Šachový klub Ústí nad Orlicí

42. ročník Orlické šachovnice – (foto)reportáž

Orlická šachovnice si i v dnešním nestálém světě drží svou kontinuitu. Tak trochu nezapadá do kolotoče krajských kvalifikací, rychlejší hrací tempo (2×15 minut) z ní dělá spíš oddechovou vložku, o nic tu nejde, hrajeme pro zábavu. O medaile šlo jen těm nejmenším, kteří se utkali v kategorii H+D8 (nar. 2004 a ml.) o krajské tituly.

 

Sjelo se u nás celkem 90 hráčů, 75 v hlavním turnaji, 15 osmiček, spolu s početným doprovodem se to do jídelny Rieteru taktak vešlo. Chyběla většina hráčů z Hlinska, nepřijel Rapid, zato se ukázali zřídka hrající zástupci ŠK Kámen (tentokrát Libchavy), Dolní Čermné, Mistrovic, startovní listinu dokonce zpestřily Chvaletice, Kostelec a Hronov.

Pořadatelské a rozhodcovské činnosti se ujala rodina Šmajzrova (pomocníci David Kameník a já),

o bufet se starala osvědčená dvojice Dudla – Mareš J. Párky sice z rohlíků trčely jako žirafí krky, ale na oblibě jim to neubralo.

My jsme postavili solidních třináct hráčů, deset větších, tři menší, jestli dobře počítám, je to stejné, jako loni. Mohlo nás být ještě o chlup víc, kdyby hráli zejména Martin Paukert, Honza Kleisl a Vláďa Votava. U Katky Dudlové se čekal útok na medaile v kategorii osmiček, od ostatních jen solidní výkon – v letos nejstarším ročníku 1997 nikoho nemáme. Někteří tu sehráli svůj vůbec první turnaj v životě! Řada dětí tu měla rodiče, kteří nám pomáhali udržet jim v tom mumraji nějakou oázu klidu, děkujeme!

Krajský přebor do osmi let

Co vám mám povídat, to byly boje! Obrázek mluví za vše.

Výsledky visí na chess-results. Někteří z nejmenších už jsou zkušení hráči a řada nováčků příjemně překvapila – vlastně jsem neviděl žádného naprostého začátečníka! Sliboval jsem Markétce, že tam konečně budou hráči k poražení – a oni nebyli 🙂

Zvítězil největší favorit Adam Švanda z Poličky. Výkon 9/9 je impozantní, ale několikrát měl silně namále. I z prohraných koncovek (s Neubauerem či Šmétkou) získával celé body hlavně zkušeností a bojovností.

Na druhém místě skončil neméně zaslouženě Jan Jiroušek z České Třebové, získal 7/9.

Nám udělala medailovou radost Kateřina Dudlová. Nejenže po roční pauze obhájila titul mezi dívkami, ale hlavně skončila celkově třetí (6,5/9)! Prohrála jen s prvními dvěma hráči a půlku ztratila s Michalem. V posledním kole sice prohrávala s Jiřím Štěrbou o dámu, ale to ještě nic neznamená :-).

I náš druhý hráč, Michal Píše, se pohyboval na předních deskách, sehrál jeden ze svých nejlepších turnajů, koukalo se na to moc hezky! 5,5/9, 5. místo!

Diagram ukazuje jeho výhru nad Ondřejem Půlpánem ze Slatiňan hned v prvním kole, matové pokusy podnikal tak dlouho, až nakonec soupeře opravdu udolal.

A konečně Markétka Holásková sehrála svůj typický turnaj, jenže soupeři byli tak dobří, že jí nastavené figurky brali a ani jednou ji nezpatili ;-). 1/9, 15. místo, 4. mezi dívkami :-).

Vepředu je to pestré – Polička, Třebová, dvakrát my, dvakrát Hlinsko. Zato nejpočetnější mladou generaci mají ŠK Kámen a Svitavy!

 

Hlavní turnaj – Orlická šachovnice

Výsledky opět visí na chess-results. Vepředu se to hemžilo favority, napočítal jsem jich přesně devět. 😉 Některým z nich se dařilo (na fotce vítězové v pořadí třetí Havelka, druhý Česenek, první Jakub Půlpán), nebyla však nouze ani o překvapení, mládí se dralo vpřed. (Například celkově čtvrtý Daniel Vančura podlehl Honzíku Nešpůrkovi, Matěj Půlpán Tomáši Ludvíkovi, Vojtěch Melichar jen se štěstím remízoval s naším Vaškem Grundmanem.)

Vyhrál největší favorit, čerstvý vicemistr republiky Jakub Půlpán (Polabiny), ztratil jedinou půlku (8,5/9). Na desce vítězů se přiřadí po bok takových hráčů jako Jan Bernášek, Petr Červený, Vojtěch Plát či Marcel Bednář. Uvidíme, koho z nich časem svou výkonností dotáhne nebo předběhne.

Z houfu pronásledovatelů byl nejúspěšnější Jan Česenek (Polička). Získal 7/9 stejně jako třetí Josef Havelka (Lanškroun) a čtvrtý Daniel Vančura (Polabiny). Z dalšího pořadí bych vyzdvihl desáté místo Tomáše Ludvíka (Polabiny, nar. 2002!) a sedmnácté místo Marka Bílka (opět Polabiny, nar. 2002).

Nejlepší z našich byl Vašek Grundman (na obrázku v červeném). Porážel slabší, prohrával se silnějšími (čas), v posledním kole však málem porazil Vojtěcha Melichara (1831), hrál koncovku V+J+p x V, zbylo mu bohužel málo času na macení věží (remis). 5,5/9, 20. místo.

Další v řadě je Vojta Holásek. Po slušné hře měl 4/6. Pak mě naštval, když se s Tulisem soustředil na hodiny, které soupeř nezmáčkl, a ve vyhrané variantě zahájení přehodil tahy a prohrál. I v posledním kole podlehl vinou nesoustředěnosti Marku Bílkovi. 5/9, 25. místo, mohlo to být lepší.

Hned za ním se umístil náš nejstarší hráč Lukáš Paukert. Hrál velmi solidně a po sedmém kole měl 5 bodů, v posledních dvou kolech ale podlehl Jakubu Nešporovi a Honzovi Tulisovi. 5/9, 26. místo.

Se stejným bodovým ziskem bude asi spokojenější Jirka Píše. Pohyboval se okolo průměru, měl 3/6, v sedmém kole smolně podlehl Veronice Šmajzrové, ve vyhrané koncovce nechal stát věž, poslední dvě kola proti lanškrounským Knollovi a Kalousové však vyhrál. 5/9, 29. místo.

Krásný výsledek měla na dosah ruky Veronika Šmajzrová. Během turnaje pro sebe několik partií rozhodla v napínavých koncovkách (Pavlíček, Bouchal, Píše), našemu Vítkovi remízu téměř darovala, 4,5/7. Po očekávané prohře s Dominikem Markem nastoupila proti jeho lanškrounskému oddílovému kolegovi Marku Černohousovi, pěknou pozici bohužel zkazila, jinak by to byl supervýsledek. 4,5/9, 36. místo, 1. mezi mladšími dívkami. V prvních sedmi kolech splnila podmínky pro udělení 3.VT!

Diagram ukazuje závěr její partie s Bouchalem (Mistrovice), partie je i na fotografii výše. Oba pěšci došli na předposlední řadu: ten černý dříve, ten bílý účinněji. Všimněte si dvojí role bílé věže: jednak drží proměnné pole, jednak odřezává černého krále.

Vít Holásek hrál svoje rozumné šachy, trpěl sice rychlým tempem (kdykoliv jsem ho viděl, měl na hodinách asi 5 min proti 12 min), ale nebylo to špatné. Vytrpěl si svoje s Verunkou Šmajzrovou (1/2), pak podlehl v zajímavém boji Matěji Dolečkovi, po výhře v předposledním kole se ještě mohl vyšplhat dopředu, ale slušně hrající Josef Peřina z Poličky byl proti. 4,5/9, 37. místo je už na Vítka podprůměr.

Fotka a diagram pochází z partie s Danielem Urbanem (Lanškroun) z předposledního kola (Vítek bílé). Po 1. … Dd8 2. Jg6+ se černý s docházejícím časem vzdal.

Veronika Holásková hrála Orlickou šachovnici poprvé (vloni vyhrála dívky do osmi let). Zahrála si na 3. šachovnici s Matějem Půlpánem a sérií tří výher ve 3.-5. kole se znovu dostala do první poloviny startovního pole. I potom hrála hezky a v posledním kole přidala ještě bod, jak jinak než dámou na g sloupci 🙂 (mat na fotografii). 4/9, 52. místo, 3. mezi mladšími dívkami.

Svůj turnajový debut si odbyla Natálie Hrůšová. Do kroužku začala chodit sotva před pár týdny a už vstoupila do jámy lvové. Má cit pro postavení figur, chyběla samozřejmě rutina a vadilo rychlé hrací tempo. Přesto (kromě kontumáku) dosáhla dvou remíz a všechno korunovala vítězstvím v posledním kole! 3/9, symbolicky šachové 64. místo, 5. mezi mladšími dívkami.

Diagram pochází právě z partie posledního kola Anna Spáčilová (Mistrovice) – Natálie Hrůšová. Čistá matová síť.

Dalším naším nováčkem byl Martin Bartoň. Když jsem se v pátek v primě zeptal, kdo kromě Vaška ještě hraje, přihlásil se a opravdu přišel. V zadních řadách bojoval slušně a kdyby v posledním kole neprohrál na čas pozici se dvěma věžema navíc (pravidlo posledních dvou minut znát nemohl), byl by to dokonce báječný výsledek. Takhle 2,5/9, 68. místo, ostudu neudělal.

Poslední z našich účastníků je Vítek Falta. Spolu s dvěma předchozími se pohyboval vzadu a i on tam hrál s občasným úspěchem. Kdyby se hrálo ještě jedno kolo, zřejmě by byl na řadě s kontumákem a poposkočil by výš. 2,5/9, 72. místo, všechno má ještě před sebou.

Celkový pohled ukazuje krajskou nadvládu Polabin, Poličky a Lanškrouna. Nám nikdo letos neodroste, příští rok budeme výš.

Orlickou šachovnicí sezóna nekončí, čeká nás řada dalších akcí, které tu budu inzerovat, seč budu stíhat. Sledujte denně! 🙂

Pěkné fotky dodala paní Píšová …

… zbytek je ode mě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *