Šachový klub Ústí nad Orlicí

Až na ten konec

3. kvalifikační turnaj KP mládeže kat. H+D16, H+D14, Hlinsko, 11.2.2012

Po jisté pauze zase jednou turnaj jednotlivců. Nejelo nás tak moc: jde o naše slabší kategorie, Hlinsko je daleko, hrozil rekordní mráz a někteří měli jiné akce. Trojici Holásků tak doplnili jen Vašek Grundman a Kačka Dudlová. Ostatní mohou jen litovat, turnaj přivítal krajskou špičku, bylo na co se dívat!

Dopravu jsme zvládli, ranních -20 stupňů nebylo tak hrozných, vlaky jely a organizátoři na vlak s příjezdem v 8.57 počkali (kromě nás jela žlutou Regionovou i Třebová a Rapid, takže jsme vtipkovali o Matochově šachovém vlaku, potřebě zavedení šachových stolků do lokálek našeho kraje a dotaci na cestu). Turnaj pak probíhal v klidu a přitom bez prostojů, k výbornému občerstvení přibyl ještě skvělý špenátový závin, měli jsme se dobře. Nestihli jsme ovšem vlak ve tři a další spoj už znamenal příjezd do Ústí až po půl sedmé večer. Všichni ale vydrželi.

H+D16

Hodnotit naši účast v téhle kategorii je dost jednoduché: náš jediný zástupce Lukáš Paukert se nezúčastnil. Tady máme prostě mezeru a už ji asi nezacelíme.

Přitom šlo o báječný turnaj, odhadem nejsilnější, co jsem kdy v kraji viděl! Po nějaké době se ukázali bratři Půlpánovi, ze čtrnáctek se zúčastnili Havelka a Tulis, celých 16(!) lidí mělo ELO, z účastníků by se dala složit ne jedna, ale hned dvě důstojné finálové osmičky. Turnaj jsem však neviděl, byl jsem plně vytížen dole, kde hrály čtrnáctky. Ukázky odtud tedy nebudou. Že v téhle kategorii vládnou Polabiny, to není žádné překvapení.

H+D14

Tady z oprávněných hráčů nehrál Honza Kleisl, o postupové body chtěli bojovat Vašek Grundman a Vítek Holásek, tři mladší věděli, že si tu kvalitně zatrénují. Naši se neztratili, hráli hezky, dělali celkem body, jen nepovedené poslední kolo (0,5/5) je v konečném pořadí srazilo dolů.

Václav Grundman dosáhl hezky povinné výhry v prvním kole, ve druhém kole ustál hazardní nápor Marušky Vaškové a ve třetím narazil na jednoho z favoritů Patrika Feltla. Koncovku si postavil výborně a mohl hrát na výhru, zbrkle ji však pokazil a po partii se na sebe dost zlobil. Pak porazil Verunku, která v tu chvíli hrála dost nahoře, ale opět prohrál s dalším z favoritů Kolomým (hrubé přehlédnutí). Poslední šanci bojovat v popředí získal díky výhře nad Zelenkou. Matěj Prokop (Rapid) měl být k poražení. Vašek získal figuru, ale odolával důmyslnému náporu černých těžkých figur proti svému rochádovému postavení na dámském křídle. Dlouho úspěšně; další přehlédnutí ale znamenalo jednotažec na černé diagonále h8-a1 a konec nadějí na pěkné umístění (soupeř tím naopak dosáhl nejlepšího výsledku své kariéry). Vašek hraje velmi pohledné a ucelené šachy, kazí mu to právě jen občasný nenápadný úlet. 4/7, 12. místo.

Vít Holásek zahájil také výhrou, slušně hrající Veroniku Hančovou přehrál ve věžovce. To ho bohužel vrhlo hned na první stůl proti suverénnímu Patriku Žejdlíkovi, ten v sicilce obsadil centrum (pe6, d5 x pb2, c2) a zkušeně vyhrál. I ve třetím kole stálo v cestě Hlinsko, Maruška Vašková, která hrála velmi pěkný turnaj, tentokrát se svým útokem po Vítkově chybě prorazila, v závěru to byl masakr. Pak přišly tři body v řadě proti slabším soupeřům (typicky získané po trpělivé hře v téměř symetrických koncovkách) a v posledním kole čekal Lukáš Pavlíček. Ten sice věkem patří ještě do desítek, ale v Hlinsku hrál opravdu skvěle a skončil čtvrtý! Vítek si v takticky náročné pozici nechal odlovit zaběhnutého koně a soupeř pak už příležitost nepustil. Výsledek tedy hned za Vaškem: 4/7, 13. místo.

Vojta Holásek v prvních dvou kolech podlehl houževnatě bojujícím soupeřům, nebyly to žádné tragické prohry, jen tahal v obou koncovkách za kratší konec. Reagoval třemi body v řadě, přičemž způsob, jakým rozstřílel Erika Žejdlíka, stál za to. Po prohře s Matějem Prokopem měl v posledním kole na lopatě Petra Zelenku, jednotahově však ztratil věž – ne přehlédnutím, ale naprostým zkratem, kdy se mu zdálo, že věž nechat stát musí. Budiž, po fyzicky náročném dni se to stane. Hra byla slušná, na Vojtu rozvážná. 3/7, 20. místo.

Kateřina Dudlová vůbec nevypadala, že je na čtrnáctky nějak malá, prostě bojovala ve druhé polovině turnajového pole, některé šance využila, některé ne, chybovala jen občas, získala spoustu cenných zkušeností a protože jako jediná z našich v posledním kole neprohrála, je výsledek dost pěkný. Její figurky už slušně spolupracují, ty doby, kdy tahala jen dámou, jsou dávno pryč! 2,5/7, 24. místo mezi hráči i o 5 let staršími, 3. mezi dívkami do 14 let!

Veronika Holásková odstartovala skvěle, 2/3! Logické šachy – vývin, otevření sloupce, útok na krále. Zahrála si díky tomu vepředu, mimo jiné se dvěma trojkami a po prohrách čekala na soupeře, se kterým bude moci bodovat. Jenže Maruška Vašková ve své sobotní formě v posledním kole, to byl krutý los. Výkon byl lepší než na 2/7 a 29. místo (ze 32), měla lepší střední Buchholz než např. celkově druhý Adam Kolomý!! 4. místo mezi dívkami.

To poslední kolo nás musí mrzet, Vašek s Vítkem na umístění do osmičky měli, takhle si asi cestu do finále zavřeli.

Celkově je i tady vidět rostoucí kvalita, kromě favoritů o sobě dávají vědět i nová jména a hráči z mladších kategorií. Kategorie je pestrá: v první šestici je zastoupeno šest oddílů! Zatínáme zuby a vrháme se do tréninku.

Výsledky visí na chess-results: 14, 16.

Partiových ukázek tentokrát bude tolik, že jim věnuju samostatný článek. Máte se na co těšit!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *