Šachový klub Ústí nad Orlicí

Krátká zpráva z Letohradu

Na četné telefonické upomínky čtenářů oddílového webu doplňuji i já zprávy z nedělního utkání družstva Ústí nad Orlicí C, které se konalo v sokolovně družstva Letohradu A.   Před začátkem , který byl stanoven na standardních 10,00 hod.  se mě Jirka Řehák ptá, nesedíš Davide náhodou obráceně?  ( Samozřejmě nechtěl abych si sedl na židli opačně), ale měl na mysli mé nedávné hostování za tento tým.   Když jsem mu odpověděl, že už to tak lehké nebude, že už mám FIDE, že to asi nezaplatí, mohlo se s úsměvem  začít hrát.  Po shlédnutí soupisek a dosavadních výkonů našeho týmu, by se zdálo, že 6-2 pro domácí by byl přijatelný výsledek.  Zdání a ELO ovšem jak jistě víte, při těchto derby  klame víc než obvykle.

Nyní k utkání : Nebudu vám rozepisovat kdo jakým zahájením zahájil a kdo se jak bránil, protože to sám nevím. Píši co jsem stihl nakoukat za průběhu mojí partie.
Řehák Jiří – Mareš Jan –  nejprve předzápasová oťukávačka, jaký má vlastně Jenda ELO a pak standardní sušička od Jendy, který tentokrát vysušil Jirku cca o 30 tahů dříve než posledně.  Resp. tahat se asi mohlo ještě dlouho, ale s figurou míň a žádnou protihrou pro domácího hráče  bylo záhodno partii zabalit.
Kameník David – Papáček Miloš – domácí borec nic zvláštního nevymyslel, stále se bránil a postupně ztrácel nejen půdu pod nohama, ale i figury a ve 44 tahu vzdal.  Pro ty, kteří studují moji hru se stal v této partii skoro zázrak.  Statistické údaje : bílý překročil polovinu v 13 tahu, černý měl sérií tahů za polovinou v rozmezí 35-37 tahu. Bílý došel pikem do Dámy, černý nejdále na d4 v 37.  A to jsem se tak těšil na Kamila.
 Maceška Bohumír –  Dr. Minařík Lubomír –   souboj …..mírů se konal, Bohumírů nikoliv. O jednoho to nevyšlo.  Když jsem se na partii díval bylo už skoro rozhodnuto.  Pozice asi takhle viz diagram.

 

Začátek

 

a těsně před koncem

 

Náš hráč se rozhodl dojít věží pro pika a2  a nechal si na část hry znehybnit věž. Předpokládali jsme , že postaví věž na d4 postaví poslední pika na černé a králem dojde minimálně do středu šachovnice a lehce a rychle donutí soupeře ke kapitulaci. Nestalo se tak. Partie trvala déle , principielně se hrála skoro správně. Výsledek byl neměnný. Bod pro našeho hráče.
Glembek Bohumír – Lorenc Josef – O této partii nevím shola nic, letným pohledem při nabídce remízy od našeho hráče se zdála pozice pevná a mírné plus by se tam najít i dalo. Lepší půlka v hrsti než nula  v zápise.
Janeček Václav – Kodytek Tomáš – když jsem procházel kolem této partie, byla to jediná, na které stál náš hráč nejhůře ze všech.  Vypadalo to na prohru. Šachy jsou však hra velice zrádná a to se potvrdilo. Nejprve přišel náš hráč o něco, pak to soupeř vrátil, a když se schylovalo k půlce tak dal Tomáš vidličku, získal věž a soupeř to ze sebezapřením zabalil.  Bylo jasně viděl, jak ho ta partie rozladila.
Kapoun Vít – Krummer Miroslav – Tak tady se útočilo na královském křídle a naštěstí útočil náš hráč.  Pěknou kombinací roztřískal pěšcový kryt a matová kombinace s nějakou tou obětí byla jen otázkou propočtu.
Letohradu pak už došli hráči základní sestavy a nasadili náhradníky. My jsme vydrželi o šachovnici dál. Resp. hráli jsem skoro v základu, neboť Radek  toho moc neodehraje.
Janeček Ondřej – Taslar Karel –  o výsledku tété partie mohlo rozhodnout několik faktorů. Naštěstí rozhodli remízou pro nás.  Postavil pozici při stejném poštu pěšců avšak s různým počtem na stranách tak, že soupeř asi mohl i  vyhrát. Dokáže postavit snad jenom náš borec.   Viz  diagram I a II.  Partie byla zakončena dobrosrdečnou půlkou.

před koncem

John  Petr – Lorenc Josef –  tohle byla jediná deska, kde jsem doufal v jednoznačné vítězství.  Nevím jestli to bylo jednoznačně, ale když jsem přišel , měl Petr figuru ví, měnil dámy a bylo vymalováno.

Celkový dojem z utkání byl asi takový, že výsledek 1-7 pro hosty byl adekvátní , příliš krutý, ale tak pasivní hru, kterou hromadně předvedli domácí jsem dlouho neviděl a debakl si plným právem zasloužili. Uvidíme jak se tato výhra projeví v následujícím utkání proti juniorce Poličky.  Zajímavostí je také fakt, že 5 hráčů základní sestavy Letohradu má současný výsledek na 50% a  u nás jen 2, a přesto jsou zatím poslední.

Tak a teď se čiňte s příspěvky

One thought on “Krátká zpráva z Letohradu

  • Pokyn napsal:

    Hustý, co víc dodat… Když jsem slyšel na Skobě výsledek, domníval jsem se, že jsem vypil o cca 10 piv víc 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *