před týdnem. Tentokrát se nekonaly nějaké rychlé útoky, řadu partií dotáhl až v koncovce. Vybral si slabší chvilku v polovině turnaje, v závěru všechno dohnal, nejlepší z našich. 4,5/7, 9. místo, výkon byl lepší než 1168 – jeho nenasazení soupeři si v turnaji houfně uhrávali VT.

Vít Holásek vloni ani náznakem nezaútočil na finálovou osmičku, byl jsem zvědav, jak tomu bude letos. Startovní listina ukázala, že by to mohlo jít, a ono to opravdu šlo! Nebojácná aktivní hra, jeden bod za druhým … 4/5 vypadalo jako za starých úspěšných časů. V posledních dvou kolech přišly bohužel prohry s lanškrounskými konkurenty v celkem vyrovnaných koncovkách a pád dolů. 4/7, 10. místo, výkon opět i lepší než 1211. Osmička by nemusela být nereálná – Vojta i Ondra Cach, kteří skončili před ním, jsou ještě dvanáctky.

Václav Grundman se k nám dostal z Vysokého Mýta a od začátku mě potěšil jak kvalitou hry, tak chutí do tréninku. Čekal jsem od něj nejlepší umístění z našich, útok na 3.VT a na postupová místa. V prvním kole se vysmekl jednomu z talentovaných nováčků z Rapidu, po prohře s jedním z favoritů Feltlem zase vyhrál – ale pak ztrácel zase a zase. Partie hraje velmi pěkně – zahájení zná málo, ale pak staví figurky s citem a hra má plán … vždycky jsem si říkal, jak stojí rozumně, a pak další nula 🙁 Viděl jsem jen jedno nastavení věže, další prohry vysvětlit neumím. 3/7 a 21. místo naprosto neodpovídají dobré úrovni jeho hry. Příště to bude úplně jiné!

Kateřina Dudlová sbírá zkušenosti, vždyť v kategorii může hrát ještě za pět let, ale nebyl to žádný uťápnutý výkon! Bojovala, zápasila, sbírala figurky, jednobrankovky to nebyly. 2,5/7, 27. místo, 2. mezi dívkami!

Veronika Holásková hrála neméně hezky. Když jsem viděl, jak dlouho drží vyrovnanou pozici proti Ondřeji Cachovi, měl jsem radost. Měla dokonce 2/4, pak už ale nic neudělala. 2/7, 28. místo, 3. mezi dívkami.

Vít Falta vynechal před týdnem dvanáctky, ale teď už s námi jel. I on mě příjemně překvapil, jeho hra už není zmatené začátečnické popotahování, má to svůj řád, staví figury rozumně, oproti loňsku jasný pokrok. Měl i docela těžké soupeře (jednu trojku, čtyři čtyřky), výsledek není špatný. 2/7, 29. místo.

Kategorii ovládli favorité, zastoupení oddílů je tu pestré. Nejlépe hraje Patrik Žejdlík (Hlinsko), ale příjemně mě překvapil i Jan Tulis z Poličky (byť vyhrál se štěstím, když mu Ondra Cach odmítl při nestejných střelcích remízu a dva tahy poté spadl), dobře hraje Kolomý z Lanškrouna, Nešpor z Litomyšle, vrátil se Dupenopulos (Česká Třebová). Jediný, kdo tentokrát zklamal, je Patrik Feltl.

Výsledky tradičně na chess-results.

———————————————————————————————————————————

Partiové ukázky začneme hned prvním kolem čtrnáctek, kde se Vašek Grundman taktak vysmekl z obtížné situace.

Václav Grundman (1100) – Matěj Prokop (1000, Rapid Pardubice), 1. kolo:

Bílý má přehršel pěšců navíc, ale černý hrozí po sloupcích královského křídla, je na místě nejvyšší opatrnost. Nabízí se De4 s pokrytím ph4. 1. Vae1? Provokuje černého k oběti, která je jeho jedinou šancí. 1. … Sxh4!!  A černý neváhá. V turnaji hrál docela hezky a získal 4 body, na nováčka úspěch! 2. gxh4?? Zahráno bez přemýšlení, jako by černý ničím nehrozil. Šlo např. 2. Df5+ Kb8(c7) 3. Df4+ s výměnou dam. 2. … Dxh4

A bílý se – až teď – hluboce zamyslel. Věřte nebo ne, má právě jednu jedinou cestičku, jak partii aspoň remízovat. 3. Ve8+!! Kc7 (3. … Vxe8?? 4. Jxh4) 4. d6+ Kb6 5. Db3+ Ka7! (5. … Ka6?? 6. Va8+!) 6. Da4+ nebo 4. … Kd7 5. Df5+!! Kxe8 6. Dc8+ Kf7 7. Df5+. Komu by se však chtělo s figurou a dvěma pěšci navíc hledat pouhou remízu? 3. Df5+? Kc7 4. Df7+? (aspoň 4. De5+ a 5. Dxh8)  Kb6 5. f3

Nechce se věřit, že by se z toho bílý mohl ještě vylhat. 5. … Dh2+?! Jak správně po partii ukázal sám Vašek, k okamžitému konci vedlo 5. … Vxg2+!! 6. Kxg2 Dh2 mat. 6. Kf2 Dxg2+? Opět lépe 6. … Vxg2+. 7. Ke3 Ve8+? Ono jde ledacos, třeba 7. … Vh2 nebo nejlépe 7. … Dc2!, aby král neutekl na d3. 8. Kd3 Vxe1? (8. … Vh2!) 9. Vxe1 atd. Černý ani nadále nepokračoval přesně, dopustil, aby se bílý král ukryl na dámském křídle a v koncovce dominoval bílý. Ale ono je to v rapidu těžké, těch možností na propočet je příliš. 1:0

——————————————————————————————————————————-

A jdeme do šestnáctek na úspěšné vystoupení Lukáše Paukerta.

Lukáš Paukert (1100) – Martin Bureš (1421, Polabiny), 5. kolo:

Škoda, že jsem neviděl, jak tohle postavení vzniklo. Tři lehké figury proti dvěma věžím se opravdu nevidí moc často! 1. Kf1! Odchází z vazby, hrozilo f6. Nyní má naopak silnou hrozbu bílý: hrozí 2. Jxf7 mat! Černý má jedinou rozumnou obranu: 1. … f5. Pak by se mohl rozhořet opravdu zajímavý boj, např. po 2. Jf7+ (ne ale 2. Jxe6?? Vg6) Kh7 3. Sf4 Kg7 4. Je5. Bílý má jasnou výhodu. Má plán – postup h pěšce – a černé věže nemají sloupce. Jakýkoliv kontakt černých a bílých figur hrozí ztrátou kvality. Jde dokonce i 3. d5!? Kg6 (3. … exd5?? 4. Sxf5+) 4. dxe6 se ziskem pěšce. 1. … Vxg5? Nevydržel s nervy, ono sledovat to rejdění lehkých figur kolem krále je nepříjemný. Ale dva střelci budou jasně silnější než věž a h pěšec je zlatý poklad. 2. Sxg5 Kg7 3. Ke2 Vh8 4. Sf4 f6 5. Se4 c6 6. c4 f5??

7. Se5+ Cenná výhra! 1:0

Lukášovi jsem slíbil ještě jednu partii, ale při rozboru se začaly ukazovat takové věci, že si ji schovám do samostatného článku v časopise (jestli bude).

2 thoughts on “Polabiny podruhé

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *