Šachový klub Ústí nad Orlicí

Štědronínští mušketýři po třech letech

Mistrovství ČR družstev středních škol, Štědronín, 29.-30.3.2012

aneb Já ti dám “tužku”! 😉

Po dvou méně vydařených ročnících jsme letos konečně s gymplem zase vyhráli kraj a postoupili na republiku. Stejně jako před třemi lety se hrálo ve Štědroníně, poněkud omšelém rekreačním středisku nad Orlickou přehradou na Vltavě.

Areál je to komorní, tak akorát pro nás, a reáliemi mi zase připomněl osmdesátá léta – pionýrské tábory, bramborové brigády … chuť čaje z várnice, bakelitové stoly, hliníkové příbory; nostalgie. Počasí se na konci slunečného března zhoršilo, ale to nevadilo; stejně byl čas jen na šachy.

Pořadatelský tým pod vedením pana Fialy pracuje rutinně, autobusy byly tam, kde být měly, oběd a ubytování se stihly akorát, začalo se včas a turnaj šlapal jako hodinky.

Nastoupili jsme v osvědčené sestavě Jan Mareš (1951), Petr Jániš (1812), Ladislav Kubišta (1619), Vít Kapoun (1619), Tomáš Kodytek (1635). Jako patnáctý nasazený tým jsme doufali, že nakoukneme do desítky a třeba se opět podaří závěr …

 

1. kolo: Gy UO – ČOG Frýdek Místek 0:4

Tenhle los se dal čekat; jsme první za půlkou, jdeme tedy na první desku proti největšímu favoritovi. Nastupujeme v základu a bez bázně a hany – co kdyby se povedla senzace hned v prvním kole?

Jan Mareš – FM Jiří Kočiščák (2342 ) 0:1

Jiří Kozel (2065) – Petr Jániš 1:0

Ladislav Kubišta – Jan Kozel (1908) 0:1

Tomáš Bujnošek (1943) – Vít Kapoun 1:0

Jenda se ve vídeňské pouští do soupeře nebojácně, nechal dámské křídlo nechráněné a přesunul figury na křídlo královské, hezký a korektní útok však nedokázal dotáhnout a v závěru ztratil materiál. Partie bude! Petr ustoupil v Mac Cutcheonově francouzské pasivně jezdcem na d7 místo na e4, bílý to rozjel na krále f8, obětoval figuru, natáhl pěšce až na h6 a protioběť figury na e5 nestačila, přišel rychlý mat. Láďa hrál proti sicilce s dírou na d5 solidně, ale neudržel koncovku nestejnopoláků a věží. Vítek v Rubinsteinově francouzské ztratil ph6, protiúderem e6-e5 se sice ubránil útoku, ale v koncovce, kde měl D+J x D+S, se jeho figury nedostaly pořádně do hry. Škoda, zejména na první a třetí to nulou skončit nemuselo.

2. kolo: Gy P. de Coubertina Tábor – Gy UO 1:3

Odhodláni okamžitě se vrátit do popředí nastupujeme proti dvacátému nasazenému týmu; dosud jsme nezjistili, že tu slabých týmů prakticky nebude …

Luboš Otradovec (1802) – Jan Mareš 1:0

Petr Jániš – Lubomír Oulehle (1416) 1:0

Kateřina Žilavá (1461) – Ladislav Kubišta 0:1

Tomáš Kodytek – Miroslav Pikhart (1294) 1:0

Jenda černými ve španělce vymyslel útok na královském křídle, došel pěšcem až na g4, otevřel f sloupec, obsadil sloupce figurami; bílý však stál v centru pevně, ustál nápor, Jenda s nedostatkem času (2 min x 5 min, 10 s x 2 min) chyboval a prohrál věžovku. Petr v královském gambitu soupeře přehrál, pak sice přehlédl kvalitu, ale koncovku J+3p x V+2p hrál na výhru :-). Láďa stál v Rubinsteinově francouzské velmi podezřele, jen díky vynalézavé taktice zabránil chycení své dámy, dostal se do horší věžovky, ale s lepším časem ji vylepšoval, až ji vyhrál! Tomáš stál na výhru od začátku, v anglické si soupeř oslabil diagonálu h1-a8 a braní Dd1xd5 Dd8xd5 Sg2xd5 znamenalo zisk celé věže na a8. Prohra na první byla zbytečná, naopak výhry na druhé a třetí dost šťastné.

3. kolo: Gy T.G.M. Zastávka – Gy UO 2,5:1,5

Družstvo nasazené jako sedmnácté, tedy srovnatelné s námi. Věříme si.

Rudolf Zezula (2020) – Jan Mareš 0:1

Petr Jániš – Nataša Richterová (1820) 0:1

Daniela Dumková (1427) – Ladislav Kubišta 1:0

Pavel Just (1474) – Vít Kapoun 1/2

Šel jsem na limonádu a zahájení jsem neviděl. Jenda při blokovaných d pěšcích sebral na e1 kvalitu, vyhrál boj těžkých figur o a sloupec a získal pb2; soupeř šejdil kolem krále a dokonce hrozil matem, ale Jenda se po třetí řadě prodral k ph3 a matil dřív. Petr v královském gambitu opět přehlédl Jf3+ se ztrátou kvality, koncovku S+5p x V+5p prohrál. Láďa tlačil po c sloupci na slabinu c2, chytil kvalitu (Je4-d2xf1), soupeřka zkusila šejdit po sedmé řadě … a Láďa nepochopitelně přehlédl banální šach na f7 :-(. Vítek bojoval v pozici s pěšcovými řetězy a těžkými figurami. Získal pěšce a prostor, věžovka byla přivyhraná, ale s nedostatkem času skončila jen remízou. Studená sprcha, tohle byl vyhraný zápas, vzadu měly být dva body. Aspoň že se chytil Jenda …

4. kolo: Gy UO – SPŠSE a VOŠ Liberec 2:2

Jedno z těch družstev, kde dva silné hráče doplňují dva amatéři. Chce to dvě výhry vzadu a něco přidat vepředu.

Jan Mareš – Marek Braun (2138) 0:1

Tomáš Braun (1745) – Petr Jániš 1:0

Vít Kapoun – David Zaplatílek (1000) 1:0

Miroslav Kalina (1000) – Tomáš Kodytek 0:1

Jenda v Maróczyho výstavbě nestál lépe; ve snaze o aktivitu zahrál trochu násilně, královské křídlo oslabil postupem g4, dámskou věží se přes c6 zaběhl až na a6 a soupeř exponované bílé pozice jednoduchými prostředky využil. Petr při opačných rošádách útočil postupem g a h pěšce, přehlédl však nekrytého pg5 a soupeř křídlo zablokoval; v koncovce bez dvou pěšců taktické šejdy nestačily. Vítek v jednoduché pozici získal po chybách soupeře spoustu materiálu. Tomáš to postavil pevně a díky vazbě získal figuru. Opět jsme tedy nevyhráli a už by to chtělo.

5. kolo: SPŠ Jedovnice – Gy UO 1:3

První tři desky Jedovnice dobře známe, jsou to totiž hráči Poličky :-). Na poslední chceme vyhrát a vepředu zkusit víc než 50%.

David Sion (1907) – Jan Mareš 1:0

Petr Jániš – Kamil Petrásek (1777) 1:0

Ondřej Schaffer (1804) – Ladislav Kubišta 0:1

Vít Kapoun – Šimon Procházka (1000) 1:0

Jenda čelí v jakési hře dámským pěšcem na pohled kavárenskému útoku h4, g4 … a útok, byť nevypadal nějak podloženě, proráží. Petr v atypické francouzské jednoduše staví figurky aktivně (Je5, Sd3, Dh5) a vyhrává v miniaturce. Láďa ve zdánlivě symetrické pozici přebírá aktivitu, pracuje se slabou první řadou soupeře, získává materiál, uplatňuje ho v koncovce dam a střelců. Vítek mě trochu napíná, když darované šance na zisk materiálu opakovaně využívá až na druhý pokus, soupeř byl velkorysý. Na večeři můžeme jít s pocitem dobře vykonané práce.

Je čas tak akorát pojíst, kouknout se na druhou půlku zápasu Pardubic v Liberci a unaveně zalehnout, ráno se totiž snídá už před sedmou a o půl osmé nás čeká další kolo. (Po snídani mě vyděsil dým ze sklepa jednoho z rekreačních objektů, regulérně to vypadalo jako požár, uvnitř temno, na volání se nikdo neozýval, z natažené hadice netekla voda; pokusil jsem se vyvolat poplach, ale kuchařky mui nevzrušeně vysvětlily, že u kotle blafnul olej a prý je to tam normální ;-).) Radši jdeme hrát a už se konečně chceme dostat někam výš.

6. kolo: SPŠE Brno – Gy UO 3:1

Soupeř o fous silnější, papírově nejtěžší to bude mít na druhé desce Petr.

Lukáš Sikora (1887) – Jan Mareš 1:0

Petr Jániš – Martin Hošek (2019) 1/2

Michal Lapúnik (1679) – Ladislav Kubišta 1/2

Tomáš Kodytek – František Menšík (1672) 0:1

Jenda v Benoni nestál úplně pohodlně. Pustil se do kombinace (Jf6xd5 s tím, že po exd5 časem sebere na e2 figuru zpět). Musel však přitom vyměnit svého důležitého Sg7 a soupeř takticky přesně získal a realizoval matové hrozby po černých polích. Petr ve skandinávské záhy měnil dámy, marně hledal výhodu proti soupeřově izolákovi, skončil korektní remízou v pěšcovce. Láďa v Colleho systému uvízl králem v centru, ale snažil se o využití časového náskoku (9 min x 1 min); bez pěšce však radši remízoval. Tomáš se v anglické dostal pod tlak po e sloupci, nejdřív ho trápil krásný Je4, později aktivní těžké figury černého; ztratil nějakého pěšce a prohrál na čas. Bohužel zasloužená prohra, nikde jsme nic moc víc neměli. Teď tedy dvakrát vyhrát a v posledním kole vabank?

7. kolo: Gy UO – Gy Chomutov 2:2

Půjde to?

Jan Mareš – Jan Šlampa (1980) 0:1

Aleš Horák (1676) – Petr Jániš 1:0

Ladislav Kubišta – Ondřej Fedor (1613) 1:0

Václav Průša (1250) – Vít Kapoun 0:1

Nic extra. Jendovi se proti sicilské Maróczyho výstavba nedaří, tentokrát nezalézá do kouta věží jako proti Braunovi, ale dámou, což soupeř hezkou kombinací vyvrací. Petrovi ve francouzské soupeř přetahuje e5 a útočí, Petr kontruje v centru, po výměně dam však přes nestejné střelce prohrává koncovku. I Láďa ve francouzské přetahuje a vytváří si nekrytelné hrozby po diagonále b1-h7. Vítkovi soupeř obětuje kvalitu a mocně útočí, Vítek se brání na hranici rizika; v horší koncovce se dostává do kisny, ale naštěstí si do matu neopatrně zalézá soupeř, uf. Můžeme být rádi za 2:2.

8. kolo: VOŠ a SPŠE Olomouc – Gy UO 1,5:2,5

Není na co čekat, musíme už vyhrát. Jenže: soupeř je sice 28. nasazený, ale první dvě desky má silné jako my a neregistrovaní vzadu už nás nezmatou; tady hraje každý aspoň jako 3.-2.VT.

Jiří Zapletal (1947) – Jan Mareš 0:1

Petr Jániš – Daniel Jodl (1822) 1/2

Michal Pazdera (1000) – Vít Kapoun 1:0

Tomáš Kodytek – Michal Václavík (1000) 1:0

Jenda hraje černými proti neobvyklé italské s časným d4 aktivně, přehlíží sice obrat soupeře, ale zoufalým náporem těžkých figur vytváří hrozby, které soupeř v časovce nezvládá. Petr se v královském gambitu dostává k Sxf7+! se zamezením černé rošády, ale útok pak uvázne, víc než remíza tam není. Vítek staví černými královskou indickou, získává kvalitu (Sg7xa1), obsazuje figurami důležitá pole mezi bílými pěšci (Jb4, De5); potom však neuvěřitelným blundrem dává věž (Va8-b8 a dáma na b6 je chycena? – ne: Db6xb8, věž nebyla krytá) a nevyužívá ani šance si věž vyšachovat zpátky (Dh4-e1+, vidle na Ke3 a Va5). Tomáš v anglické v klidu sbírá plusy, soupeř hazardně útočí dámou, ztrácí tempa, figuru … nakonec asi čtyři figury, stačí sbírat. Vítězíme tedy, ale mohlo to být 3,5:0,5; aspoň bude los do posledního kola lehčí.

9. kolo: Gy UO – Gy Kladno 2,5:1,5

Ale ne … Soupeř je na třech deskách silnější, jen vzadu má zrádného soupeře bez ratingu. Proti družstvu s Hamanem asi 4:0 nedáme …

Jan Mareš – Jakub Haman (2089) 0:1

Michal Černý (1909) – Petr Jániš 0:1

Ladislav Kubišta – Martin Vytáček (1701) 1/2

Dominik Pek (1000) – Vít Kapoun 0:1

Jenda staví obezřetně boudu; ve věžovce má o pěšce méně a soupeř obléhá slabého pd3, koncovka je prohraná. Vítek se s tím nepáře, proti francouzské mění, dělá velkou rošádu a rychle přechází až do vyhrané pěšcovky. Zbývají partie na druhé a třetí desce.

Petr hraje černými francouzskou aktivně, oba hráči tráví při přechodu do střední hry hodně času; když jsou na minutě, bílý zostří hru, ale Petr reaguje útočným mezitahem (Vf7-f2 s útokem na Dd2), bílý se nedokáže zorientovat a padá na čas! Láďa se z atypického draka dostává do koncovky 2V+J x 2V+S, pak se mění i věže. Černý střelec je špatný kvůli blokovanému pe5, ale bílý bude muset připravit otevření hry. Na posledních vteřinách už by to byla loterie, remíza je vrabec v hrsti. Vyhráváme tedy, není to kdovíjaká bomba, ale ani propadák.

Pak už jen sedmihodinové martyrium čekání, vyhlašování  a cesty domů, odlehčené zejména vášnivě prožívanou karetní hrou “ras”.

Hodnocení jednotlivců:

Jan Mareš během turnaje raději nevzpomínal na dávné Zaječice, kde na první desce udělal jen 1/9. Hrál proti silným soupeřům, extraligový hráč Jiří Kočiščák toho už dokázal spoustu, Marek Braun a Jakub Haman mají taky nějaké přebornické tituly. Nikde nebyl nějak jednoznačně přehrán, tvořil hru, v závěru s nedostatkem času ale většinou neudržel krok. 2/9, přesto ještě performance 1781. Těžko co vytýkat, k úspěchu družstva by to chtělo větší neprůstřelnost.

Petr Jániš mě ze začátku trochu děsil, během 2.-4. kola přehlédl dvakrát téměř identicky kvalitu, potřetí důležitého pěšce. Start 1/4. Chytil se proti Jedovnici, a přidal 3/5, to už je lepší. Tradičně náročný styl s figurovou hrou, kde je třeba hodně počítat; dá se tak porazit i silný hráč, naopak ale i ztratit se slabším. 4/9, Rp 1733.

Ladislav Kubišta si může vyčítat blundr ze třetího kola, jinak to bylo dost solidní. Když se soupeř nechá, bod, když ne, půlka po vyčerpání možností. 4/7, Rp 1680.

Vít Kapoun hraje samorostlé šachy (chce se říct nevzdělané). Vede to jak k tomu, že občas přejde kolem výhody, protože neuchopí pozici za správný konec, tak naopak k tomu, že soupeře poplete a nešablonovitými prostředky výhodu získá. Škoda hrubky z předposledního kola. 4,5/7 na 4. i 3. šachovnici. (Performance je zkreslená hráči bez ratingu.)

Tomáš Kodytek trpělivě snášel úděl náhradníka, třikrát spolehlivě realizoval výhodu proti slabším soupeřům, jednou podlehl dobře hrajícímu soupeři rovnocennému. 3/4.

Hodnocení družstva:

Inu, ani žádná sláva, ani nějaká hrůza. Chtěli jsme hrát kolem desítky, což se nestalo ani náhodou, ale soutěž byla kvalitní i vzadu, zahráli jsme si, co hrdlo ráčilo. Nakonec jsme aspoň obhájili nasazení a získali zkušenosti. K pátému místu z r. 2009 bylo daleko, ale můžeme hrát ještě dvakrát, třeba i posíleni o Petra Johna, hlavně že jsme po pauze byli při tom. 15. místo, 4 výhry, 2 remízy, 3 prohry.

Závěrečné poznámky:

Kraj ještě reprezentovalo Gymnázium Vysoké Mýto, ale bez Marka Koska to mělo těžké, Lanškroun nebo Pardubice by snad s odstupem poslední nebyly. A – jak už uvedeno – v jedovatě oranžových tričkách Jedovnice nastupovali hráči Poličky, díky vysoké výhře v posledním kole se dostali hned za nás, to rozhodně není špatné.

Výsledky najdete na chess-results.

Partiový materiál vydá na několik dalších článků.

A fotky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *