Šachový klub Ústí nad Orlicí

Mamutí výprava do Poličky

10. ročník Velikonočního turnaje mládeže, Polička, 5.4.2012

Měli jsme řadu důvodů, proč jet do Poličky. Velikonoční prázdniny, vhodné prostory ZŠ Na Lukách, zkušení pořadatelé, rozumné vlakové spojení, tradičně pěkné ceny, pro dorost i body do jejich ligy v rapid šachu. A protože se přihlášek sešla celá řada, vypadalo to, že do Poličky odjede rekordní dvacetičlenná výprava.

Dvacítka nakonec nepadla, Jenda Mareš se na poslední chvíli omluvil, i tak je však devatenáct ústeckých účastníků myslím rekordem (připomeňme různé ty “svitavské dvanáctky” apod., kdy jsme se pyšnili, co nás je). Pro srovnání – vloni nás hrálo dvanáct. Celkem hrálo letos 83 šachistů (29 v turnaji ELO, 54 v turnaji VT), tvořili jsme tedy 23% starovního pole, téměř každý čtvrtý byl z Ústí.

Horší to už bylo s kvalitou, v obou turnajích jsme špičku sledovali se zdvořilým odstupem, loňské čtvrté místo Petra Jániše v ratingovém ani třetí místo Vojty Holáska ve výkonnostním turnaji jsme nenapodobili, i když Láďa Kubišta, Petr John a holky Šmajzrovy si svoje uhráli. Je na čem pracovat.

Lehké vrásky mi nadělal právě Vojta, který po ránu vypadal nevyspale, cestou mu bylo hůř a hůř a v hrací místnosti by nejradši už jen ležel; když už tam však byl, turnaj odehrál, byť sotva “na půl plynu”.

Vzhledem k našemu počtu sotva zvládnu víc, než jen stručně okomentovat výsledky. Kdybych napsal o každém jen dva řádky, bylo by jich čtyřicet …

ELO turnaj

Při Jendově neúčasti čtveřice našich, překvapit z nich mohl kdokoliv. V silné konkurenci si sice zahráli, ale spokojen může být jen Láďa a Petr John.

Ladislav Kubišta zahájil výhrou nad Patrikem Krušinou (1927) a i nadále hrál slušně, dobrý závěr (Ondřej Schaffer asi nebude mít Láďu poslední dobou rád) mu stačil na 4,5/7, 7. místo (20. nasazený!), perfo 1920! Zajímavá je jeho bilance černými: 3,5/4. Podobně Petr John zaujal už v prvním kole remízou s Pepou Krátkým (1901; viz partiovou ukázku), cení se i výhra nad Novotným (1751) a Pospíšilem (1733) stejně jako půlka s Ondřejem Krausem (2005). 3,5/7, 12. místo (22. nasazený), perfo 1776!

Naopak se trápil Vít Kapoun, na žádného ze silnějších hráčů nestačil, 1,5/6 + 1K, 24. místo. A po loňském úspěchu zažil nezdar Petr Jániš, ten prohrával nejen s favority, ale i se slabšími: 2/7, 27. místo.

Celkově se nepřekvapivě prosadili favorité 2100+, do budoucna se však dá počítat s každým, je dobře, že mladí dostali šanci změřit síly se špičkou; kdokoliv, i poslední hráč tohohle turnaje by v turnaji VT dost pravděpodobně vyhrál.

Turnaj VT

Patnáct našich, kam se člověk podíval, tam někoho viděl. Ambice různé; Katku Šmajzrovou dělí od Markétky Holáskové devět let, někteří hráči nastupují pravidelně, jiní zřídka.

Kateřina Šmajzrová zas tak často nehraje; porážela slabší, půlila s trojkama; prohru si bohužel schovala do posledního kola na druhou šachovnici: o dvě hlavy menší Lukáš Pavlíček ukázal, že obětní Grecovu variantu má narozdíl od Katky nastudovanou. 4,5/7, 10. místo, 2. mezi dívkami, nejlepší z našich, ještě aby ne :-). Vít Holásek hrál svůj solidní standard, moc však nestíhal  hrací tempo (ve třetím kole přehrál Dvořáka, ale nebyl schopen zrychlit a spadnul). 4,5/7, 13. místo, dejme tomu. Veronika Šmajzrová po slabším výsledku ze Třebové dala vzpomenout na Orlickou šachovnici. Dařilo se jí, bojovala proti mnohem větším klukům, blýskla se výhrou nad Lukášem Paukertem. 4,5/7, 14. místo, 3. mezi dívkami, v tomto případě rozhodně úspěch! Martin Paukert už nehrál ani nepamatuju, tady se po startu 1/3 zvedl, vyhrál pak třikrát v řadě, mj. nad Monikou Ryšavou a předstihl mnoho našich zkušenějších hráčů (včetně staršího bráchy). 4/7, 18. místo. Vašek Grundman pokazil první kolo proti Marušce Vaškové, pak to bylo dobré, škoda posledního kola. 4/7, 19. místo. K šachové knížce, kterou studoval, ve vlaku, přidal další, kterou vyhrál – a nikdo z hráčů před ním po ní nesáhl! Lukáš Paukert musel po prohře s Verunkou Šmajzrovou dohánět terén ze zadních pozic. 4/7, 21. místo, na Lukáše sotva průměr. Naše čtyřbodové uzavírá Jirka Píše, i on mohl chtít po úspěchu ve Třebové (postup do finále kat. H12) víc. 4/7, 22. místo.

Přehled těch,  co skončili ve druhé půlce, zahajuje indisponovaný Vojta Holásek, tam musím spíš ocenit, že ve svém stavu vůbec dokázal hrát šachy. Pepovi Peřinovi v posledním kole vzdal koncovku s kvalitou víc … 3/7, 32. místo. Michal Píše porazil tři hráče bez VT, ale zahrál si i se třemi trojkami! 3/7, 35. místo. Honza Kleisl zahájil rozpačitě dvěma nulami, ale pak třikrát vyhrál (vždy černými), z toho dvakrát nad 4.VT! 3/7, 36. místo. Kateřina Dudlová po třech prohrách ve 2.-4. kole hrála až vzadu, tam jí to šlo :-). 3/7, 37. místo. Michal Šmajzr udělal po prohře s Vojtou 3/4, porazil dvě čtyřky, na konci narazil na silnější hráče. Má trochu smůlu na Buchholz, na to, že hrál celkem nahoře, jeho soupeři bodovali relativně málo. 3/7, 39. místo. Veronika Holásková může zase žehrat na los, být na 50% a dostat do posledního kola Marušku Vaškovou, to je smůla. 3/7, 40. místo. Přeposlední z našich skončila Natálie Hrůšová, kterou opět obětavě doprovázela maminka, vzhledem k pěkné hře jsem čekal i víc než dva body. 2/7, 48. místo. Tradiční poslední místo má předplacené Markéta Holásková, tentokrát to ale bylo na vlásku, kromě jedné půlky za obdržený pat mohla získat i další body, jen se nevzdávat předčasně a nedávat v koncovce dámu zadarmo ;-). 0,5/7, 54. místo.

Celkově tu zaslouží pochvalu Kupsa, Pavlíček a Brejša, mezi ně se vklínili větší hráči Rapidu Mikulenka a Tran(ová).

Výsledky

ELO, VT.

Reportáže se jistě objeví, Polička natáčela video.

Partiová ukázka

Jenom jedna, a to koncovka, neboť těch není nikdy dost.

Josef Krátký (1901, Lanškroun) – Petr John (1602):

Věžovka pravděpodobně remízová; černý má izoláky e5 a g5, ale může nalézt dostatečnou protihru (např. když půjde bílá věž pro pg5, dojde si černá pro pa3). Bílý měl ještě dvě minuty, černý už jen půlminutu (bonifikace 5s). Tady už zejména černý nemůže stíhat přesný propočet a musí se tedy řídit všeobecnými zásadami. 1. … Vg6? A jednou z nich je aktivita figur v koncovce. Co je lepší: udělat z věže pasívního obránce pg5 nebo aktivního škůdce v týlu nepřítele? (1. … Vh2+!) 2. Kd3 Vg7 3. Ke4 c6? Zbytečně oslabuje pěšce. 4. Vd8+ Kc7 Po 4. … Ke7 5. Vb8 černý nesmí připustit výměnu věží, pěšcovku by prohrál, musí tedy dát pb6, kterého tahem c6 oslabil. 5. Ve8 c5 Černý tedy už ztrácí pěšce a opožděně zahajuje protihru. 6. bxc5 bxc5 7. Vxe5 Kb6 8. Kd3 Možná zbytečně “na jistotu”. 8. … Kb5 9. Kc3 Vf7 10. Vf5 Ve7!?

Aspoň teď vyhledává aktivitu. 11. Kd3?! Není ovšem dobré 11. Vxg5? Ve3+ 12. Kb2 Vxf3, tam jsou náhle aktivní černé figury, ale po 11.  a4+! Kxa4 12. Vxg5 Ve3+ 13. Kc4 Vxf3 14. Vg8 je rozdíl v postavení králů rozhodující. 11. … Vg7 12. Ke4?! To je zase pozdní aktivita ze strany bílého, útočí králem poté, co s ním ztratil několik temp na dámském křídle. Schyluje se k závodům: černý pošlape na dámském křídle, bílý na královském. To se s desítkami sekund nedá spočítat, ale šance černého na remízu roste. 12. … Kc4 13. Vf6 Kc3 14. Kf5 c4 15. Vc6 Kd3 16. Kf6 Va7 17. Kxg5 Vxa3 18. f4 c3 19. f5 c2

Bílý správně postavil svou věž za soupeřova volného pěšce. Černý teď ale hrozí přemostit c sloupec tahem Vc3, černý tedy už nemůže odevzdání věže za c pěšce oddalovat. Dva spojení volní pěšci pak mohou být sice silní, ale zde je černý zastaví včas. 20. Vxc2 Kxc2 21. f6 Kd3 22. Kg6 Ke4 23. g5 Va6 24. Kg7 Kf5 25. f7 Va7 26. g6 Va8 1/2

Fotogalerie

Všechny fotky od paní Hrůšové:

2 thoughts on “Mamutí výprava do Poličky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *